Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v četrtem krogu kvalifikacij za uvrstitev na ekipno evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Nantesu, v Tennevillu, ugnala Belgijo s 3:1. Po eno zmago so prispevali Darko Jorgič, Deni Kožul in Bojan Tokič, s tretjo zmago, v svojem tretjem dvoboju, pa so bronasti z zadnjega evropskega prvenstva v Luksemburgu, že osvojili prvo mesto v skupini 2. Svojo zadnjo tekmo bodo imeli že 20. novembra, ko bodo v Murski Soboti gostili Romunijo.

Darko Jorgič, ki je na svetovni lestvici, objavljeni v ponedeljek, pridobil dve mesti in je zdaj 56., je proti drugemu najboljšemu belgijskemu igralcu, Robinu Devosu (102.) dobro vstopil v dvoboj, saj je po izenačenem začetku povedel z 8:5, do konca niza pa je tekmecu prepustil le še točko. Bolj izenačen je bil drugi niz, ki se je začel z Jorgičevim vodstvom s  4:1. Na peti točki je sledilo izenačenje, Devos pa je nato vodil še z 8:7. S štirimi zaporednimi točkami pa je niz vseeno dobil. Z zmagovitim nizom je aktualni slovenski državni prvak nadaljeval tudi v tretjem nizu, v katerem je dosegel šest zaporednih točk, kar je bilo na koncu dovolj za zanesljivo zmago 20-letnega Hrastničana.

Dvoboj najbolje uvrščeni igralcev Belgije in Slovenije na svetovni lestvici, se je bolje začel za Cedrica Nuytincka, trenutno 64. igralca sveta, ki je proti Bojanu Tokiču, ki je zdaj 54., v izenačenem prvem nizu izkoristil svojo prvo zaključno žogico. V tretjem nizu je bil boljši Belgijec, ki mu v četrtem, tudi po zaslugi odlične igre Tokiča, ni prav nič uspevalo. Toda v tekmi preobratov se je na koncu zmage veselil 25-letni Nuytinck, ki je povedel s 5:1, 8:3 ter prišel do pomembne zmage za domačo ekipo.

Belgijci so kot tretjega igralca nekoliko presenetljivo postavili Florenta Lambieta, trenutno njihovega četrtega igralca, sicer 119. na svetu. Dvaindvajsetletni Belgijec je dvoboj proti Deniju Kožulu, ki je na svetovni lestvici deset mest pred njim, začel bolje, povedel s 7:4, prednost pa je ohranil do konca. Izgubljeni niz je Logatčana vlil dodatnih moči, saj je na začetku drugega niza povedel s 7:2, kar je bilo dovolj za izenačenje. Še prepričljivejši je bil v tretjem nizu, v katerem je nasprotniku prepustil le štiri točke, v četrtem pa je samo dokončal svoje delo in Slovenijo popeljal v vodstvu z 2:1.

Bojan Tokič je bil v dvoboju z Robinom Devosom v vlogi favorita, svojo vlogo pa je tudi opravičil. Vendar je bila pot do zmage, s tem pa tudi prvega mesta v skupini 2, vse prej kot lahka. V prvih dveh nizih je bil izkušeni Novogoričan obakrat bolj zbrani v končnici, zato pa je v tretjem 13 let pred vstopom v končnico prišel do nekoliko bolj otipljive prednosti (8:5), ki jo je ohranil do konca niza. Tudi četrti niz je potekal podobno, saj je v njem Devos Tokiču pobegnil za štiri točke (8:4), kar je bilo dovolj za izenačenje v nizih. Toda v odločilnem petem nizu je bilo vse v znamenju Bojana Tokiča, ki je povedel s 5:2, 7:3 in Sloveniji prinesel dragoceno zmago.

»Darko je z zelo dobro igro ugnal Devosa, medtem ko je imel Bojan v igri proti najboljšemu domačemu igralcu preveč nizanj v igri. Ko je bil v igri, mu Nuytinck ni bil enakovreden, tako je bilo recimo v četrtem nizu, toda v petem mu nikakor ni uspelo vrniti servisa, naredil je tudi preveč lastnih napak. Deni je bil končno spet tisti stari Deni, igral je pametno, borbeno in taktično pametno proti neugodnemu Lambietu. V četrtem dvoboju je Bojan začel dobro, v tretjem se mu je porušil sistem v igri, toda ko je bilo najbolj potrebno, je igral mirno, pametno… To je tista kakovost, ki jo igralec pridobi z leti,« je svoje izbrance pohvalila Andreja Ojsteršek Urh.

BELGIJA – SLOVENIJA             1:3

Robin Devos – Darko Jorgič           0:3 (-6, -8, -5)

Cedric Nuytinck – Bojan Tokič        2:3  (9, -9, 8, -1, 5)

Florent Lambiet – Deni Kožul         1:3   (9, -6, -4, -7)

Robin Devos – Bojan Tokič             2:3  (-9,-9, 8, 9, -5)