Slovenska namiznoteniška reprezentanca, ki je zaključni del priprav na ekipno svetovno prvenstvo opravila v NT centru na Otočcu, se v petek podaja v Kuala Lumpur, kjer se bo v nedeljo pričel drugi največji namiznoteniški dogodek v olimpijskem letu 2016.

Na zadnjem SP v Tokiu sta tako moška kot ženska reprezentanca osvojili 29. – 32. mesto in bosta tudi letos nastopali v 2. diviziji. Predvsem moški del odprave, ki v Malezijo potuje brez najboljšega igralca Bojana Tokića, bo težko ponovil uvrstitev izpred dveh let, medtem ko so apetiti v ženskem delu reprezentance nekoliko višji.

Po dolgih letih bo v vlogi slovenskega reprezentančnega selektorja na klopi moške ekipe znova sedel Jože Urh, ki bo računal na ta čas najboljše mlade slovenske namiznotenisače, ki v povprečju štejejo 19,5 let. Jan Žibrat in Ludvik Peršolja sta že izkusila čar igranja na ekipnem SP, medtem ko bo za zlati dvojec z lanskoletnega mladinskega evropskega prvenstva Darka Jorgića in Denija Kožula to prvenec med člansko elito.

Temu primerni so tudi rezultatski cilji selektorja Urha: »Kakšna so točna pričakovanja je tokrat res težko napovedati.  Reprezentanca, ki jo peljemo na SP, je najmlajša v zgodovini samostojne Slovenije in samo Žibrat je do sedaj imel konkretne izkušnje z nastopi na SP. Za vse ostale bo to prva prava preizkušnja na takšnem tekmovanju.Vsaka zmaga v skupini bo za to reprezentanco dragocena. Če bi ulovili 3. mesto v skupini, bi bil to za to reprezentanco res odličen rezultat.«

Pred fanti je vsekakor težka naloga, saj jih že v predtekmovalni skupini čakajo obračuni proti favoriziranima reprezentancama Madžarske in Egipta, medtem ko bodo precej bolj odločilne tekme proti Argentini, Mehiki in Norveški.

Tega se zaveda tudi najstarejši član odprave, 23-letni Žibrat: »Ekipa je dobro pripravljena, fantje so v tekmovalnem ritmu, kar je vedno dobrodošlo. Tudi sam treniram dobro in sem optimist glede tega prvenstva, kljub temu, da potujemo brez Bojana. Mi smo pripravljeni pokazati svoj najboljši namizni tenis in presenetiti boljše ekipe na papirju. Kvaliteta je, samo prikazati jo je potrebno, ko bo to najbolj pomembno.«

Ženski del reprezentance je z izjemo Tokića v zadnjih letih dosegal boljše rezultate od moške ekipe. Tudi tokrat bodo dekleta pod vodstvom Vesne Ojsteršek še dodatno motivirana, saj so na zadnjih velikih tekmovanjih vselej poskrbela za odlične rezultate.

Manci Fajmut in Alex Galič, ki sta zadnji dve sezoni nosilki reprezentance, se bosta tokrat pridružili debitantki Tamara Pavčnik in Ana Tofant. Tudi ženska reprezentanca v povprečju šteje manj kot 20 let, tako da gre za ekipo deklet od katerih pričakujemo lepe uspehe tudi v prihodnosti.

Sedaj 25-letna Fajmutova, ki je v zadnjih sezonah prevzela mesto kapetanke ekipe, je pred odhodom v Azijo dobro razpložena: »Menimo, da smo pred svetovnim prvenstvom dobro pripravljene, saj so za nami uspešne skupne priprave. Jutri odhajamo v Malezijo, kjer nas čakajo težki dvoboji že v skupini, vendar bomo dale vse od sebe. Poskusile bomo zasesti vsaj drugo mesto v skupini in s tem doseči lep končni rezultat.«

V predtekmovalni skupini F našo ekipo čakajo obračuni proti reprezentancam Luksemburga, Grčije, Vietnama, Čila in Bolgarije. Favorizirane Luksemburžanke imajo v svojih vrstah evropsko prvakinjo iz leta 2002 Ni Xialian, medtem ko so obračuni proti Grčiji in Bolgariji na velikih tekmovanjih v zadnjih letih postali prava stalnica.

Od nedelje do srede bodo na sporedu tekme predtekmovanja, nato pa se bodo odvijali izločilni boji v borbi za čim višja mesta. Naslov branita reprezentanci Kitajske. Moški del odprave na čelu s 1. igralcem sveta Ma Longom bo lovil še 8. zaporedni naslov svetovnih prvakov. Nazadnje je bila Kitajska poražena leta 2000 prav v Kuala Lumpurju, ko je švedska zlata generacija z Janom-Ovejem Waldnerjem in Jörgenom Perssonom na čelu po več kot desetletju dominacije odpela svoj labodji spev na velikih tekmovanjih.