V času od 30. junija do 6. julija je v madžarski prestolnici Budimpešti potekalo evropsko prvenstvo za veterane v namiznem tenisu. Tega veličastnega dogodka se je udeležilo več kot 3400 udeležencev iz 42 držav. Največ jih je bilo iz Nemčije, številna pa je bila tudi udeležba Slovencev. Prijavilo se jih je kar 47, tekmovalo pa jih je 44.

Evropskega prvenstva so se udeležili najboljši evropski veterani, zato je bila tudi konkurenca izjemno močna, še zlasti v mlajših kategorijah. Navkljub hudi konkurenci se je sedemnajstim slovenskim igralcem uspelo prebiti iz kvalifikacijskih skupin v glavni žreb tekmovanja, vendar v nadaljevanju niso posegli po najvišjih mestih. Med 32 najboljših sta se uvrstila Darko Jamšek in Bojan Pavič (nad 50), kar pa je glede na močno udeležbo odličen rezultat. V nadaljnje tekmovanje se je uvrstilo tudi enajst slovenskih dvojic. Med 32 najboljših so se uvrstili tudi Vodušek in Vodlan (nad 40), Torkar in Pavič (oba nad 50), ki sta igrala z nemškima igralcema ter Vodušek in Kozjek (nad 65 let).

Drugi slovenski predstavniki so tekmovanje nadaljevali v tolažilnih skupinah. Do najvidnejših rezultatov so prišle Slovenke, ki jih je bilo osem. V kategoriji nad 40 let sta se v četrtfinale prebili Lesnikova in Zidar Zupanova, v isti kategoriji je dvojica Jančič – Smolej zmagala, dvojica Lapanja – Šebjanič Pupis (nad 60) pa je bila druga.

Sicer pa so bili slovenski predstavniki enotni v mnenju, da rezultati niti niso bili tako pomembni, kot je bilo pomembno nabiranje izkušenj in izmenjava mnenj z ostalimi tekmovalci, ne nazadnje pa tudi medsebojno druženje, ki tekmovalce motivira za nadaljnje igranje namiznega tenisa. Vsaka zmaga je bila deležna neizmernega veselja tako tekmovalca kot ostalih Slovencev, pri čemer velja omeniti dokaj veliko udeležbo slovenskih sodnikov na tekmovanju (sedem), ki so prav tako – kadar je bilo možno – spodbujali svoje rojake med igro.

Analiza posameznih tekem je potekala vsak večer za »slovenskim omizjem«, kjer so potekali tudi že dogovori za udeležbo na svetovnem prvenstvu v naslednjem letu, ki bo v Bordeauxu v Franciji. Tekmovalce je žalostilo le dejstvo, da so nastopali popolnoma neenotno oblečeni in tako niso mogli v popolnosti zastopati in predstavljati svojo državo, tako kot nekatere druge ekipe. Tudi za promocijska darila so morali poskrbeti popolnoma sami, kot so seveda sami krili tudi vse stroške prevoza in namestitve v Budimpešti.

Napisala: Jasna Šebjanič Pupis