Miha Štamcar, 21.03.2018 ob 19:54

Na mednarodnem prvenstvu Nemčije, drugem letošnjem turnirju svetovne serije ITTF, je bil v kvalifikacijah od slovenske četverice uspešen le Bojan Tokič, ki je danes v odločilni tekmi za napredovanje v skupini 40 premagal Brazilca Gustava Tsuboija s 4:1 (-6, 10, 7, 3, 7). V prvem krogu izločilnih bojev se bo v četrtek ob 12.20 uri pomeril z Japoncem Masatako Morizonom. Preostala slovenska trojica, Darko Jorgić, Deni Kožul in Jan Žibrat se je poslovila od nadaljnjega tekmovanja.

Pred štirinajstimi dnevi na prvem letošnjem turnirju svetovne serije ITTF v Dohi je imel Bojan Tokič veliko smole z boleznijo, tako da je v kvalifikacijah po porazu v uvodnem dvoboju proti Italijanu Mihaiju Bobocici drugega proti Nemcu Ricardu Waltherju predal. Na srečo je zdaj bolezen že preteklost, dobro formo pa je izkušeni 37-letni Novogoričan potrdil v nedeljo z zmago v bundesligi, ko je premagal Egipčana Omarja Assarja, 16. uvrščenega na svetovni lestvici. V prvem krogu je v torek Tokič brez izgubljenega niza premagal Xiqija Lina iz Avstralije, danes pa je po izgubljenem uvodnem nizu na kolena spravil še Brazilca Gustava Tsuboija (47.). Da bi se uvrstil na glavni turnir, na katerega je že uvrščenih šestnajst nosilcev, bo moral Tokič v četrtek premagati Japonca Morizona.

»Bojan za zdaj igra zelo dobro, vendar bo imel v prvem krogu izločilnih bojev zelo težko nalogo, saj se bo pomeril z Morizonom, trenutno najboljšim igralcem bundes lige, ki je v 18 dvobojih le trikrat izgubil,« je pred četrtkovim obračunom s 23-letnim Japoncem, ki je sicer na 57. mestu svetovne lestvice, dejala Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske izbrane vrste.

Za Darka Jorgića, aktualnega slovenskega državnega prvaka in najvišje uvrščenega Slovenca na svetovni lestvici, je bil za napredovanje usoden uvodni poraz v skupini 50 proti Francozu Canu Akkuzu. Oba svoja naslednja dvoboja je Jorgić sicer dobil, vendar je bilo to dovolj le za drugo mesto v njegovi kvalifikacijski skupini. V torek je s 4:0 premagal Argentinca Maximiliana Huerga, danes pa s 4:0 (3, 2, 4, 3) še njegovega rojaka Luciana Janga. Že pred tem dvobojem pa je imel v drugem krogu turnirja do 21 let v izenačenem dvoboju lepo priložnost, da se uvrsti med osem najboljših. Žal ga je s 3:2 (12, -7, 9, -9, 7) zaustavil nadarjeni 16-letni Šved Truls Moregard (324.).

»Že na letošnjem odrtem prvenstvu Madžarske je bil Moregard usoden za Darka. Mladi Šved je zanj zelo neugoden, ima specifično držo loparja, na zadnjem mladinskem svetovnem prvenstvu pa je bil celo drugi. Vendar pa Darko ni pravi, svoje je naredil poraz proti Akuzzu. Potreboval bo nekaj dni počitka, da zbistri glavo in verjamem, da bo potem spet pravi,« je dejala Ojsteršek Urhova.

S tekmovanjem na odprtem turnirju v Bremnu je končal tudi Deni Kožul (155.), ki ga je v skupini 17 v torek premagal Daeseong Cho (269.) iz Severne Koreje s 4:0 (6, 8, 8, 5), danes pa je bil boljši od njega še Nemec Patrick Francziska (30.), vendar se je slovenski podprvak dobro boril proti Nemcu, ki je zmagal s 4:2 (6, 9, -5,- 7, 10, 7). Od nadaljnjega tekmovanja pa se je že v torek poslovil Jan Žibrat (233.), ki je proti danskemu Kitajcu Yujlu Zhaiju (174.) izgubil z 1:4 (-6, -9, -4, 7, -3), nato pa še proti prvemu nosilcu skupine 9 Nemcu Richardu Waltherju (41.) z 0:4 (9, 2, 9, 4).

»Deni je proti Franczisku odlično začel dvoboj, predvsem to velja za prva dva niza, v petem pa je imel lepo priložnost, da bi dvoboj naredil še bolj zanimiv. Škoda,« je po porazu Kožula dejala trenerka slovenske reprezentance.

Jorgić in Žibrat se v četrtek vračata domov, medtem ko Kožul odhaja v Saarbrücken, kjer ga čaka tekma druge nemške bundeslige. V ponedeljek bodo vsi skupaj, seveda s Tokičem odšli v Bukarešto, kjer jih čaka druga tekma kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu. V prvi so s 3:0 doma premagali Belgijo.