Prvi dan mednarodnega odprtega prvenstva Hrvaške v namiznem tenisu so bili na sporedu kvalifikacijski boji za uvrstitev na glavni turnir, ki se bodo končali v sredo. Od slovenskih predstavnikov – Darko Jorgič je kot sedmi nosilec že uvrščen na glavni turnir – sta v boju za napredovanje med člani še Deni Kožul in Jan Žibrat. V kategoriji do 21 let je na glavni turnir že uvrščen le Deni Kožul, v sredo odločilni tekmi za napredovanje igrata Ana Tofant in Aleksandra Vovk.

Aktualni slovenski državni prvak Darko Jorgič bo v Zagrebu igral le na članskem turnirju, na katerem je že med 64 najboljšimi, vsi drugi slovenski reprezentanti pa so danes morali igrati v kvalifikacijah. Največ uspeha sta za zdaj imela Deni Kožul, ki je v skupini 15 s 4:0 premagal Portugalca Sebastiana Echevarrio, odločilni dvoboj za napredovanje pa bo imel z Američanom Yijunom Fengom. V skupini 44 je Jan Žibrat prav tako s 4:0 premagal Rusa Samila Mutigulina, v sredo pa ga čaka še dvoboj z Avstrijcem Simonom Pfefferjem.

Tom Šfiligoj v skupini 35 končal svoje dvoboje. Premagal je Luko Mladenovića iz Luksemburga s 4:3, izgubil pa proti Avstrijcu Alexandru Chenu z 1:4. Peter Hribar v skupini 46 z 2:4 izgubil proti Hampusu Soderlundu iz Švedske in Francozu Enzu Anglesu z 1:4, jutri pa igra še proti Rusu Antonu Kotovu. Tilen Cvetko je v skupini 47 izgubil z 1:4 proti Špancu Carlosu Francu in z 0:4 proti Tai-Wei Wang iz Tajvana, jutri ga čaka še obračun s Pavlom Kripunenkom iz Rusije.

V ženski konkurenci je z nastopi že končala Ana Tofant, ki je v skupini 5 proti Hrvatici Petri Petek in Francozinji Stephanie Loeuillette obakrat izgubila z 1:4, medtem ko je brez možnosti za napredovanje tudi Alex Galič, ki je v dramatičnem obračunu izgubila z Japonko Yueno Soma s 4:3. Sedmi niz se je končal z izidom 14:12 za Somo, ki je s 4:0 premagala tudi Rusinjo Anastasijo Koliš, s katero bo Galičeva igrala v sredo. V skupini 9 je Katarina Stražar obe svoji tekmi izgubila z 0:4, boljši od nje sta bili Belorusinja Marharita Baltušite in Francozinja Laura Gasnier. V skupini 22 je Aleksandro Vovk najprej premagala z Madžarko Mercedes Nagyvaradi s 4:2, s 4:0 pa je bila boljša od nje še Avstrijka Amalia Solja. Prav tako je v skupini 23 obakrat izgubila Lea Paulin, z 0:4 proti Ukrajinki Margariti Pesotski, proti Poljakinji Klaudii Kusinski pa z 1:4.

V kategoriji do 21 let je med fanti Tilen Cvetko izgubil proti Rusu Arturju Abusevu z 0:3, ki je s 3:0 premagal tudi Hrvata Jakova Tico, s katerim bo Cvetko igral v sredo. Brez možnosti za napredovanje je tudi Peter Hribar, ki je z 1:3 izgubil z Italijanom Antoninom Amatom, v sredo ga čaka še dvoboj z domačinom Josipom Mustapićem. Tom Šfiligoj je premagal Američana Mikhila Kumarja s 3:2, izgubil pa s Švedom Perom Sandstromu z 2:3.

Med dekleti bosta v sredo odločilni tekmi za napredovanje igrali Ana Tofant in Aleksandra Vovk. Tofantova je s 3:0 premagala Hrvatico Ano Murat, medtem ko je Vovkova s 3:0 premagala tako domačinko Zatro Ilić kot tudi Angležinjo Kitti Kordo, o napredovanju pa bo odločal dvoboj z Belorusinjo Marharito Baltušite. Možnosti za napredovanje ima tudi še Lea Paulin, ki je sicer današnji dvoboj proti Turkinji Ozge Yilmaz izgubila z 2:3, toda če bo v sredo s 3:0 premagala Hrvatico Dorino Srebotnjak, še lahko napreduje na glavni turnir. Žal pa te možnosti nima več Katarina Stražar, ki je s 3:0 premagala domačinko Barbaro Bardač, vendar je z 1:3 izgubila proti Španki Xuan Zhang.