Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca bo v torek, ob 17. uri, v Černigovu igrala še svojo zadnjo tekmo v kvalifikacijski skupini 6 za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Franciji. Ukrajinke so izrazite favoritinje, namesto Vesne Ojsteršek, ki z Aleksandro Vovk na mladinskem svetovnem prvenstvu v Avstraliji, bo Slovenke vodil Jože Urh. Ob Vovkovi bo manjkala tudi Alex Galič, tako da bodo slovenske barve branile Ana Tofant, Katarina Stražar in prvič v članki konkurenci tudi Lara Opeka.

»S strani ukrajinskega ministrstva za šport smo dobili vsa potrebna zagotovila, da ne bo nobenih težav glede odigravanja tekme,« je potovanje v Ukrajino, kjer je v zadnjem času spet »vroče«, pojasnil Jože Urh, ki bo v odsotnosti Vesne Ojsteršek vodil slovensko izbrano vrsto na njeni zadnji kvalifikacijski tekmi.

Ker so Slovenke izgubile že vse možnosti, da bi se vmešale v boj za prvo ali drugo mesto, bodo v Černihovu igrale v dodatno pomlajeni zasedbi. Vovkova bo kot edina predstavnica slovenskega namiznega tenisa igrala na mladinskem svetovnem prvenstvu v Bendigu, kjer bo igrala v posamični konkurenci in v mešanih dvojicah z Belgijcem Lorensom Devosom. Manjkala bo tudi najbolje uvrščena Slovenka na svetovni lestvici Alex Galič.

»Ukrajinke so absolutne favoritinje, kar so dokazale že na prvi tekmi na Otočcu, kjer so nas, čeprav smo bili v polni zasedbi, gladko premagali. Kakovostna razlika je v korist domače ekipe, mi pa se gremo tja učit in poskušati izkoristiti tiste morebitne priložnosti, ki se bodo pokazale. Kot tretjeuvrščena ekipa v svoji kvalifikacijski skupini še nimamo zagotovljenega nastopa na EP, temveč se bomo morali boriti s prvo in drugouvrščenimi ekipami iz druge jakostne skupine. Nasprotnike bo določil žreb. Prostora bo še za dodatnih deset ekip in za nas bi bilo zelo pomembno, da bomo med njimi,« je pred potjo v Ukrajino še dejal Urh.

Na svetovni lestvici Ana Tofant na 481. mestu, Katarina Stražar je 528., debitantka Lara Opeka pa 827. V ukrajinski zasedbi je prvo ime Gana Gaponova, ki je na 61. mestu svetovne lestvice, Margarita Pesotska je 64., Tetjana Bilenko pa 92. V skupini je še Poljska, Slovenija pa je vse tri dozdajšnje dvoboje izgubila z 0:3.