Miha Štamcar, 08.05.2019 ob 21:12

Na Otočcu se je s kvalifikacijami začelo Mednarodno odprto prvenstvo Slovenije v namiznem tenisu. Za uvrstitev na glavni turnir, kamor so že uvrščeni Deni Kožul, Peter Hribar, Alex Galič in Aleksandra Vovk, se je borilo tudi 19 slovenskih igralcev in igralk, uvrstitev med najboljših 64 pa bi za vse pomenila velik uspeh. Po prvem dnevu so v igri za napredovanje še Tilen Cvetko, Uroš Slatinšek in Ana Tofant, ki jih jutri čaka še po en dvoboj v svojih predtekmovalnih skupinah.

Na moškem posamičnem turnirju je aktualni slovenski državni prvak do 21 let Tilen Cvetko, premagal Srba Dimitrija Levajca, s katerim je pred dnevi izgubil na odprtem prvenstvu Srbije. Za preboj v nadaljnje tekmovanje bo moral jutri premagati 17-letnega Rusa Vladimirja Sidorenka, ki je 209. na svetovni lestvici, medtem ko je dve leti starejši Cvetko na 603. mestu. Možnosti za napredovanje ima tudi izkušeni Uroš Slatinšek, ki je premagal Mathio Girardija iz San Marina, za napredovanje v dodatne kvalifikacije se bo pomeril z Luksemburžanom Ericom Glodom, trenutno 248. igralcem sveta.

Po dva poraza, ki sta pomenila konec upov, so zabeležili Erik Paulin, Matevž Črepnjak, Damjan Zelko, Andraž Avbelj, Miha Grampovčnik, Mitja Horvat in Tilen Novak, slednji je med drugim izgubil proti Ukrajincu Oleksandru Diduhu, ki ima v svoji karieri že precej lepih skalpov.

V ženski konkurenci bo po zmagi nad Romunko Arino Singeorzan, drugo tekmo imela jutri, ko se bo pomerila s Srbkinjo Andreo Todorović, 163. igralko sveta, Tofantova pa je na 384. mestu. Veliko priložnost za napredovanje je zamudila Lara Opeka, najprej je bila boljša od Čilenke Judith Morales (159.), ki jo je premagala s 3:2, proti Švedinji Christino Kallberg (253.) vodila z 2:1 v nizih in imela dve zaključni žogici, a ju je zapravila, nato pa izgubila tudi peti niz. Tjaša Novak pa je v dvoboju s Filippo Bergand dobila prvi niz, nato pa ji je preostala dva Švedinja zaradi poškodbe predala. V drugem dvoboju je morala priznati premoč Rusinji Anastaziji Koliš. Po dva dvoboja so izgubile Katarina Stražar, oba z 2:3 ter Urška Čokelj, Gaja Mavri, Lea Paulin, Špela Trelec in Nina Zupančič.

»Mogoče sem pričakovala kakšno zmago več,« je dejala selektorka moške reprezentance Andreja Ojsteršek Urh, podobno je razmišljala njena sestra Vesna, selektorka deklet: »Upam, da vsaj Ana jutri končno premaga Andreo Todorović in se uvrsti na turnir.«

Med dvojicami so v glavni turnir že uvrščeni Tilen Cvetko in Peter Hribar ter aktualni državni prvakinji Katarina Stražar in Aleksandra Vovk, v drugem krogu predtekmovanja pa bosta v četrtek igrala Uroš Slatinšek in Mitja Horvat. Nocoj sta v prvem krogu predtekmovanja igrali dvojici Tjaša Novak in Lara Opeka ter Lea Paulin in Ana Tofant, ki pa sta se obe poslovili od nadaljnjega tekmovanja.

V ženski konkurenci do 21 let so se od nadaljnjega tekmovanja v prvem krogu poslovile Ana Tofant, Aleksandra Vovk, Lea Paulin in Katarina Stražar, v četrtek pa čaka prvi krog še Petra Hribarja, Tilna Cvetka, Damjana Zelka in Erika Paulina.

Na Otočcu od najboljših slovenskih igralcev ne nastopajo Darko Jorgič, ki ga čaka povratna tekma finala pokala ETTU, Bojan Tokič, ki z dovoljenjem selektorke Andreje Ojsteršek Urh in vodstva NTZS nastopa na turnirju v Katarju in Jan Žibrat, ki ga v petek v italijanski ligi s Carraro čaka povratna polfinalna tekma končnice.