Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je v drugem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo od 3. do 8. septembra v Nantesu v Franciji, v Bolgariji v skupini 5 danes odigrala dve tekmi. Na prvi je v oslabljeni zasedbi izgubila proti domači izbrani vrsti z 1:3, v drugi pa je s 3:0 premagala Azerbajdžan. V nedeljo jo ob 10. uri čaka še tekma z Izraelom, v primeru zmage pa bo Slovenija na evropskem prvenstvu igrala v prvi diviziji.

Na prvi tekmi proti Bolgariji je pomlajena slovenska zasedba, ki igra brez poškodovane Alex Galič, prišla do ene zmage. Zasluge zanjo pripadajo Ani Tofant, ki je brez izgubljenega niza premagala Kalino Hristovo, 800. igralko svetovne lestvice. V preostalih treh dvobojih je bila boljša bolgarska vrsta, kar dve tekmi pa je s 3:2 dobila Polina Trifonova, ki je sicer ni na svetovni lestvici, igra pa v nemški drugi ligi. Najprej je 27-letna Trifonova na kolena spravila Katarino Stražar, zadnji niz je dobila na razliko, v odločilni tekmi pa še Aleksandro Vovk. Aktualna slovenska državna prvakinja do 21 let, sicer ob Galičevi najbolje uvrščena Slovenka na svetovni lestvici, trenutno je na 284. mestu, je proti najbolje uvrščeni Bolgarki, Marii Jovkovi (166.) blizu zmaga bila le v tretjem nizu. V drugi tekmi prvega kroga je Azerbajdžan s 3:2 premagal Izrael.

Dvoboj z Azerbajdžankami, ki so na svetovni lestvici za slovenskimi igralkami, se je za izbranke Vesne Ojsteršek začel odlično, saj je Stražarjeva (419.) na kolena spravila Nazakat Garajevo (541.). Prav tako brez izgubljenega niza sta do zmag prišli tudi Vovkova, ki je bila boljša od Marjam Imanove (433.), ter Tofantova. Slovenska državna prvakinja, ki je na svetovni lestvici 384., je bila boljša od Bilure Eminove (533.). V drugi tekmi je Bolgariji s 3:0 premagala Izrael in se že uvrstila v prvo divizijo, medtem ko morajo Slovenke za potrditev uvrstitve med 24 najboljših reprezentanc na evropskem prvenstvu premagati Izrael.

Slovenija – Bolgarija   1:3

Aleksandra Vovk – Maria Jovkova        0:3 (-5, -8, -9)

Katarina Stražar – Polina Trifonova     2:3 (7, -6, 4, -6, -10)

Ana Tofant – Kalina Hristova                 3:0 (7, 13, 2)

Aleksandra Vovk – Polina Trifonova    2:3 (-6, 7, -13, 5, -4)

Slovenija – Azerbajdžan    3:0

Katarina Stražar – Nazakat Garajeva   3:0

Aleksandra Vovk – Marjam Imanova   3:0

Ana Tofant – Bilura Eminova                 3:0