Miha Štamcar, 01.05.2018 ob 15:16

Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je v tretjem krogu skupine F druge divizije ekipnega svetovnega prvenstva v Halmstadu na Švedskem izgubila proti Belgiji z 2:3. Obe zmagi je za Slovenijo dosegla Alex Galič. Ob 19. uri bodo izbranke Vesne Ojsteršek igrale še s Turčijo.

Pomlajena zasedba slovenske ženske namiznoteniške reprezentance, v kateri ni več Mance Fajmut, je v prvih dveh tekmah skupine F zabeležila dve zmagi. Prvi dan svetovnega prvenstva je s 3:2 premagala Italijo, v ponedeljek pa je bila s 3:1 boljša še od Grčije. Na drugi strani je Belgija svetovno prvenstvo začela s porazom proti Grčiji z 2:3, nato pa je v drugem krogu s 3:2 premagala Argentino.

V prvem dvoboju je Alex Galič, ki je vse štiri dozdajšnje na svetovnem prvenstvu dobila, igrala proti 18-letni Lisi Lung, najmlajši igralki belgijski igralki, ki je proti Grčiji obakrat zmagala V izenačenem dvoboju je bila slovenska državna prvakinja, ki je na svetovni lestvici 64 mest pred Belgijko, po zaostanku z 1:2 v nizih, v četrtem in petem nizu prepričljivo boljša in zabeležila še svojo peto zmago na tem prvenstvu.

Odlično je svoj dvoboj proti najbolje uvrščeni belgijski igralki na svetovni lestvici Nathalie Marchetti (170.) začela Aleksandra Vovk. Mlada, 17-letna Gorenjka, ki je članica Krke, igra pa tudi v avstrijski ligi in moški koroški ligi, je bila v izenačenih prvih dveh nizih dovolj zbrana, da je povedla z 2:0. Tudi tretji niz se je končal na razliko, tokrat pa je bila sreča na strani belgijske igralke.

Ana Tofant je bila proti Margo Degraef v prvih dveh nizih blizu uspeha, v tretjem je Belgijko nadigrala, v četrtem pa nikakor ni našla ritma, tako da je Belgija povedla z 2:1. Za izenačenje je poskrbela Alex Galič, ki je v izenačenem dvoboju brez izgubljenega niza premagala Marchettijevo.

V odločilnem dvoboju za končno zmago Aleksandra Vovk proti leto dni starejši Lungovi preprosto ni prišla do svoje igre. V prvih dveh nizih je še sledila nasprotnici, v tretjem pa je bila popolnoma brez moči.

V drugih dveh tekmah tretjega kroga je Italija s 3:2 premagala Argentino, Grčija pa prav tako s 3:2 Turčijo, tako da v skupini F ni več neporažene ekipe.

Slovenija – Belgija    2:3

Alex Galič – Lisa Lung                                3:2 (-9, 7, -7, 5, 3)

Aleksandra Vovk – Nathalie Marchetti   2:3 (9, 11, -12, -6, -10)

Ana Tofant – Margo Degraef                     1:3 (-9, -10, 5, -3)

Alex Galič – Nathalie Marchetti                3:0 (9, 9, 8)

Aleksandra Vovk – Lisa Lung                     0:3 (-7, -8, -2)