Miha Štamcar, 20.09.2018 ob 21:31

V petek, ob 19.10, bo Bojan Tokič na posamičnem evropskem prvenstvu v Alicanteju v drugem krogu igral proti Nemcu Patricku Franzisku, potem ko je danes v prvem krogu s 4:1 premagal Francoza Alexandra Robinota s 4:1 (9, 8, 8, -5, 3). Po njegovi poti je šel tudi Darko Jorgič, ki je bil v prvem krogu s 4:0 (8, 7, 8, 3) boljši od Rusa Vildana Gadjeva. V moških dvojicah sta Tokiča in Jorgič s tekmovanjem končala v prvem krogu, tako kot tudi Alex Galič v ženskih dvojicah s Švicarko Rachel Moret. Za slovensko državno prvakinjo je letošnje evropsko prvenstvo končano tudi med posameznicami. 

Najstarejši član slovenske izbrane vrste, Bojan Tokič (56. na svetovni lestvici), je bil proti 15 let mlajšemu tekmecu, Francozu Alexandru Robinotu (100.), ki je v kvalifikacijski skupini zaustavil Jana Žibrata, dovolj zbran, da je na koncu prišel do pričakovane zmage. V prvih treh nizih je bil večinoma v prednosti Tokič, ki je v četrtem popustil, toda v petem dvomov o tem, kdo je boljši, ni bilo več. Novogoričana za uvrstitev v osmino finala čaka dvoboj s 16. igralcem sveta, Nemcem Patrickom Franzisko, ki je v prvem krogu s 4:2 ugnal Srba Zsolta Peta.

Odlično je svojo nalogo opravil tudi aktualni slovenski državni prvak Darko Jorgič (58.), ki proti 25-letnemu Rusu Vildnu Gadjevu (395.) niti v enem trenutku ni bil v težavnem položaju. V vseh štirih nizih je obvladoval igro, v četrtem nizu pa je nasprotniku, podobno kot pred njim Tokič, prepustil le tri točke. Jorgičev nasprotnik v drugem krogu bo Šved Kristian Karlsson (25.), ki je bil s 4:0 boljši od Avstrijca Andreasa Levenka. Njun dvoboj se bo začel ob 18.20.

V slovenskem taboru so si veliko obetali od nastopa dvojice Bojan Tokič in Darko Jorgič, vendar se njun nastop ni izšel po pričakovanjih. Zanju sta bila usodna Anglež Samuel Walker in Danec Tobias Rasmussen, ki sta povedla z 2:0 v nizih, vodila sta tudi s 3:1, v šestem nizu pa sta bila bolj zbrana v končnici, tako kot tudi v drugem in četrtem nizu. Angleško-danska naveza je na koncu slavila s 4:2 (7, 10, -12, 9, -7, 9).

Več si je od nastopa v ženskih dvojicah obetala tudi Alex Galič, ki je predlani v Budimpešti s Švicarko Rachel Moret igrala v četrtfinalu. Tokrat je bilo njune poti konec že v prvem krogu, saj sta ju v pravem maratonskem dvoboju premagali Slovakinji Tatjana Kukulkova in Eva Odorova s 4:3 (-10, 9, 6, -9, 6, -8, 7). Za Galičevo je bil prvi krog usoden tudi v posamični konkurenci, kjer ji je nasprotni stala Jieni Shao, ki igra za Portugalsko. Trenutno 144. igralka sveta, ki je bila najvišje na svetovni lestvici novembra 2015, ko je bila 47., je slovensko državno prvakinjo premagala s 4:1 (10, 9, -7, 9, 7), Shaova pa je v predtekmovanju v skupini premagala tudi Aleksandro Vovk.