V Minsku bo od 8. do 11. marca na sporedu letošnje evropsko prvenstvo v namiznem tenisu do 21 let. Med kandidati za odličja bosta v moški konkurenci tudi aktualni slovenski državni prvak Darko Jorgič in Deni Kožul, v konkurenci dekleta pa bosta slovenske barve branili Ana Tofant in Aleksandra Vovk. Na lanskem evropskem prvenstvu v Sočiju sta Jorgič in Kožul tekmovanje končala na tretjem mestu.

Svojo dobro formo sta Jorgič in Kožul potrdila tudi na državnem prvenstvu na Otočcu, kjer sta se med sabo pomerila v kar dveh finalih. Obakrat je bil boljši leto dni mlajši Jorgič, ki bo v Minsku tudi prvi nosilec turnirja.

»V Minsku bom prvi nosilec, zato me bodo želeli vsi premagati. Vsekakor bom naredil vse, da bi se domov vrnil s kolajno, če pa mi ne bo uspelo, bom pa imel prihodnje leto še eno priložnost. Veliko bo seveda odvisno tudi od žreba, predvsem pa od dnevne forme. Občutek imam, da igram dobro, vendar bo to treba potrditi še v Minsku,« je bil pred odhodom v Belorusijo odločen 19-letni Hrastničan, ki ga je lani v Sočiju v polfinalu zaustavil poznejši zmagovalec Tomislav Pucar iz Hrvaške, ki pa letos naslova ne bo branil.

Za Denija Kožula je bil lani v polfinalu usoden Dang Qui iz Nemčije, tudi njega ne bo v Minsku, letos pa bo 20-letni Logatčan v Minsku deveti nosilec.

»Trenutno oba igrata na dokaj visoki ravni, v Minsk pa potujeta s popotnico, da sta bila lani oba v polfinalu, oba sta bila blizu finala, vendar vemo, da je vedno težje braniti dober rezultat. Veseli me, da Deni Kožul na državnem prvenstvu ni imel večjih težav z roko, tako da upam, da mu to ne bo povzročalo večjih težav. Cilji so visoko postavljeni, vendar bo v Minsku nastopilo še nekaj odličnih igralcev, veliko pa bo odvisno tudi od žreba. Pa še tako je, da za naše igralce velja, da so veliko bolj sproščeni, ko igrajo proti starejšimi igralci, saj so takrat pričakovanja manjša. Predvsem si ne bosta smela narediti prevelikega pritiska,« je menila Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske moške reprezentance.

Z manjšimi pričakovanji se v Belorusijo odpravljata Ana Tofant in Aleksandra Vovk. Na Otočcu, je v posamični konkurenci do boljšega rezultata prišla Tofantova, ki je v polfinalu pošteno namučila poznejšo državno prvakinjo Alex Galič, medtem ko je Vovkova v drugem krogu morala priznati premoč izkušenejši Jani Ludvik. Toda 17-letna Vovkova, Tofantova je leto dni starejša, je do naslova državne prvakinje prišla v mešanih dvojicah, kjer je slavila v paru s Petrom Hribarjem.

»Ana Tofant je v polfinalu državnega prvenstva proti Alex Galič prikazala dobro igro, na koncu pa so odločale tudi izkušnje, ki so seveda na strani Alex. Vendar je Ana dokazala, da je sposobna igrati tudi proti igralkami, ki so na svetovni lestvici med stotim in 150. mestom. Sicer pa ves čas govorim, da naše mlajše igralke po kakovosti zagotovo sodijo višje, kot so trenutno na svetovni lestvici. Dejstvo je, da v Minsku več pričakujemo od obeh fantov, toda pustimo se presenetiti. Veliko bo odvisno od žreba, toda ne glede na vse, bo tekmovanje obema dekletoma koristilo, saj si bosta pridobili dragocene izkušnje, ki jima bosta prav prišle tudi na ekipnem svetovnem prvenstvu, ki bo konec aprila na Švedskem,« pa je svoja pričakovanja strnila Vesna Ojsteršek, selektorja slovenske ženske izbrane vrste.