Miha Štamcar, 08.04.2018 ob 23:53

Z izjemo Bojana Tokiča, ki v nemški bundesligi s Saarbrücknom igra polfinale končnice, najboljše slovenske namiznoteniške igralke in igralke čaka mednarodno odprto prvenstvo Hrvaške, ki bo od 10. do 14. aprila v Zagrebu. Kvalifikacijskih bojev ne bo treba igrati le Darku Jorgiču, medtem ko bodo Deni Kožul, Jan Žibrat, Peter Hribar, Tilen Cvetko, Tom Šfiligoj, Alex Galič, Ana Tofant, Katarina Stražar, Aleksandra Vovk in Lea Paulin s tekmovanjem začeti že v torek.

Slovenski nastopi na pravkar končanem mednarodnem prvenstvu Slovenije na Otočcu niso bili uspešni. Edini, ki se je prebil do drugega kroga v posamični konkurenci je bil Bojan Tokič, vsi drugi so izpadli že v prvem krogu ali v kvalifikacijah. Tokič, ki je v soboto s Saarbrücknom proti Borussii iz Düsseldorfa v prvi polfinalni tekmi končnice doma izgubil z 1:3 (slovenski reprezentant je proti Timu Bollu izgubil z 0:3), bo turnir v Zagrebu izpustil, vsi drugi bodo imeli priložnost popravnega izpita.

»Še, ko je bilo mednarodno prvenstvo Slovenije v Velenju, na njem nismo bili uspešni. Preprosto nam ne gre, čeprav bi še kako potrebovali, kakšen odmeven rezultat, da bi naredili tudi medijski preboj. Ampak zdaj je, kar je, pred nami je Zagreb, kjer bomo skušali popraviti vtis z Otočca, po Zagrebu pa bomo do začetka ekipnega svetovnega prvenstva, ki bo od 29. aprila do 6. maja v Halmstadu na Švedskem, trenirali. Odločili smo se, da bomo oba ciklusa priprav naredili kar na Otočcu, saj so fantje ocenili, da najbolj potrebujemo mir in zanesljivost. Za podoben korak smo se odločili tudi lani pred evropskim prvenstvom v Luksemburgu,« je pred začetkom turnirja v Zagrebu dejala Andreja Ojsteršek Urh, glavna trenerka slovenske moške izbrane vrste.

Kot rečeno v Zagrebu kvalifikacij ne bo treba igrati Darku Jorgiču, ki je sedmi nosilec, vsi drugi bodo igrali v kvalifikacijah. Deni Kožul bo v skupini 16 igral proti Yijunu Fengu iz ZDA in Sebastianu Echevarrii iz Portorika, Tom Šfiligoj pa bo v skupini 35 igral proti Lauricu Jeanu iz Belgije in Japoncu Yumi Tsuboiju. Jana Žibrata v skupini 44 čakata dvoboja z Avstrijcem Simonom Pfefferjem in Rusom Ramilom Mutigulinom, medtem ko se bo Peter Hribar v skupini 46 pomeril z Enzom Anglesom iz Francije, Hampusom Soderlundom iz Švedske in Antonom Kotovom iz Rusije, Tilen Cvetko pa v skupini 47 z Tai-Wei Wangom iz Tajvana, Carlosom Francom iz Španije in Pavlom Hripunenkom iz Rusije.

Brez vidnejšega izida so Otočec končale tudi slovenske namiznoteniške igralke.

»Zaradi bolezni je težko ocenjevati igro Alex Galič, čeprav sva obe razočarani, saj je imela ugoden žreb za dosego boljšega izida in s tem večjega števila točk za lestvico ITTF. Pohvale si zasluži Ana Tofant, ki je korektno odigrala svoje dvoboje na glavnem turnirju članskega turnirja, na turnirju do 21 let pa je presenetila z zmago proti igralki iz Hongkonga. Tudi Aleksandra Vovk in Lea Paulin sta prikazali odlično igro in samo nadejam se lahko, da bosta podobno igrali tudi v Zagrebu. V malce slabši formi je trenutno le Katarina Stražar, ki pa je bila pred Otočcem bolna, vendar je to igralka, ki je vedno sposobna presenetiti,« pa je pred zagrebškim turnirjem povedala Vesna Ojsteršek, selektorja slovenske ženske reprezentance, ki bo na SP na Danskem igrala brez Mance Fajmut, ki se je odločila za slovo od dresa slovenske reprezentance. V prihodnje bo igrala le še za svoj klub na Hrvaškem, hkrati pa bo v Novem mestu delala z mlajšimi igralci.

V torkovih kvalifikacijah, ki se bodo končale dan pozneje, bo v skupini 5 Ana Tofant igrala proti Stephanie Loeuillette iz Francije in Rusinji Jekaterini Gusevi, Alex Galič v skupini 7 pa proti Rusinji Anastasiji Koliš in Japonki Yumeno Somi. V skupini 9 čakata Katarino Stražar obračuna s Francozinjo Lauro Gasnier in Belorusinjo Margarito Baltušite, Aleksandro Vovk v skupini 22 proti Avstrijki Amelle Solji in Madžarki Mercedes Nagyvaradi, Leo Paulin pa v skupini 23 proti Poljakinji Klaudii Kusinski in Ukrajinki Margariti Pesotski.