Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je pred nekaj manj kot mesecem dni v prvem krogu kvalifikacij za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Nantesu v Franciji na Otočcu s 3:0 premagala Belgijo. Bojana Tokiča, Darka Jorgića, Denija Kožula in Jana Žibrata v torek v Bukarešti čaka druga tekma v skupini, njihovi nasprotniki pa bodo Romuni, ki so na zadnjem evropskem prvenstvu v Luksemburgu, na katerem je Slovenija presenetila s tretjim mestom, osvojili enajsto mesto. Tekma se bo začela ob 16. uri.

Na drugem letošnjem turnirju svetovne serije ITTF v Bremnu je od slovenske četverice najvišje prišel njihov najbolj izkušeni član, Bojan Tokič, ki ga je v drugem krogu izločilnih bojev za uvrstitev na glavni turnir premagal Japonec Masataka Morizono.

»Nisem nezadovoljen z nastopi v Bremnu. Žal imam slabo izhodišče na svetovni lestvici in s tem posledično imam težje nasprotnike v kvalifikacijah. Dokler se ne prebijem vsaj 50 mest višje, se nimam nad čim pritoževati. Žal sem podcenil nov sistem točkovanja za svetovno lestvico in zdaj plačam davek na to, da lani nisem prav veliko nastopal. Januarja v Budimpešti in zdaj v Bremnu sem izgubil proti boljšima nasprotnikoma, v Dohi pa sem imel šest dni vročino, tako da sem bil obsojen na neuspeh,« je o turnirju v Nemčiji dejal Tokič, ki bo, kot so zapisali na spletni strani nemške bundeslige, v prihodnji sezoni Saarbrücken zamenjal za ASV Grünwettersbach, trenutno sedmouvrščeno ekipo nemške prve lige.

Minuli konec tedna Tokič ni imel ligaških dvobojev, prav tako tudi ne Darko Jorgić, ki se po pisanju zgoraj omenjene spletne strani seli v Saarbrücken, zato pa je bil uspešen Deni Kožul, ki je z drugo ekipo Saarbrücken v drugi nemški ligi doma premagal Bad Homburg s 6:1. Kožul, ki bo kariero v prihodnji sezoni nadaljeval v Avstriji, kjer bo igral za ekipo Walter Wels, je dobil oba svoja dvoboja. Z Andrejem Semenovim je v igri dvojici premagal dvojico Harald Andersson in Nandor Ecseki, v posamičnem dvoboju pa je s 3:1 ugnal Haralda Anderssona, kar je dobra napoved za torkovo tekmo v Budimpešti.

»Romunija ima močno reprezentanco, toda moji mladi soigralci igrajo zelo dobro, pa tudi sam imam z Romuni dobre izkušnje, zato pričakujem novo zmago. Darko, Deni in Jan se morajo zavedati svoje kakovosti, jaz sem tu, da dodam smetano, ko bo to potrebno. Zdaj ni več potrebno, da moram dobiti oba svoja dvoboja, če želimo priti do zmage, mislim, da zdaj že ena moja zmaga ekipi prinese veliko,« je pred dvobojem z Romunijo še povedal Tokič, trenutno 117. igralec na svetovni lestvici.

Romunija je bila v Luksemburgu enajsta. Na svetovni lestvici so višje uvrščeni kot slovenski igralci od katerih je Jorgić 69., Tokič kot rečeno 117., Kožul 155. in Žibrat 233., medtem ko je v romunski reprezentanci Ovidiu Ionescu na 60. mestu, Hunor Szocs 62., Adrian Crisan 147., Cristian Pletea, ki je na nedavnem EP do 21 let v Minsku premagal tako Jorgića kot Kožula, pa na 192.

»V kakšni postavi bodo igrali Romuni, je zame trenutno še uganka. Bojan je pred približno tremi tedni v bundesligi premagal Ionescuja, Darko pa je bil boljši od Szocsa, toda ne smemo pozabiti, da je Pletea v Minsku premagal Darka in Denija, poleg tega pa bodo Romuni igrali doma. Igrali bomo v televizijskem studiu pred okoli 400 gledalci. Fantje so dobro razpoloženi, upam, da se je Darko spočil, Bojan je v Düsseldorfu opravil kakovosten trening, Deni si je s Saarbrücknom dva kroga pred koncem zagotovil prvo mesto, Jan pa je vikend preživel doma, kar mu je zagotovo tudi koristilo,« pa je pred odhodom v Bukarešto dejala Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske reprezentance.

Spored tekem slovenske moške reprezentance v kvalifikacijah za EP

  1. krog, torek, 27. februar: Slovenija – Belgija                         3:0
  2. krog, torek, 27. marec: Romunija – Slovenija
  3. krog, torek, 2. oktober: Belgija – Slovenija
  4. krog, torek, 20. november: Slovenija – Romunija