Miha Štamcar, 21.09.2018 ob 20:37

Na posamičnem evropskem prvenstvu v Alicanteju so bili danes na sporedu boji v drugem krogu, ki slovenskima predstavnikoma niso prinesli napredovanja v osmino finala. Prvi se je od nadaljnjega tekmovanja poslovil Darko Jorgič, ki je proti Švedu Kristianu Karlssonu izgubil z 2:4 (10, 7, -9 -6, -9, -8). Za njim se je od nadaljnjega tekmovanja poslovil tudi Bojan Tokič, ki ga je s 4:1 (2, 14, -9, 7, 6) premagal Nemec Patrick Franziska.

Aktualni slovenski državni prvak Darko Jorgič, 58. igralec svetovne lestvice, je odlično začel dvoboj proti sedem let starejšemu Švedu Kristianu Karlssonu (25.), saj je dobil prva dva niza. Prvega na razliko, v drugem pa je bil ves čas v prednosti. Tudi v tretjem nizu je bil do izida 7:5 še v vodstvu, toda na sedmi točki je Karlsson izid izenačil, v končnici pa je izkoristil prvo zaključno žogico. Dvajsetletni Hrastničan je bil na dobri poti, da povede s 3:1 v nizih, saj je v četrtem nizu vodil s 5:1. S štirimi zaporednimi točkami je Karlsson izid izenačil, nato pa tekmecu prepustil le še točko. V izenačenem petem nizu je Šved, ki je v začetku maja na ekipnem SP v Halmstadu s svojo reprezentanco osvojil tretje mesto, ima pa še srebrno kolajno z evropskega prvenstva v Herningu leta 2012 in štiri leta pozneje še bron iz Budimpešte, obakrat v igri dvojic, izkoristil drugo zaključno žogico. Začetek šestega niza se za Jorgič ni začel ravno obetavno. Karlsson je povedel s 5:2, toda zato je bilo nadaljevanje za letošnjega sredozemskega prvaka toliko boljše, a le do vodstva z 8:6. To pa je bilo tudi vse, kajti Šved je dosegel pet zaporednih točk in se uvrstil v osmino finala.

Na četrti mizi v dvorani Pedro Ferrandiz je svoj dvoboj proti Nemcu Patricku Franzisku igral tudi Bojan Tokič, ki pa mu v prvem nizu ni prav nič uspevalo. Vendar se izkušeni 37-letni Novogoričan ni predal. Odločno je krenil v drugi niz, povedel s 7:3 in 8:4, žal pa nadaljevanje ni bilo več tako uspešno, saj Nemec prišel do dveh zaključnih žogic. Obe je Tokič ubranil, imel nato sam nekaj priložnosti za zmago v drugem nizu, ki jih ni izkoristil, tako da je Nemec povedel z 2:0. Tudi tretji niz se za najbolje uvrščenega slovenskega igralca na svetovni lestvici, trenutno je 56., ni začel obetavno. Franziska, ki je na svetovni lestvici 16., kar je tudi njegova do zdaj najvišja uvrstitev, je povedel s 3:0. Na šesti točki je Tokič izid izenačil ter ob koncu niza tudi izkoristil prvo zaključno žogico. V četrtem nizu je izkušeni Tokič še vodil s 5:3, nadaljevanju pa je bilo v znamenju enajst let mlajšega Nemca. Podobno kot tudi v petem nizu.