Na evropskem prvenstvu do 21 let v Minsku so bili prvi dan na vrsti boji v predtekmovalnih skupinah. Darko Jorgič, ki je drugi nosilec turnirja, je bil prvi dan prost, Deni Kožul pa je v skupini 2 vse tri svoje nasprotnike premagal s 4:1 in se kot prvouvrščeni uvrstil na glavni del tekmovanja. To je uspelo tudi Ani Tofant, ki se je med najboljših 32 prebila z drugega mesta v svoji skupini, brez napredovanja pa je ostala Aleksandra Vovk. Tofantova in Vovkova sta v prvem krogu dvojic morali priznati premoč švedskemu paru Bergand/Kallberg.

Deni Kožul je v svoji predtekmovalni skupini upravičil vlogo favorita, saj je vse tri svoje tekmece premagal s 4:1.

»Najtežja je bila njegova prva tekma z Italijanom Matteom Muttijem, ki jo je po začetni napaki v uvodnem nizu v nadaljevanju zanesljivo dobil. Proti češkemu obrambnem igralcu Stanislavu Kučeri je imel manjše težave z roko, zato je moral na trenutke prikazati vrhunsko igro, najmanj težav pa je imel proti Moldavcu Vladislavu Ursu,« je o dvobojih Kožula, lani tretjeuvrščenega z evropskega prvenstva do 21 let v Sočiju, povedala trenerka slovenske izbrane vrste Andreja Ojsteršek Urh.

Med 32 najboljših je že uvrščen Darko Jorgić, ki je bil lani skupaj s Kožulom tretji v Sočiju, v Minsku pa je drugo postavljeni nosilec za Čehom Tomasom Polanskym. V glavnem delu tekmovanja bo Jorgič igral v skupini s Poljakom Tomaszom Kotowskim, Nemcem Dennisom Kleinom in Čehom Stanislavom Kučero, Deni Kožul pa v skupini z Madžarom Csabo Andrasem, Belorusom Aleksandrom Haninom in Rusom Konstantinom Černovim.

S polovičnim uspehom sta svoj del nastop prvi dan opravili Ana Tofant in Aleksandra Vovk. V izredno težki skupini je morala Tofantova najprej priznati premoč Švedinje Christine Kallberg, ki je zmagala s 4:0, toda že v naslednjem dvoboju se je vrnila v igro. V tekmi polni preobratov je s 4:3 premagala Nemko Sophio Klee, potem pa v odločilni tekmi za napredovanje še Srbkinjo Dragano Vignjević. Tofantova je v tem dvoboju vodila s 3:1, nato izgubila peti niz in ko je že vse kazalo, da bosta tekmici igrali še sedmega, saj je Vignjevićeva vodila z 10:6, s šestimi zaporednimi točkami prišla do pomembne zmage.

Žal svojega dne ni imela Vovkova, ki je izgubila vse tri svoje dvoboje. Boljše od nje so bile Zhang Xuan (Španija), Tatjana Kukulkova (Slovaška) in Tijana Jokić (Srbija). V glavnem delu tekmovanja bo Ana Tofant v svoji skupini igrala proti Ukrajinki Solomiji Bratejko, naturalizirani kitajski Belgijki Lisi Lung in Poljakinji Anni Wegrzyn.

»Žal mi je, da Aleksandra ni izkoristila priložnosti, ki se ji je morda ponudila, saj je bila njena skupina po mojem mnenju nekaj slabša od Anine, toda danes preprosto ni bil njen dan. Verjamem, da bo že v dvojicah zaigrala bolje. Zato pa si vse pohvale zasluži Ana, ki je prikazala dobro igro, veseli pa me, da se proti Vignjevićevi ni predala in da ji je uspel popoln preobrat. Uvrstitev med 32 najboljših na EP do 21 let je zanjo veliko uspeh,« pa je nastope obeh deklet ocenila Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske izbrane vrste.

V prvem krogu ženskih dvojic sta Švedinji Filippi Bergand in Christina Kallberg sta s 3:0 premagali Ano Tofant in Aleksandro Vovk.