Miha Štamcar, 10.05.2019 ob 07:40

V Laškem se je po 1200 igrah sklenil posamični del največjega turnirja v namiznem tenisu za športnike invalide. V ženski konkurenci prevladujejo Kitajke, v moškem Evropa, v slovenski vrsti najvišje Andreja Dolinar in Bojan Lukežič, ki sta se v četrtek dopoldne poslovila v osmini finala. Začeli so se tudi že ekipni boji.

»Vesel sem, ker smo odigrali vse tako, kot smo načrtovali. V dveh dneh je bilo na sporedu več kot 1200 iger, končali pa smo dve minuti prej, kot je bilo načrtovano,« Gorazd Vecko, tehnični direktor 16. Slovenia Open Thermana Laško ni skrival navdušenja po koncu posamičnega dela turnirja v Laškem..

»Rezultatsko gledano je očitno, da Kitajska v moški konkurenci pada. Očitno ne dela več tako, kot bi morala. Ostale države vlagajo vse več, dela se dobro, kvaliteta je razpršena. V finalu je bila tudi Hrvaška, ki je osvojila zlato, medalja gre v Kolumbijo. Spremljal sem vse moške finalne obračune, Kitajci so imeli le enega finalista. Videli smo fenomenalen namizni tenis, to bi lahko bil turnir paraolimpijskih iger,« je dozdajšnji potek tekmovanja ocenil Vecko, ki je na čelu britanske reprezentance slavil kar sedem kolajn v posamični konkurenci. Tudi zlate Willa Bayleyja, ki je v osmini finala ugnal Francoza Stephanea Messija! »Merila sta se že lani v skupini na svetovnem prvenstvu v Celju, zdaj spet. Zahteven obračun je bil to. Will se ni predal, na koncu je zmagal. Še veliko večja pa je zmaga v finalu, ki je bil ponovitev finalka z zadnjih paralimpijskih iger v Riu, kjer sta se tako kot danes, pomerila z Brazilcem Israelom Pereiro Strohom,« je sklenil Vecko, njegov varovanec pa je slavil s 3:1.

V ženski konkurenci je Kitajska osvojila tri zlata odličja, v moški enega, naslova sta se pri ženskah veselili tudi dve igralki, ki igrata za Avstralijo. V moški konkurenci prednjači Evropa, ki je osvojila osem zlatih odličij od enajstih možnih. Zlato gre v ženski konkurenci tudi na Hrvaško.

Prvakinje so postale Poljakinja Dorota Buclaw (razred 1), Jing Liu (Kitajska, razred 2), Hrvatica Anđela Mužinić (3), Xiaodan Gu (Kitajska, 4), Bian Zhang (Kitajska, 5), Maryna Lytovchenko (Ukrajina, 6), Kubra Korkut (Turčija, 7), Thu Kamkasomphou (Francija, 8),
Li Na Lei (Avstralija, 9), Qian Yang (Avstralija, 10) in Elena Prokofeva (Rusija, 11).

V moški konkurenci so se veselili Korejca Young Dae Joo (razred 1) in Soo Yong Cha (2), Panfeng Feng (Kitajska, 3), Turek Abdullah Ozturk (4), Norvežan Tommy Urhaug (5), Alvaro Valera (Španija, 6), Will Bayley (Velika Britanija, 7), Ukrajinec Viktor Didukh (8), Rus Iurii Nozdrunov (9), Denislav Stefanov Kodjabashev (Bolgarija, 10) in Francoz Lucas Edouard Creange (11).

Bojan Lukežič in Primož Kancler sta sinoči doživela v ekipnem delu tekmovanja izgubila proti Ukrajini z 1:2, danes pa bo na delu še preostala slovenska trojica.

Slovenia Open Thermana Laško:
ekipni del, Slovenija:
Lukežič, Kancler:
9.5.    Slovenija – Ukrajina 1:2
10.5.  Slovenija – Rusija/Japonska (16.00)
Dolinar, Meglič:
10.5.  Slovenija – Srbija (9.00)
           Slovenija – Italija/Avstrija/Hrvaška (14.00)

          Slovenija – Velika Britanija (17.00)

Trtnik, Jozić (Hrvaška):
10.5.  Slovenija – Brazilija (10.00)
           Slovenija – Koreja (13.00)