Drugi dan svetovnega prvenstva za posameznike in dvojice, ki poteka v Budimpešti, sta slovenski tabor razveselila Deni Kožul in Jan Žibrat, saj sta se oba uvrstila na glavni turnir, ki se bo začel v torek. Zelo blizu napredovanja je bila Aleksandra Vovk, ki je odločilno tekmo proti Italijanki Chiari Colantoni izgubila s 3:4, od nadaljnjega tekmovanja v posamični konkurenci sta se poslovili tudi Katarina Stražar in Ana Tofant. V torek bodo svoje prve nastope na glavnem turnirju imeli tudi vsi trije slovenski nosilci, Darko Jorgič, Bojan Tokič in Alex Galič.

Deni Kožul je na svetovno prvenstvo v Budimpešto odšel čvrsto odločen, da se v posamični konkurenci uvrsti na glavni žreb tekmovanja. V soboto je v skupini 16 s 4:1 ugnal Jordana Wykesa z Jerseyja, v odločilni tekmi za napredovanje pa je Srba Marka Jevtovića premagal s 4:0 (5, 6, 5, 5). V prvem krogu glavnega turnirja bo 22-letni Logatčan, ki je 99. na svetovni lestvici, igral proti 27-letnemu Noshadu Alamiyanu iz Irana, ki je bil med nosilci in je 63. na svetovni lestvici.

Svoj prvi cilj je v skupini 18 izpolnil tudi Jan Žibrat, ki je po sobotni zmagi nad Grkom Konstantinosom Konstantinopoulosom s 4:1 (4, 8, -10, 5, 9), danes sicer izgubil s Pak Nam Ngom iz Hongkonga s 3:4 (-7, 4, 8, -9, -6, 10, -6), vendar je zaradi boljše razlike v nizih osvojil prvo mesto. V soboto je Nga s 4:3 namreč premagal 24-letni Grk. V prvem krogu glavnega turnirja bo Žibratov, ki je 443. na svetovni lestvici, drugi igralec sveta, Xin Xu, ki je s kitajsko reprezentanco osvojil ekipno olimpijsko kolajno v Rio de Janeiru, najboljši pa je bil tudi na lanskem ekipnem svetovnem prvenstvu v Halmstadu.

Jorgič z Nguyenu, Tokič s Petom

Svoja nasprotnika v glavnem žrebu sta dobila tudi Darko Jorgič in Bojan Tokič. Na papirju naj bi, vsaj glede na vrstni red na svetovni lestvici, imel starejši Tokič, ki bo igral s Srbom Zsoltom Petom, ki je moral igrati tako v kvalifikacijah kot v izločilnih bojih. Na svetovni lestvici je izkušeni 38-letni Novogoričan na 42. mestu, Peto pa je 231. Prav tako se je iz kvalifikacij in iz izločilnih bojev do glavnega turnirja prebil tudi 25-letni Anh Tu Nguyen iz Vietnama, ki je na svetovni lestvici 187., medtem ko je aktualni slovenski državni prvak 41.

Galičeva s Finko Kirichenko

Vse čestitke si za prikazano igro v skupini 31 zasluži 18-letna Aleksandra Vovk, ki v soboto proti Maryam Ali iz Katarja ni imela nobenih težav, da je vpisala zmago, danes pa je v pravem maratonskem dvoboju namučila šest let starejšo Italijanko Chiaro Colantoni, 132. igralko svetovne lestvice. Vovkova, ki je na njej 297., je trikrat ulovila Italijanko, v odločilnem sedmem pa je le morala priznati njeno premoč. Končni izid je bil 4:3 (8. 10, 6, -10, 5, -12, 3).

Možnosti za uvrstitev na glavni turnir je imela tudi aktualna državna prvakinja Ana Tofant, ki bi po sobotnem porazu s Hrvatico Klaro Cakol z 1:4, danes s 4:0 morala premagati Poljakinjo Natalio Bajor. Čeprav je dvoboj dobro začela in dobila uvodni niz, je bilo njenih upov po napredovanju konec v drugem nizu, na koncu pa je s 4:3 (-6, 9 -12, 6, 7, -10, 8) slavila Poljakinja, ki se je iz skupine 22 uvrstila na glavni turnir.

Po sobotni zmagi in porazu je bila usoda Katarina Stražar v rokah Nabite Shresthe iz Nepala, ki bi morala Kolumbijko Paulo Medino premagati s 4:2, vendar se to ni zgodilo, saj je Kolumbijka slavila s 4:0, tako da je Stražarjeva v skupini 10 osvojila drugo mesto.

» Že v soboto je svojo priložnost za napredovanje izpustila Katarina Stražar, ki je proti Kolumbijki tretji niz vodila, na koncu pa izgubila in resnično je škoda tega dvoboja. Tudi Aleksandra Vovk je bila blizu napredovanja. Dokazala je, da je zelo močna v glavi, saj je v vseh treh nizih, ki jih je dobila v končnicah, zaostajala, žal pa je telesno nekoliko slabše pripravljena, zato v igri zelo niha. Tudi Ana Tofant je igrala dobro. Res je, da si je proti Hrvatici Cakolovi dovolila spodrsljaj, zato pa je proti Poljakinji Bajorjevi igrala odlično, a žal izgubila z minimalnim izidom. Tako bo v glavnem žrebu le Alex Galič, ki bo v prvem krogu igrala s Finko Anno Kirechenko, ki je igrala v kvalifikacijah in je 186. na svetovni lestvici. Alex bo zagotovo dala vse od sebe, upamo le, da bo z njenim hrbtom vse v redu,« je nastopa svojih izbrank komentirala Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske reprezentance.

Konec slovenskih nastopov v dvojicah

Darko Jorgič in Jan Žibrat sta uspešno začela svoje boje v moških dvojicah, saj sta v prvem krogu izločilnih bojev premagala Črnogorca Filipa Radovića in Filipa Radulovića s 3:0 (2, 10, 8), vendar sta v odločilnem dvoboju za uvrstitev na glavni turnir morala priznati premoč Italijanoma Mihaiu Bobocicu in Niagolu Stoyanovu. Italijanska dvojica je v izenačenem dvoboju slavila s 3:1 (8, 10, -13, 6). Brez uvrstitve na glavni žreb sta ostala tudi Bojan Tokič in Deni Kožul, ki sta bila v prvem krogu izločilnih bojev prosta, v drugem pa sta ju prav tako s 3:1 (8, 6, -6, 6) premagala Alexander Valuch in Yang Wang iz Slovaške.

Izločilni boji so bili usodni tudi za slovenski državni prvakinji Katarino Stražar in Aleksandro Vovk, ki sta bili po zmagi v uvodnem nizu v preostalih treh nizih blizu Nadeždi Bogdanovi in Darji Trigolosovi, vendar sta na koncu s 3:1 (-8, 8, 9, 8) slavili Belorusinji.

Svetovno prvenstvo prvič v ZDA

Na kongresu Mednarodne namiznoteniške zveze (ITTF) so danes določili, da bo svetovno prvenstvo za posameznike in dvojice leta 2021 gostil ameriški Houston. ZDA bodo tako prvič gostile svetovno prvenstvo v namiznem tenisu, po letu 1939 pa bo to sploh prvič, da svetovno prvenstvo ne bo v Evropi ali Aziji. Ekipno svetovno prvenstvo leta 2022 bo v kitajskem Chengduju, prihodnje leto pa ga bo gostil Busan v Severni Koreji.