Miha Štamcar, 21.04.2019 ob 21:43

Prvi dan svetovnega prvenstva v namiznem tenisu za posameznike in dvojice je bil v Budimpešti spodbuden za slovensko izbrano vrsto. Od peterice, ki igra v kvalifikacijah, imajo vsi še možnosti za napredovanje v izločilne boje, na glavni turnir pa so že uvrščeni Darko Jorgič, Bojan Tokič in Alex Galič. Manj uspeha so slovenski predstavniki imeli v mešanih dvojicah, saj sta oba slovenska para izpadla v izločilnih bojih.

Z velikimi pričakovanji je svetovno prvenstvo v Budimpešti začel Deni Kožul, ki je v kvalifikacijski skupini 16 sicer neprepričljivo začel svoj dvoboj proti 19-letnemu Jordanu Wykesu iz Jerseja, toda nadaljevanje je bilo za dve leti starejšega Logatčana veliko boljše. Na koncu je slavil s 4:1 (-5, 5, 8, 6, 7), za napredovanje v izločilne boje pa bo odločal njegov ponedeljkov obračun z 32-letnemu Marku Jevtoviću, ki je Wykesa premagal s 4:2.

Z zmago je kvalifikacijske boje začel tudi 27-letni Jan Žibrat, ki je v skupini 18 v prvem krogu premagal Grka Konstantinosa Konstantinopoulosa s 4:1 (4. 8. -10, 5, 9). V drugem krogu je 24-leni Grk s 4:3 premagal 20-letnemu Pak Nam Nga iz Hongkonga s 4:3, ki je 102. na svetovni lestvici. Prav z Ngom bo Žibrat v ponedeljek igral odločilni dvoboj za prvo mesto v svoji skupini in uvrstitev v izločilne boje.

Najbolj prepričljivo je kvalifikacije od treh slovenskih namiznoteniških igralk začela Aleksandra Vovk, ki je v skupini 18 s 4:0 (3, 1, 5, 3) premagala 13-letno Maryam Ali iz Katarja. Vovkovo v ponedeljek čaka še dvoboj z Italijanko Chiaro Colantoni, ki je Katarko prav tako premagala s 4:0.

Z zmago je kvalifikacije začela tudi Katarina Stražar, ki je v prvem krogu skupine 10 premagala Nabito Shrestha iz Nepala s 4:2 (4, 5, -10, 1, -9, 9). V drugem krogu je bila za najmlajšo slovensko reprezentantko usodna 30-letna Paula Medina (98.) iz Kolumbije, ki je zmagala s 4:3 (-7, 11. -6, 7, 8, -10, 5).

S porazom je v svetovno prvenstvo krenila aktualna državna prvakinja Ana Tofant, ki je v prvi tekmi skupine 22 izgubila proti Hrvatici Klari Cakol z 1:4 (-5, -5, -7, 8, -11). Hrvatica je nato z 0:4 izgubila proti Poljakinji Nataliji Bajor, tako da se Tofantova v izločilne bolje lahko uvrsti, če bo v ponedeljek s 4:0 premagala trenutno 120. igralko sveta.

V mešanih dvojicah se je za slovenske predstavnike svetovno prvenstvo že končalo. Darko Jorgič in Katarina Stražar sta se v drugi krog izločilnih bojev uvrstila brez boja, v drugem pa sta ostala praznih rok proti italijanski dvojici Niagol Stoyanov in Giorgia Piccolin z 0:3 (-4, -8, -7). V prvem krogu pa sta se od nadaljnjega tekmovanja poslovila Jan Žibrat in Aleksandra Vovk, ki sta morala priznati premoč Zahida Kenjaeva in Rimme Gufranove. Uzbekistanca sta slavila s 3:1 (-6, 8, 5, 6).

V ponedeljek bodo tekmovanje začeli tudi v moških in ženskih dvojicah. Darko Jorgič in Jan Žibrat se bosta v prvem krogu izločilnih bojev pomerila s Črnogorcema Filipom Radovićem in Filipom Radulovićem, Bojan Tokič in Deni Kožul sta v prvem krogu prosta, aktualni državni prvakinji Katarino Stražar in Aleksandro Vovk pa bosta v prvem krogu igrali proti Belorusinjama Nadeždi Bogdanovi in Darji Trigolos.