Miha Štamcar, 04.05.2018 ob 22:17

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v drugem krogu razigravanja od 13. do 24. mesta na ekipnem svetovnem prvenstvu v Halmstadu na Švedskem še drugič izgubila z Romunijo. Tokrat z 2:3, imela pa je že zaključno žogico za končno zmago. Slovenija je svetovno prvenstvo tako končala z delitvijo 17. mesta.

V prvem delu svetovnega prvenstva  so Romuni v skupini A premagali slovensko izbrano vrsto s 3:1. Za izbrance Andreja Ojsteršek Urh  je bil usoden predvsem 17-letni Cristian Pletea, ki je dobil oba svoja dvoboja, enkrat pa je bil uspešen Adrian Crisan. Edino zmago za Slovenijo je prispeval Deni Kožul.

Prav 21-letni Logatčan pa je danes začel dvoboj z Romuni, ki so nekoliko spremenili svojo zasedbo, saj je na številki ena zaigral njihov najbolje uvrščeni igralec na svetovni lestvici Ovidiu Ionescu. 57. igralec sveta v prvih dveh nizih ni imel večjih težav proti Deniju Kožulu, ki je naredil preveč lastnih napak, v tretjem pa le prišel do svoje igre, a le do vodstva z 10:7. Izkušeni Romun je s petimi zaporednimi točkami svojo reprezentanco popeljal do vodstva z 1:0.

Odlično pa je dvoboj s Cristianom Pleteo začel Bojan Tokič, ki je našel protiorožje za nadarjenega Romuna. Nekaj več težav je imel v drugem nizu, ki se je končal na razliko, žal pa je imel v tretjem nizu težave z zadnjo desno stegensko mišico, kar je Pletea izkoristil in prišel do zanesljive zmage. Po daljši prekinitvi, ko je Novogoričanu pomagal slovenski fizioterapevt, je Tokič le nadaljeval srečanje, bil v četrtem nizu večinoma enakovreden mlademu Romunu, ki je v končnici prišel do izenačenja v nizih. Zato pa je četrti niz bolje začel kapetan slovenske reprezentance, ki je povedel s 4:2 ter nato še s 6:3. V končnici je imel tri zaključne žogice za končno zmago, po napaki Pletee je izkoristil tretjo.

Na najboljši možni način je svoj dvoboj proti najstarejšemu romunskemu igralcu Adrianu Crisanu, vrstniku Bojana Tokiča, začel najmlajši član slovenske izbrane vrste Darko Jorgič, ki je imel zjutraj težave z očesom, zato danes ni bil prvi mož reprezentance. V prvem nizu je nasprotniku prepustil le štiri točke, v drugem pa je bil spet večinoma v vodstvu, vendar nikoli za več kot dve točki. Vodil je tudi z 10:8, a je 37-letni Romun po napaki Jorgiča ubranil prvo zaključno žogico, ne pa tudi druge. Hrastničan je odlično začel tudi tretji niz, v katerem je povedel s 5:2, a je Romun na peti točki izid izenačil. Vendar do preobrata ni prišlo, kajti do konca niza je Crisan osvojil le še dve točki.

Nekoliko »načeti« Bojan Tokič v prvem nizu dvoboja pri Ionescu ni našel svoje igre, zato pa je v drugem povedel z 8:4, kar mu je zadostovalo za izenačenje v nizih. Vendar se tretji niz ni začel po željah Novogoričana, ki je za Romunom zaostajal že pet točk (0:5), a se Tokič ni predal. Pred vstopom v končnico niza se je Ionescu približal na točko zaostanka (7:8), žal pa do preobrata ni prišlo. V četrtem nizu je Tokič s petimi zaporednimi točkami prišel do vodstva z 8:5, po napaki Romuna pa do štirih zaključnih žogic. Dovolj je bila že prva. Tudi odločilni peti niz je bolje začel Ionescu, ki je povedel s 3:1, a je slovenski večni mladenič s štirimi zaporednimi točkami vajeti igre vzel v svoje roke. A ne za dolgo, kajti na šesti točki sta bila tekmeca že spet izenačena, nato pa je najboljši romunski igralec dosegel še dve zaporedni točki. V dramatični končnici je prvi do zaključne žogice za končno zmago slovenske reprezentance prišel Tokič, ki je ni izkoristil, zato pa je svojo prvo izkoristil Ionescu.

Tako sta o boju za napredovanje v tretji krog in za mesta od 13. do 16. odločala Deni Kožul in Cristian Pletea. V zadnjih medsebojnih obračunih je imel boljše izhodišče 17-letni Romun, ki je na sedmi točki po zaostanku z 1:5 izid izenačil, nato pa s še štirimi zaporednimi točkami povedel z 1:0 v nizih. Tudi v nadaljevanju je bil Pletea boljši nasprotnik, povedel je s 6:2, vendar se mu je Kožul približal na točko zaostanka (5:6). Na deveti točki je borbeni Logatčan izid izenačil, žal pa je v končnici naredil dve napaki, najprej je poslal žogico v mrežico, nato pa še mimo mize, tako da je Romune do končne zmage ločil le še niz. Tudi v tretjem nizu je Pletea hitro prišel do štirih točk prednosti (5:1), borbeni Kožul se mu je približal na eno (4:5), s tem pa je bilo njegovega odpora konec.

»Že zjutraj smo naleteli na prvo težavo, saj se je Darko zbudil z otečenim očesom. Vzel je protibolečinsko tableto, vendar je sam dejal, da ne bi bil sposoben igrati dveh dvobojev. Toda ne glede na težave, je dobro opravil svoje delo proti Crisanu. Vse pohvale si zasluži tudi Bojan, ki je obe tekmi odigral vrhunsko, žal pa se mu na koncu ni izteklo po željah. Mislim celo, da je bil to njegov prvi poraz proti Ionescu po dolgem času, če je sploh kdaj izgubil. Ne vem pa, kaj se je dogajalo z Denijem, ki je očitno pregorel v svoji želji in je igral izven taktičnega okvira. Škoda, bili smo blizu zgodovinskega rezultata, kar bi boj za mesta od 13. do 16. bil, tako pa smo tekmovanje končali na 17. mestu. Glede na vse težave, ki smo jih imeli, je to sicer spodbudna uvrstitev, ne pa tudi vrhunska,« je nastope svojih izbrancev komentirala Andreja Ojsteršek Urh, selektorka slovenske moške izbrane vrste.

Slovenija – Romunija   2:3

Deni Kožul  – Ovidiu Ionescu       0:3 (-7, -5, -10)

Bojan Tokič – Cristian Pletea       3:2 (7, 9, -5, -9, 9)

Darko Jorgič – Adrian Crisan       3:0 (4, 9, 7)

Bojan Tokič – Ovidiu Ionescu      2:3 (-5, 9, -8, 6, -10)

Deni Kožul – Cristian Pletea         0:3 (-7, -9, -6)