Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je v odločilni tekmi skupine 5 drugega kroga kvalifikacij za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu, ki bo od 3. do 8. septembra v Nantesu, premagala Izrael s 3:1. Kvalifikacije v Bolgariji je končala na drugem mestu, prva je bila domača izbrana vrsta, obe reprezentanci pa bosta v Franciji igrali v prvi diviziji.

V soboto so izbranke Vesne Ojsteršek v uvodnem krogu proti domačinkam turnirja izgubile z 1:3, toda zato so brez izgubljenega dvoboja premagale Azerbajdžan. O drugem mestu v skupini, saj so bile Bolgarke po zmagi nad Slovenijo, boljše še od Izraela in si s tem praktično že zagotovile prvo mesto, je tako odločal današnji obračun med slovensko in izraelsko izbrano vrsto. Razpoložena Katarina Stražar je proti Katarini Adamsky nekaj težav imela le v tretjem nizu, ki ga je dobila na razliko.

V drugem današnjem obračunu je Aleksandra Vovk proti najboljši izraelski igralki Nicole Trosman dvakrat zaostajala, nato je dvakrat izid izenačila, v petem odločilnem pa je bila boljša njena nasprotnica. Toda že v naslednjem dvoboju je Ana Tofant zadevo postavila na svoje mesto, saj je Vital Karlin v treh nizih oddala le 13 točk, v še enem izenačenem in razburljivem dvoboju pa je Stražarjeva presenetila Trosmanovo in peti niz dobila s 13:11.

Prvo mesto na turnirju je osvojila Bolgarija, ki je v zadnjem krogu premagala še Azerbajdžan, ki je bil na koncu tretji, druga je bila Slovenija, četrti pa Izrael. Na septembrskem evropskem prvenstvu bosta tako v prvi diviziji igrali reprezentanci Bolgarije in Slovenije.

»Kot sem že večkrat dejala, našo mlado ekipo odlikuje, da igra najbolje, ko je to najbolj potrebno. Uspeh je še toliko večji, ker smo do njega prišle brez poškodovane Alex Galič. Ana Tofant je na ‘trojki’ vse tri dvoboje odigrala izredno mirno in zbrano, svojim nasprotnicam pa ni pustila niti kančka upanja, kar je naši ekipi dalo še dodatno motivacijo. Aleksandra Vovk je z izjemo uvodne tekme proti Bolgariji igrala na ‘dvojki’, tako da je morala dvakrat igrati proti najboljši igralki nasprotne ekipe. Žal mi je, da ji sreča ni bila naklonjena in da ni dobila kakšne končnice več, sicer bi bil njen izkupiček še boljši, toda proti enakovrednim igralkam ni imela večjih težav. Še posebej je v teh kvalifikacijah blestela Katarina Stražar, ki je bila ves čas borbena in izredno motivirana, zato ni naključje, da je premagala tudi veliko bolj izkušeno igralko od sebe, Trosmanovo. Vse pohvale si zasluži tudi Lea Paulin, ki resda ni igrala, a je bila ves čas pozitivno naravnana in v veliko pomoč soigralkam. Dekleta si resnično zaslužijo pohvale, veseli pa me, da jih poraz proti Bolgariji ni potrl, in da so bile do konca osredotočene na to, kaj je naš cilj,« je svoje varovanke pohvalila selektorka Vesna Ojsteršek.

Izidi turnirja v Bolgariji

  1. krog:

Slovenija – Bolgarija   1:3

Aleksandra Vovk – Maria Jovkova        0:3 (-5, -8, -9)

Katarina Stražar – Polina Trifonova     2:3 (7, -6, 4, -6, -10)

Ana Tofant – Kalina Hristova                3:0 (7, 13, 2)

Aleksandra Vovk – Polina Trifonova    2:3 (-6, 7, -13, 5, -4)

Azerbajdžan – Izrael     3:2

  1. krog:

Slovenija – Azerbajdžan    3:0

Katarina Stražar – Nazakat Gardeva   3:0 (4, 6, 8)

Aleksandra Vovk – Marjam Imanova  3:0 (6, 10, 4)

Ana Tofant – Bilura Eminova                3:0 (3, 1, 4)

Bolgarija – Izrael       3:0

  1. krog

Slovenija – Izrael             3:1

Katarina Stražar – Katarina Adamsky   3:0 (7, 5, 11)

Aleksandra Vovk – Nicole Trosman        2:3 (-5, 9, -8, 6, -5)

Ana Tofant – Vital Karlin                          3:0 (3, 6, 4)

Katarina Stražar – Nicole Trosman        3:2 (-7, -5, 11, -7, 11)

Bolgarija – Azerbajdžan    3:0