V Laškem je vse pripravljeno na današnji začetek 16. Slovenia Open Thermana Laško, največjega turnirja za športnike invalide v namiznem tenisu. Točno 427 tekmovalk in tekmovalcev iz 43 držav se bo merilo za naslove najboljših, za nameček pa zbiralo nujno potrebne točke za prihajajoče paraolimpijske igre v Tokiu.

»Že 15 let prirejamo turnirje, vsako leto se radi vračajo. Laško je tudi pravo mesto za priprave, morda manjka le klima v dvorani Tri Lilije. Športniki pa se lahko osredotočijo samo na turnir in Laško je enkratno mesto za priprave za vrhunske športnike. Spet smo šokirali svet in Mednarodno namiznoteniško zvezo. V Laškem bomo gostili največji turnir v zgodovini, pa naj si gre za šport invalidov ali pa šport neinvalidov! Turnir v Laškem je najbolj važen turnir za kvalificiranje na paraolimpijske igre v Tokiu. V vsaki kategoriji imamo po 10 najboljših igralk in igralcev,« je izpostavil Gorazd Vecko, selektor britanske reprezentance in tehnični direktor tekmovanja v Laškem.

Začetki segajo v leto 2004. Sprva je turnir organiziralo Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine, uvodoma pa so bile organizatorske niti v rokah Gorazda Vecka in Gregorja Gračnerja. Med 28. aprilom 2004 in 2. majem je v Laškem sodelovalo 176 tekmovalk in tekmovalcev iz 21 držav. Blesteli so Francozi, ki so osvojili 25 medalj (10 zlatih, 11 srebrnih, 4 bronaste). Leta 2004 je naša sedanja reprezentantka Andreja Dolinar osvojila dve zlati kolajni – v posamični in ekipni konkurenci skupaj z nekdanjo paraolimpijsko prvakinjo šampionko Matejo Pintar Pustovrh, ki je bila bronasta med posameznicami.

Turnir je rasel. Vmes je za leto dni gostiteljstvo »posodil« Kranjski Gori, ki je leta 2007 pred evropskim prvenstvom pod gorenjskimi vršaci gostila še turnir. Potem se je karavana vrnila v Laško, kjer je še danes. Leta 2008 je bilo prvič preseženih 30+ držav, merili so se športnike in športnici iz 33 držav. Leta 2015 je padel nov mejnik magična meja 40 držav udeleženk. Iz kar 47 držav so se merili v Laškem. Predparaolimpijska leta so leta presežkov: tako je bilo leta 2011 prvič več kot 300 sodelujočih (točneje 323).

O realni moči tekmovanja priča pogled na zadnje paralimpijske igre in laureate. Kar 16 dobitnic oz. dobitnikov paralimpijskega zlata je v Laškem! V mestu ob Savinji bodo igrale aktualne paralimpijske prvakinje Liu Jing ( razred 1-2), Xue Juan (3), Borislava Perić Ranković (4), Zhang Bian (5), Mao Jingdian (8), Liu Meng (9) in Natalia Kosmina (11) ter aktualni paralimpijski prvaki iz Ria: Rob Davies (1), Fabien Lamirault (2), Feng Panfeng (3), Abdullah Ozturk (4), Cao Ningning (5), Peter Rosenmeier (6), Will Bayley (7), Zhao Shuai (8) in Florian Acker (11).
»Zelo težko povem, v kakšni formi sem. Sem pa treniral kot za vsak turnir dosedaj. Menim, da lahko pričakujem dobre tekme. Ne bom razglabljal, kam želim, kam ciljam. Raje bom govoril za mizo. Konkurenca na turnirju je vedno močna. Če hočeš imeti kakšno možnost, moraš biti dobro pripravljen,« je pred turnirjem povedal 21-letni Luka Trtnik, ki bo začel nastop na svojem 5. odprtem prvenstvu Slovenije. Poleg njega se bodo za odmevne rezultate potegovali še Andreja Dolinar, Barbara Meglič, Primož Kancler in Bojan Lukežič. Vsi so tudi že dobili svoje nasprotnike:

Luka Trtnik:
Trtnik – Yan (KIT) (12.30)
Trtnik – Kaniuka (ARG) (16.30)

Andreja Dolinar:
Dolinar – Zhang (KIT) (15.00)
Dolinar – Sišić (HRV) (18.30)

Barbara Meglič:
Meglič – Gu (KIT) (11.00)
Meglil – Shackleton (VB) (18.30)

Primož Kancler:
Kancler – Feng (KIT) (9.00)
Kancler – Svatos (CZ) (16.30)

Bojan Lukežič:
Lukežič – Schmidberger (NEM) (13.00)
Lukežič – Rodriguez (16.30)

Tekmovanje se bo začelo danes, ob 9.00, prvi in drugi dan sta namenjena posamični konkurenci, petek in sobota pa ekipnim bojem. V štirih dneh bo odigranih okoli 2200 iger, vse pa bo moč spremljati tudi v neposrednem prenosu na spletni strani tekmovanja (https://sloveniattopen.si/livestream/)