Miha Štamcar, 01.05.2018 ob 19:20

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v četrtem krogu ekipnega svetovnega prvenstva v Halmstadu na Švedskem izgubila proti domači izbrani vrsti z 1:3. Edino zmago za slovensko reprezentanco je z zmago proti  dosegel Bojan Tokič. V zadnjem krogu prvega dela ekipnega svetovnega prvenstva bo Slovenija v sredo, ob 19. uri, igrala z Nemčijo.

S ponedeljkovim porazom proti Romuniji je slovenska reprezentanca praktično ostala brez možnosti, da bi se še vmešala v boj za kolajne, kajti po porazu s Hongkongom v prvem krogu, je bil to njen drugi poraz, ob zmagi nad Egiptom. Prav vse možnosti za napredovanje pa so navkljub porazu proti Nemčiji imeli Švedi, ki so v uvodu svetovnega prvenstva s 3:0 premagali Romune, nato pa s 3:2 še Hongkong.

Aktualni slovenski državni prvak Darko Jorgič je v prvih dveh nizih še nudil dostojen odpor 26-letnemu Mattiasu Karlssonu, ki je trenutno na 20. mestu svetovne jakostne lestvice, v tretjem pa nikakor ni prišel do svoje igre in je niz končal z osvojeno točko.

Veliko bolj izenačen je bil dvoboj med Kristianom Karlssonom, ki je še mesto bolje uvrščen kot njegov brat dvojček Mattias, vendar to najstarejšega člana slovenske izbrane vrste ni zaustavilo, saj je bil v prvih dveh nizih obakrat bolj zbran v končnici. V tretjem je igro ves čas vodil Šved, ki je bil v četrtem dolgo v podrejenem položaju, na koncu pa je izid v nizih izenačil. Po nekoliko nesrečno izgubljenem četrtem nizu se je  Novogoričan v dresu slovenske reprezentance spet zbral ter s fantastično igro prišel do pomembne zmage.

Dvoboj tretje postavljenih igralcev je pripadel izkušenemu 31-letnemu Jonu Perssonu, ki je prvi niz dobil na razliko, v drugem pa je bil boljši enajst let mlajši Deni Kožul. Vendar do preobrata ni prišlo, kajti 60. igralec sveta je 141. v obeh preostalih nizih obakrat prepustil po sedem točk.

Za novo odlično predstavo je v četrtem dvoboju poskrbel Bojan Tokič, ki je tudi proti Mattiasu Karlssonu prikazal vrhunski namizni tenis. Prvi trije nizi so se končali na razliko, v tretjem je Tokič povedel s 3:1, nato je Šved dosegel šest zaporednih točk, a sta na sedmi točki nasprotnika že bila skupaj. V še eni dramatični končnici je bil srečnejši Mattias Karlsson. A to ni zaustavilo Tokiča, ki je četrti niz začel z vodstvom s 4:0, vendar tokrat visoke prednosti ni zapravil. Še več, prišel je do kar petih zaključnih žog za izenačenje v nizih, izkoristil je tretjo. Žal pa se peti niz ni začel po željah Bojana Tokiča, kajti Šved je povedel s 7:1, s tem pa je bil dvoboj tudi odločen.

»V petem nizu je Bojan igral tisto, česar ne bi smel, preveč na bekhend nasprotnika, ki je prišel potem v svoj ritem. Sicer si za obe tekmi zasluži pohvale, tako kot tudi Deni, ki je bil celo bliže uspehu, kot kaže končni izid. Morda je na trenutke premalo tvegal, medtem ko se Darko po porazih v prvih krogih nikakor ne pobere. Če v drugem nizu, ko je imel priložnost za izenačenje, Mattias Karlsson ne bi zadel ‘pardona’, bi se morda dvignil, tako pa je šlo z njegovo igro samo še navzdol. Razmišljamo, da bi ga jutri spočili, odvisno bo tudi od tega, kako bo z utrujenostjo pri Bojanu,« je po porazu s Švedsko dejala Andreja Ojsterešek Urh, trenerka slovenske moške reprezentance.

V drugih dveh tekmah četrtega kroga je Nemčija s 3:1 premagala Hongkong in je edina neporažena ekipa v skupini A, Romunija pa Egipt s 3:0.

Švedska – Slovenija                      3:1

Mattias Karlsson – Darko Jorgič         3:0 (4, 9, 1)

Kristian Karlsson – Bojan Tokič         2:3 (-11, -10, 4, -10, -5)

Jon Persson – Deni Kožul                    3:1 (9, -7, 7, 7)

Mattias Karlsson – Bojan Tokič          3:2 (-10, 9, 12, -7, 2)