Minuli teden sta na močnem mednarodnem turnirju imenovanem Transalpino (letnik 2007 in mlajši), ki je potekal od 3. do 5. januarja, v Lignanu, pod vodstvom trenerja Davida Orešnika, nastopila tudi člana NTS Mengeš Neža Pogačar Žun in Luka Jokić, ki sta predstavljala tudi slovensko izbrano vrsto. V posamični konkurenci je Neža Pogačar Žun osvojila prvo mesto, v ekipnem delu tekmovanja pa sta z Luko Jokićem osvojila tretje mesto.

Na turnirju so nastopili praktično vsi najboljši italijanski mladi igralci in igralke, vendar ne po klubih, ampak po regijah. Iz Slovenije je med 57 tekmovalci igral le Luka Jokić, medtem ko je bila Neža Pogačar Žun edina slovenska predstavnica med 56 igralkami.

Prvi dan tekmovanja so bili na sporedu ekipni dvoboji, ki so se za Mengšane začeli odlično, saj so s 3:0 premagali tako ekipi Abruzzo kot Veneto. Neža Pogačar Žun in Luka Jokić sta bila v ekipnem delu tekmovanja uspešna tudi v petek, ki se je za maloštevilno slovensko odpravo začel nekoliko neobičajno. Tekmovanje se je sicer uradno začelo ob 8.30, vendar je David Orešnik s svojima varovancema v dvorano prišel že uro prej, pričakala pa jih je tema. »To je bilo res smešno in zanimivo. Še kar ne morem verjeti, da smo bili prvi v dvorani in sva se z Luko ogrevala kar v temi. Seveda pa je take trenutke treba izkoristiti in mi smo naredili prav to. Ko so posvetile prve luči, sva z Luko že začela z igro na mizi, drugi pa so šele prihajali,« se je nenavadnega dogodka spomnila Neža Pogačar Žun, ki se je nato v ekipnem delu tekmovanja z Luko Jokićem po zmagah nad ekipama Lombardie in v četrtfinalu še nad Piemontom 1, ki je bil prvi nosilec turnirja, uvrstila v polfinale. V njem sta nato v soboto po hudem boju izgubila proti ekipi Campania, ki je na koncu dobila turnir, v boju za tretje mesto pa sta z vztrajno, borbeno in atraktivno igro z 2:1 ugnala Puglio. Oba sta dobila svoja posamična dvoboja, v igri mešanih dvojic pa sta bila boljša nasprotnika.

Posamični del turnirja se je odvijal v petek popoldne. Neža Pogačar Žun je do finala premagovala vse svoje nasprotnice, v finalu pa ji je Gulia Varveri (Lazio) odvzela uvodni niz. Vendar to mlado Mengšanko ni zaustavilo, saj je dobila naslednje tri nize in s tem postala zmagovalka turnirja. »Kot pravi moj trener, vsakič, ko izgubim kakšen niz, se razjezim, postanem močnejša in se borim do zadnjega ter znam tako tudi preobrnit tekmo v svojo korist,« je po zmagi dejala Neža, ki je še dodala: »S svojo igro sem prav zadovoljna, uživala sem ves čas. Vendar vem, da je še veliko rezerve. Mi pa je bilo v veliko čast nastopati za slovensko reprezentanco tako mlada in ko sem videla v dvorani viseti slovensko zastavo, sem bila prav ponosna. Seveda pa zasluge za prvo mesto ne gredo samo meni. V veliki količini gredo mojemu trenerju.«

Odlično je s posamičnim delom turnirja začel tudi Luka Jokić, ki je tako kot Neža, osvojil prvo mesto v svoji skupini. V četrtfinalu pa je bil boljši od njega poznejši finalist Giuseppe Calarco. »Morda bi na koncu lahko iztisnil malo več moči iz sebe, ampak je bilo kar težko biti stoodstotno zbran po deveti zaporedni tekmi v petek, ko sem v posamični konkurenci igral za uvrstitev v polfinale. Zelo vesel in ponosen sem, da sem igral za slovensko reprezentanco. Najin uspeh pa gre v veliki meri trenerju Davidu Orešniku, ki mi je na sami tekmi lahko posvetil zelo veliko časa, tako da mi je bilo veliko lažje igrati. Zelo rad hodim na treninge, saj smo prava ekipa in predvsem prijatelji. Prav zato so mi ekipne tekme toliko bolj pri srcu,« pa je po turnirju dejal Luka Jokić.

»Na tekmovanje smo se pripravljali doma v času novoletnih počitnic, do dokončne odločitve, da se prijavimo za turnir, pa mi je pomagal Jože Urh. Italijanska zveza nas je lepo sprejela in po dogovoru s selektorjem za mlade v Sloveniji, Darijanom Vizjakom, smo se preimenovali v ekipo Slovenija. Vsem trem nam je to vlilo dodatne samozavesti in motivacije. Italijanske ekipe so igrale kot regije in so zato bile kar močne. Neža je konstantno igrala skozi celo tekmovanje. V ekipo je vnesla stabilno igro, samozavest in disciplino. Luka pa je odigral najboljše takrat, ko je to bilo najbolj potrebno. Z napadalno igro z obeh strani je tudi proti leto starejšim nasprotnikom igral čisto enakovredno, zgovorno pa je tudi dejstvo, da je zmagovalca posamičnega dela tekmovanja v ekipnem delu (četrtfinale) premagal z rezultatom 3:0 (1, 9, 10). Vsekakor je bila odločitev za to tekmovanje prava izbira in upam, da se ga bomo naslednje leto spet udeležili. Po možnosti tudi v večjem številu, zato apeliram na vse slovenske trenerje, ki delajo z mladimi, da je takšno tekmovanje lahko prava odskočna deska za naše najboljše mlade igralke in igralce,« je ob vrnitvi domov dejal David Orešnik.

Tekmovanje za najmlajše naj bi prihodnje leto spet potekalo v Lignanu in to v istem terminu.