Miha Štamcar, 30.04.2018 ob 21:53

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v tretjem krogu ekipnega svetovnega prvenstva v Halmstadu na Švedskem z 1:3 izgubila proti Romuniji, ki jo je pred dobrim mesecem dni v kvalifikacijah za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu leta 2019 v Bukarešti premagala s 3:2. V torek bo Slovenija igrala z domačini svetovnega prvenstva. Tekma se bo začela ob 16. uri.

Za slovensko izbrano vrsto, ki je dopoldne s 3:1 premagala Egipt, se večerni dvoboj z Romunijo ni začel po njenih željah. Bojan Tokič je bil proti vrstniku Adrianu Crisanu že v prvem nizu na pragu zmage, a v končnici ni bil dovolj zbran. V drugem nizu je 111. igralec sveta le strl odpor trenutno 173. igralca sveta, ki pa je imel v tretjem in četrtem nizu spet bolj mirne živce, naredil je tudi manj napak, kar je prineslo zmago romunski reprezentanci.

Tudi začetek drugega dvoboja slovenski reprezentanci ni prinesel nič dobrega, kajti neugodni mladi 17-letni Cristian Pletea, ki je že na evropskem prvenstvu do 21 let v Minsku grenil življenje slovenskim igralcem, je Darku Jorgiču v prvem nizu prepustil šest točk. V drugem nizu se je aktualni slovenski državni prvak vrnil v igro, v tretjem pa je vodil z 9:4, vendar je Pletea dosegel tri zaporedne točke.  Po izgubljenem nizu ni Jorgiču prav nič uspevalo, kar je mladi Romun izkoristil in brez težav prišel do nove zmage nad Jorgičem.

Da se tekma med Slovenijo in Romunijo ni končala že po treh dvobojih, je poskrbel Deni Kožul, ki je, podobno kot pred dobrim mesecem dni v Bukarešti, premagal Hunorja Szocsa. Prvi niz je prepričljivo dobil 68. igralec svetovne jakostne lestvice, v drugem je bil v končnici bolj zbran Kožul, ki je v tretjem popolnoma nadigral 26-letnega Romuna, v četrtem pa je bil spet bolj zbran 21-letni Logatčan.

Slabo je svoj dvoboj s Pleteo začel tudi Tokič, ki nikakor ni prišel do svoje igre. Naredil je vse preveč lastnih napak, kar se je ponovilo tudi v drugem nizu in tretjem nizu, ko je najbolj izkušeni član slovenske izbrane vrste popolnoma popustil in se sprijaznil s porazom.

»Ni kaj, Romuni so nas nadigrali in so se po porazu z nami v Bukarešti očitno nekaj naučili. Medtem ko je Deni naredil svoje in je prikazal dobro igro, Darko in Bojan proti Pletei nista našla pravega orožja. Mladi Romun je odigral odlična dvoboja in v prihodnosti bomo o njem zagotovo še veliko slišali. V prvem dvoboju bi Bojan proti Crisanu morda lahko iztržil kaj več, vendar preprosto to ni bil njegov večer,« je po porazu slovenske reprezentance dejala njena trenerka Andreja Ojsteršek Urh.

V drugih dveh tekmah tretjega kroga skupine A prve divizije je Nemčija s 3:0 premagala Švedsko in je edina neporažena ekipa v tej skupini, Hongkong pa je prav tako slavil s 3:0.

Slovenija – Romunija           1:3

Bojan Tokič – Adrian Crisan            1:3 (-13, 9, -8, -10)

Darko Jorgič – Cristian Pletea         1:3 (-6, 8, -9, -5)

Deni Kožul – Hunor Szocs                3:1 (-4, 9, 1, 9)

Bojan Tokič – Cristian Pletea          0:3 (-3, -6, -2)