V nedeljo se bo v Ostravi začelo evropsko prvenstvo za mlajše kategorije v namiznem tenisu. Za slovensko izbrano vrsto bodo v kadetski konkurenci nastopili Sara Tokič (Letrika), Blažka Harkai (Kema), Nuša Kadiš (Fužinar Inter Diskont), Aljaž Goltnik (Mengeš), Mihael Kocjančič (Arrigoni) in Miha Podobnik (Logatec), v mladinski pa Katarina Stražar (Mengeš), Lea Paulin (Arrigoni), Lara Opeka, Tjaša Novak (obe Kajuh Slovan), Aljaž Godec (Fužinar Inter Diskont), Taj Lavrič (Arrigoni) in Rok Trtnik (Mengeš). Evropsko prvenstvo se bo začelo z ekipnimi boji, nadaljevalo pa v posamični konkurenci in v igri dvojic.

Pred letom dni v Romuniji so za najboljši slovenski izid poskrbele mladinke v ekipni konkurenci, ki so tekmovanje končale na devetem mestu, v osmino finala pa se je uspelo prebiti dvojici Katarina Stražar in Aleksandra Vovk ter Mitji Omerzelu, ki je z Latvijcem Danielsomm Kogansom prav tako izgubil v osmini finala. Eden od načrtov slovenskih ekip je, da bi v Ostravi izboljšali te uvrstitve.

Že v uvodu evropskega prvenstva bo težko delo v skupini B čakalo slovenske mladinke, ki se bodo pomerile s Švedinjami, v izredno težki skupini pa jih čakata še dvoboja s Poljsko in Slovaško. Bolj naklonjen je bil žreb kadetinjam, ki bodo igrale v skupini E, njihov prvi nasprotnik pa bo Islandija. V tej skupini so še reprezentance Grčije, Estonije in Gruzije. »Kadetinje imajo ugodno skupino, tako da bi se lahko borile tudi za prvo mesto v njej. Trenirale so dobro, verjamem, da so lahko prve ali druge v skupini, kako bo naprej pa bo veliko odvisno od žreba. V težjem položaju so mladinke, vendar so vse štiri zelo dobro pripravljene, motivirane in če se jim bo vse ‘poklopilo’, lahko tudi presenetijo. Velikokrat težka skupina rodi dober rezultat, zato sem optimistična,« je ob odhodu na Češko dejala Vesna Ojsteršek, ki vodi ženski del kadetske in mladinske reprezentance.

Slovenski mladinci bodo v prvem krogu skupini F v nedeljo igrali z Luksemburgom, v boju za napredovanje pa jih čakata še tekmi s Češko in Turčijo. Svojo uvodno tekmo v skupini H bodo slovenski kadeti igrali s Srbijo, v izredno zahtevni skupini pa sta še reprezentanci Anglije in Škotske.

Lani v Cluju so bile mladinke v ekipnem delu tekmovanja devete, mladinci 22., kadeti 18. in kadetinje 32. Evropsko prvenstvo se bo končalo 16. julija.