Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je v zadnjem krogu skupine F druge divizije ekipnega svetovnega prvenstva v Halmstadu na Švedskem brez izgubljenega niza premagala Argentino in z devetimi točkami osvojila prvo mesto. Zmago s 3:0 so slovenski reprezentanci priborile Alex Galič, Katarina Stražar in Aleksandra Vovk. Slovenija se bo v nadaljevanju svetovnega prvenstva borila za uvrstitev v prvo divizijo. V prvem krogu razigravanja bo prosta.

Pred zadnjim krogom skupine F sta bili v vodstvu reprezentanci Slovenije in Grčije, ki sta osvojili po sedem točk, v boljšem položaju zaradi zmage v medsebojnem dvoboju pa so bile izbranke Vesne Ojsteršek. To je pomenilo, da so za osvojitev prvega mesta v skupini, s tem pa neposredno uvrstitev v drugi krog boja za napredovanje v prvo divizijo, potrebovale zmago proti Argentini, ki na Švedskem še ni zmagala. A to še zdaleč ni pomenilo, da jih čaka lahko delo, kajti za Argentino igrajo izkušene igralke, ki že imajo v nogah kar nekaj svetovnih prvenstev.

Prvi korak do nove zmage je naredila Alex Galič, ki je na tem prvenstvu izgubila le včerajšnji večerni dvoboj proti turški Kitajki Melek Hu, vendar je bila njena pot do končnega uspeha nekoliko težja, kot je morda tudi sama pričakovala. 28-letna Camila Arguelles, ki je na 241. mestu svetovne lestvice, je vodila z 1:0 in 2:1 v nizih, toda ko je bilo najbolj potrebno, je pet let mlajša slovenska državna prvakinja nadigrala Argentinko.

Odlično je svoj nastop proti najbolje uvrščeni argentinski igralki na svetovni lestvici Ani Codini, ki je na 123. mestu, začela Katarina Stražar, ki je trenutno na 588. mestu svetovne lestvice. Po včerajšnji prvi zmagi na svetovnih prvenstvih je 16-letna članica Mengša povedla z 2:0 v nizih, v tretjem je bila boljša Argentinka, četrtega pa je nadarjena slovenska igralka začela z vodstvom 4:0, ki ga ni več izpustila iz rok. Še več, svoji nasprotnici je prepustila le tri točke.

Prav nobenih dvomov pa ni bilo ob zmagi Aleksandre Vovk proti Pauli Fukuhari, ki, podobno kot slovenska igralka, nima uvrstitve na svetovni lestvici. Že v prvem nizu je Vovkova, ki na Švedskem navdušuje s svojo igro, narekovala svoj ritem igre, v drugem je bila Argentinka popolnoma brez moči, pa tudi v tretjem je 17-letna članica novomeške Krke, ki sicer igra tudi v Avstriji, nadzorovala igro in prišla do nove zmage, ki je Slovenijo popeljala do prvega mesta v skupini F.

»Pred začetkom svetovnega prvenstva niti v sanjah nisem pomislila, da bi naša pomlajena reprezentanca lahko osvojila prvo mesto v skupini. Prva želja je bila, da bi si zagotovili obstanek v drugi diviziji, zdaj smo celo v položaju, ko se bomo borili za napredovanje v prvo divizijo. Tudi danes so dekleta prikazale odlično igro. Nekaj več težav je proti neugodni Argentinki, ki je, če se razigra, lahko zelo nevarna, imela le Alex, spet pa sta navdušili Katarina in Aleksandra, kot da sta želeli pokazati, da je resnično ob pravem trenutku prišlo do pomladitve,« je bila ob novem uspehu svojih varovank zadovoljna Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske reprezentance.

V drugih dveh tekmah je Turčija premagala Belgijo s 3:0, Italija pa je bila s 3:0 boljša od Grčije.

Slovenija – Argentina  3:0

Alex Galič – Camilla Arguelles               3:2 (-6, 7, -8, 2, 6)

Katarina Stražar – Ana Codina               3:1 (5, 8, -7, 3)

Aleksandra Vovk – Paula Fukuhara      3:0 (5, 3, 6)