Slovenska ženska reprezentanca, ki je v skupini F druge divizije ekipnega svetovnega prvenstva v Halmstadu na Švedskem osvojila prvo mesto, bo v četrtek, ko so na sporedu tekme prvega kroga razigravanja od 25. do 36. mesta proste, v petek pa jih ob 13. uri čakajo zmagovalec dvoboja med Italijo in Litvo. Slovenska moška izbrana vrsta pa bo že v četrtek ob 19. uri v prvem krogu boja za obstanek za mesta od 13. do 24. igrala s Poljsko.

Italijanska reprezentanca je v skupini F, v kateri so bile izbranke Vesne Ojsteršek najboljše, osvojila drugo mesto do katerega so prišle z zmago proti Grčiji v zadnjem krogu. V izenačenem dvoboju so jih Slovenke v prvem krogu premagale s 3:2.

»Bolj bi si želela, da bi igrale z Litovkami, kajti Italijanke bo težko še drugič presenetiti, toda glede na to, kako igrajo dekleta na tem prvenstvu, tudi to ni nemogoče,« je žreb komentirala Vesna Ojsteršek Urh, selektorka slovenske ženske reprezentance.

Litva je v prvem delu ekipnega svetovnega prvenstva igrala v skupini s Španijo, Portorikom, Iranom, Kubo in Avstralijo in osvojila tretje mesto za Špankami in Portoričankami. Njihova najbolje uvrščena igralka na svetovni lestvici je 41-letna Ruta Paskauiskiene na 139. mestu.

Brez prostega dne bodo izbranci Andreje Ojsteršek Urh, ki se bodo za obstanek med najboljšimi pomerili s Poljsko, ki je v skupini D tekmovanje končala brez zmage. Izgubila je proti Južni Koreji, Avstriji, Hrvaški, Franciji in Indiji. Prav proti Indiji so osvojili tudi edina niza na dozdajšnjem tekmovanju. Imajo mlado ekipo, najstarejši igralec je 27-letni Pawel Fertikowski, ki pa na svetovni lestvici ni uvrščen, sicer pa je njihov najboljši igralec Jakub Dyjas na 64. mestu. V primeru zmage bi Slovenija v drugem krogu igrala z Romunijo, ki je danes v maratonskem dvoboju z 2:3 izgubila proti Hongkongu.