Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca, ki je lani na ekipnem evropskem prvenstvu osvojila bronasto kolajno, bo v nedeljo, ob 13. uri, v prvem krogu skupine A prve divizije igrala s Hongkongom. Tri ure pozneje se bodo za mizo podale še izbranke Vesne Ojsteršek, ki se bodo v skupini F druge divizije pomerile z Italijo.

Slovenski namiznoteniški reprezentanci sta na Švedsko prišli brez zapletov, čeprav utrujeni, vendar so že v petek imeli prvi trening v Vip trening dvorani. V soboto sta imeli še dva treninga, tako da dobro razpoloženi, čakata na svoja prva nasprotnika.

Prva se bo v nedeljo v boj podala slovenska moška izbrana vrsta. Njen nasprotnik bo Hongkong, ki je predlani v Kuala Lumpurju izpadla šele v četrtfinalu. Prvo ime reprezentance Hongkonga je Chun Ting Wong, trenutno sedmi igralec svetovne lestvice, ki je s 26 leti njihov drugi najstarejši igralec. Štiri leta je od njega starejši Tianyi Jiang (39.), mesto pred njim je na svetovni lestvici 21-letni Siu Hang Lam, njegov vrstnik Kwan Kit Ho pa je na 35. mestu. V ekipi je še 19-letni Pak Nam Ng (58.). Če bi sodili samo po svetovni jakostni lestvici, je reprezentanca Hongkonga proti slovenski izbrani vrsti v vlogi izrazitega favorita, kajti Darko Jorgič je s 76. mestom trenutno najbolje uvrščeni slovenski igralec. Bojan Tokič je na 111. mestu, Deni Kožul na 141 in, Jan Žibrat na 218. mestu.

»Prvo tekmo na svetovnem prvenstvu bodo začeli Tokič, Jorgič in Kožul, morda ne ravno v tem vrstnem redu. Odvisno bo tudi od žreba,« je po današnjem večernem treningu dejala Andreja Ojsteršek Urh, ki vodi slovensko moško reprezentanco.

Tudi pomlajena slovenska ženska reprezentanca v prvem krogu proti Italijankam zagotovo ne bo v vlogi favoritinj, kajti Alex Galič je na 130. mestu svetovne lestvice, Ana Tofant je na 568. mestu, Katarina Stražar na 588., medtem ko Aleksandra Vovk nanjo sploh še ni uvrščena. Zato pa sta med prvo stoterico uvrščeni dve italijanski igralki, in sicer 22-letna Giorgia Piccolin na 82. mestu, dve mesti za njo pa je tri leta starejša Debora Vivarelli. Chiara Colantoni, ki je trenutno 249., Jamila Laurenti 366. in Veronica Mosconi 512.

»Igralke se morajo predvsem spočiti in v glavah pripraviti na dvoboj z Italijankami. Danes zvečer smo podrobno analizirale vsako Italijanko posebej, v kakšni zasedbi pa bomo začele uvodno tekmo na svetovnem prvenstvu, bo znano v nedeljo dopoldne,« pa je povedala Vesna Ojsteršek.

Tekme na svetovnem prvenstvu bo moč v živo spremljati tudi na tv.ittf.com in preko hashtaga #ITTFWorlds2018.