Miha Štamcar, 01.05.2018 ob 21:32

Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je po dopoldanskem porazu v skupini F druge divizije ekipnega svetovnega prvenstva v četrtem krogu premagala Turčijo s 3:2. Po enkrat so zmago vpisale Alex Galič, Katarina Stražar in v odločilnem petem dvoboju še Aleksandra Vovk. V sredo, ob 13. uri, bodo izbranke Vesne Ojsteršek igrale še z Argentino.

Po treh krogih v skupini F ni bilo več neporažene ekipe, kajti ob Sloveniji je praznih rok ostala tudi Turčija, ki je morala priznati premoč Grčiji. Zato je bil njun medsebojni dvoboj za obe ekipi še toliko bolj pomemben, saj je v mnogočem odločal o tem, katera ekipa se bo vmešala v boj za napredovanje v prvo divizijo, poražena ekipa pa bo odvisna tudi od razpleta na preostalih tekmah v zadnjih dveh krogih.

Prvi dvoboj med Aleksandro Vovk in turško Kitajsko Melek Hu je pripadel slednji, ki je unovčila svoje večje mednarodne izkušnje. Mlada 17-letna Vovkova je bila dvanajst let starejši Hujevi enakovredna le v prvem nizu, nato pa ni našla protiorožja proti razpoloženi turški reprezentantki.

Svojo serijo odličnih predstav na letošnjem svetovnem prvenstvu je proti 18-letni Gul Pembe Ozkayi nadaljevala pet let starejša Alex Galič, ki do zdaj v Halmstadu še ni izgubila. V vseh treh nizih je bila Galičeva boljša nasprotnica, najbolj izenačen pa je bil drugi niz, ki se je končal na razliko.

Dvoboj najmlajših članic obeh reprezentanc, 16-letne Katarine Stražar, ki je tokrat dobila prednost pred Ano Tofant in leto dni mlajše Ozge Yilmah, se je začel po željah slovenske reprezentantke, ki je v prvem nizu tekmici prepustila pet točk. Bolj izenačen je bil drugi niz, ki ga je na razliko dobila Stražarjeva. V tretjem nizu pa je bil izid do sedme točke izenačen, končnica pa je bila popolnoma v znamenju članice Mengša, ki je tako prišla do svoje prve zmage na članskih svetovnih prvenstvih.

Neugodna Kitajka v turški izbrani vrsti je bila usodna tudi za Galičevo, ki nikakor ni našla protiorožja za njeno igro. V prvem nizu je bila zanjo usodna končnica, v drugem pa si je Hujeva hitro priigrala dve točki prednosti, ki jih je ob koncu niza še podvojila. Zelo izenačen je bil tretji niz, v katerem si do konca nobena od igralk ni priigrala dveh točk prednosti, prva pa je do zaključne žogice, prišla slovenska državna prvakinja, ki jo je tudi izkoristila. V četrtem nizu je Hujeva povedla s 6:2, nato pa prednost ohranila do konca dvoboja.

O končnem razpletu izenačene tekme med Slovenijo in Turčijo je tako odločala dvoboj med Aleksandro Vovk in Gul Pembe Ozkaya. Prvi niz je bil popolnoma v znamenju slovenske igralke, ki je v drugem zapravila zaključno žogico za vodstvo z 2:0 v nizih. Tudi tretji niz se je končal z izidom 12:10, vendar tokrat v korist Vovkove, ki je tokrat izkoristila svojo drugo zaključno žogico. V četrtem nizu je Vovkova še vodila s 7:5, s tremi zaporednimi točkami je do vodstva prišla Turkinja, ki je imela tudi dve zaključni žogici za izenačenje v nizih, nato pa je do prve, vendar za končno zmago prišla slovenska reprezentantka, ki jo je na veliko veselje njenih soigralk tudi izkoristila.

»Pred svetovnim prvenstvom sem bila prepričana le v zmago proti Belgiji in mi smo prav to tekmo izgubili, zato je bilo razočaranje seveda še toliko večje. Na srečo so dekleta hitro pozabile na ta poraz in se popolnoma osredotočile na dvoboj s Turkinjami. Predvsem smo se osredotočili na njihovo drugo in tretjo igralko, s Hujevo se sploh nismo želeli obremenjevati. Kot običajno je Alex naredila svoje, vse pohvale pa si zaslužita Katarina, ki je ves čas dvoboja z Ozgejevo igrala zelo zbrano ter Aleksandra, ki je spet dobila odločilni dvoboj. Dejstvo je, da smo na dobri poti, da skupino morda končamo celo na prvem mestu, vendar ne želimo ničesar preračunavati. Moramo se zbrati na zadnjo tekmo v skupini, to je v tem trenutku tudi najbolj pomembno,« je po novi zmagi svojih izbrank dejala Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske reprezentance.

V drugih dveh tekmah četrtega kroga je Italija s 3:0 premagala Belgijo, Grčija pa Argentino s 3:1. Pred zadnjim krogom sta v vodstvu s sedmimi točkami Slovenija in Grčija, po šest točk imajo Turčija, Italija in Belgija, pri štirih pa je Argentina. V zadnjem krogu bo Slovenija igrala z Argentino, para pa bosta še Italija – Grčija ter Belgija – Turčija.

Slovenija – Turčija       3:2

Aleksandra Vovk – Melek Hu                     1:3 (-8, -6, -5)

Alex Galič – Gul Pembe Ozkaya                 3:0 (7, 9, 8)

Katarina Stražar – Ozge Yilmaz                 3:0 (5, 9, 7)

Alex Galič – Melek Hu                                 1:3 (-9, -7, 9, -6)

Aleksandra Vovk – Gul Pembe Ozkaya     3:1 (4, -10, 10, 10)