Miha Štamcar, 04.05.2018 ob 16:14

Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je v drugem krogu ekipnega svetovnega prvenstva v Halmstadu na Švedskem v razigravanja od 25. do 36. mesta izgubila z Italijo z 2:3. Obe zmagi je slovenski izbrani vrsti, ki je svetovno prvenstvo končala z delitvijo 29. mesta, priborila Alex Galič. Danes, ob 19. uri, bo igrala tudi slovenska moška reprezentanca. V drugem krogu razigravanja za mesta od 13. do 24., se bo pomerila z Romunijo.

V prvem delu tekmovanja so mlade Slovenke svojo zmagovito pot v skupini F začele prav z nenadejano zmago proti Italiji, v kateri je z dvema zmagama blestela Alex Galič, v odločilnem petem dvoboju pa je bila Aleksandra Vovk boljša od Giorgie Piccolin.

Pred tokratnim dvobojem z Italijankami, ki je odločal o tem, katera ekipa se bo borila za končno 25. mesto, je slovenska selektorka Vesna Ojsteršek nekoliko spremenila postavitev svoje ekipe, saj je na številko ena postavila Katarino Stražar, ki je dobro začela svoj obračun s 84. igralko sveta Deboro Vivarelli in prvi nizu dobila na razliko. Tudi v drugem je bila blizu uspeha, vendar se ji je v končnici nekoliko zatresla roka, kar je Italijanka izkoristila in izid v nizih izenačila. Po nekoliko nesrečno izgubljenem drugem nizu se mlada 16-letna Stražarjeva, ki je na svetovni lestvici na 588. mestu, ni več vrnila v igro, tako da je sedem let starejša nasprotnica brez težav prišla do zmage.

Še bolj izenačen je bil drugi dvoboj med Alex Galič in Chiaro Colantoni, ki ga je najboljša slovenska igralka na svetovnem prvenstvu na Švedskem in tudi na svetovni lestvici (trenutno je 130.) odlično začela. Njena vrstnica po letih, 23-letna Colantonijeva ji je v drugem nizu vrnila z enako mero, zato pa so se naslednji trije nizi končali na razliko. V tretjem je bila v končnici bolj zbrana Galičeva, v četrtem Italijanka, v petem pa je aktualna slovenska državna prvakinja vodila že z 10:7, izkoristila pa je tretjo zaključno žogico.

Hrabro je v boj z Giorgio Piccolin, najbolje uvrščeno Italijanko na svetovni lestvici (82.), krenila Aleksandra Vovk, vendar je 17-letna Slovenka Piccolinijevi sledila le do šeste točke, nato pa je slednja dosegla pet zaporednih točk. Drugi niz se nikakor ni začel po željah mlade Gorenjke, saj je Piccolinijeva s sedmimi zaporednimi točkami povedla z 8:1 ter niz zanesljivo dobila. Vendar se Vovkova ni predala, z odlično igro je izid v nizih izenačila, v odločilnem petem nizu pa je po zaostanku dveh točk (4:6) popustila, tako da je morala priznati premoč Italijanke.

Slovenke je v položaj za končno zmago spet vrnila Alex Galič, ki je v prvih dveh nizih popolnoma nadigrala Vivarellijevo. Obakrat je povedla z 8:5, nato pa niza brez težav pripeljala do konca. Bolj izenačen je bil tretji niz, v katerem je Italijanka že vodila s 7:4. Na sedmi točki je sledilo izenačenje, prva pa je do zaključne žogice za zmago, prišla slovenska igralka, ki je drugo tudi izkoristila.

O končnih zmagovalkah tekme je odločal dvoboj med Katarino Stražar in Chiaro Colantoni. Podobno kot v njunem nedeljskem dvoboju se je prvi niz končal z zmago sedem let starejše Italijanke z 11:9, ki je bolje začela tudi drugi niz, v katerem je povedla s 6:1. Visoke prednosti Colantonijeva ni zapravila, tako kot je ni v tretjem nizu. Tudi v njem je Italijanka povedla s 4:1, pred vstopom v končnico že z 9:5, kar je bilo dovolj za zmago njene ekipe, čeprav je Stražarjeva ubranila dve zaključni žogici, ne pa tudi tretje.

»Pričakovala sem, da bo na enki igrala Giorgia Piccolin in da bi potem Aleksandra igrala s Colantonijevo, vendar se je italijanski selektor odločil drugače. Žal se nam ni izšlo. Alex je spet obakrat odigrala zelo dobro tekmo in je pravi vodja ekipe. Bila je tudi edina, ki ni bila nervozna in je igrala mirno. Pri obeh mlajših igralkah je bilo čuti več nervoze, tudi malce nediscipline v igri, predvsem po ‘pardonih’. Tu ima še manjka kilometrine, ki jo bosta pridobili na mednarodnih turnirjih. Moram pa reči, da nam v prvem dvoboju ni bil naklonjen niti sodnik, saj je Katarini odvzel dva servisa, enkrat pa je bil ‘nec’, vendar se je igral nadaljevala. Vprašanje je, kako bi se tekma nadaljevala, če bi dosodil pravilno. Toda ne glede na to, da je za nas tekmovanja konec, smo z nastopom na prvenstvu lahko zadovoljni. Na Švedsko smo prišli z močno pomlajeno ekipo, s katero smo za štiri mesta izboljšali uvrstitev iz Kuala Lumpurja,« je po dvoboju z Italijankami dejala Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske reprezentance.

Slovenija – Italija              2:3

Katarina Stražar – Debora Vivarelli      1:3 (9, -10, -6, -5)

Alex Galič – Chiara Colantoni                3:2 (6, -5, 9, -9, 9)

Aleksandra Vovk – Giorgia Piccolin     2:3 (-6, -5, 6, 9, -4)

Alex Galič – Debora Vivarelli                 3:0 (5, 6, 10)

Katarina Stražar – Chiara Colantoni    0:3 (-9, -5, -9)