Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca bo v torek, ob 18. uri, v dvorani OŠ III v Murski Soboti v četrtem krogu kvalifikacij za ekipno evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Nantesu v Franciji, gostila Poljsko. Čeprav bodo Poljakinje, ki so konec februarja v Gdansku Slovenke v prvem krogu premagale s 3:0, v Slovenijo prišle brez aktualne evropske prvakinje Quian Li, bo za izbranke Vesne Ojsteršek uspeh že vsaka dobljena partija. Za Slovenijo bodo igrale Alex Galič, Ana Tofant in Katarina Stražar.

V skupini 6 so z dvema maksimalnima zmagama sicer v vodstvu Ukrajinke, vendar so Poljakinje svojo odlično formo potrdile na nedavno končanem evropskem prvenstvu v Alicanteju, kjer so po zaslugi Lijeve in Katrzyne Grzybowske prišle do zlate in bronaste kolajne, medtem ko so Ukrajinke z Margarito Pesotcko prišle do brona. Že samo to dovolj zgovorno govori o tem, v kako močni skupini igrajo mlade slovenske namiznoteniške igralke, ki v Španiji niso imele večjega uspeha. Delno zaradi žreba, delno tudi zaradi previsokih pričakovanj.

»Morda je bilo za to, da nismo prišli do boljših izidov krivo tudi to, da smo preveč pričakovali od evropskega prvenstva. Dejstvo je, da je imela Alex Galič smolo z žrebom, saj je že v prvem krogu naletela na neugodno Kitajko Jieni Shao, ki nastopa za Portugalsko. Če bi v prvem nizu izkoristila vodstvo z 10:7, bi po njeni zmagi v drugem nizu imela že dva niza vrednosti in vprašanje je, kako bi se tekma končala. Toda to so vse ‘čeji’ in z njimi se nima smisla ukvarjati. Podobno je bilo v dvojicah s Švicarko Rachel Moret in v mešanih dvojicah z Darkom Jorgičem. Skratka, na evropskem prvenstvu se nam ni izšlo po željah,« se je Alicanteja dotaknila Andreja Ojsteršek, selektorka slovenske reprezentantce.

Nova težka preizkušnja mlado slovensko reprezentanco čaka že v torek, kajti v Mursko Soboto prihaja močna poljska izbrana vrsta, ki je po zmagi nad Slovenijo v Gdansku, v drugem krogu z 0:3 izgubila proti Ukrajini, ki je sredi maja s 3:0 na Otočcu premagala tudi Slovenijo. Poljakinje v Mursko Soboto resda prihajajo brez trenutno najboljše evropske igralke, zato pa z »bronasto« Katarzyno Grzybowsko, trenutno 84. igralko sveta. Ob njej bosta igrali še Natalia Partyka (61.) in Natalja Bajor (180.).

»Vsaka posamična zmaga v tej skupini bo za nas uspeh, kar smo vedeli že na začetku kvalifikacij. Tudi v tej zasedbi, brez Lijeve, so Poljakinje favoritinje. Predvsem za Ano Tofant in Katarino Stražar bo ta dvoboj lepa priložnost, da se pomerita z igralkami, s katerima imata za zdaj le redko priložnost igrati. Zanju bo to nabiranje izkušenj, za Alex Galič pa bi dejala, da lahko proti vsem trem lahko igra enakovredno, ali ji bo tudi uspelo priti do kakšne zmage, pa bomo videli. Vsekakor je tega sposobna, Želimo si, da bi bila dvorana polna in morda bo to dodatni motiv za naša dekleta,« si spodbude s tribun želi Ojsterškova.

Ker Aleksandro Vovk v prihodnjih dneh čaka nastop na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu, bo tokrat slovenska selektorka računala le na Alex Galič (88.), Katarino Stražar (396.) in Ano Tofant (396.), ki bodo v Mursko Soboto prišle v ponedeljek. Organizator tekme je NTK Sobota, Sobočani pa bodo 20. novembra gostili tudi tekmo moških reprezentanc med Slovenijo in Romunijo.