V organizaciji NTK Sobota je v Murski Soboti slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca v okviru četrtega kroga kvalifikacij za uvrstitev na ekipno evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Nantesu, gostila poljsko izbrano vrsto. Pričakovano so bile boljše Poljakinje, ki so slavile s 3:0, vendar so domače igralke v vseh treh dvobojih nudile dostojen odpor. Svojo zadnjo tekmo v svoji kvalifikacijski skupini bodo izbranke Vesne Ojsteršek igrale 4. decembra v Ukrajini.

Za slovensko reprezentanco se je dvoboj proti Poljakinjam začel obetavno, saj je Alex Galič v prvem nizu premagala Katarzyno Grzybowsko, ki je na nedavnem posamičnem evropskem prvenstvu v Alicanteju osvojila bronasto kolajno. Vendar pa nadaljevanje za aktualno slovensko prvakinjo ni bilo več tako uspešno, kajti v prihodnjih treh nizih je bilo vse v znamenju Poljakinje, ki je po včeraj obnovljeni svetovni jakostni lestvici navkljub tretjemu mestu na evropskem prvenstvu, trenutno 72. igralka sveta. Galičeva je zdaj 92.

V odsotnosti Quian Li, aktualne evropske prvakinje, je najvišje uvrščena poljska igralka, levoroka Natalia Partyka (57.), sicer tudi paraolimpijski prvakinji, v prvih dveh nizih zanesljivo ugnala Katarina Stražar, ki je na svetovni letvici zdaj 518. Vendar se Stražarjeva ni predala in v izenačenem tretjem nizu izkoristila drugo zaključno žogico. Z odlično igro je nadaljevala tudi v četrtem nizu, vodila še z 8:5, v končnici pa je izkušenejša 29-letna Poljakinja le strla odpor 12 let mlajše Stražarjeve, ki je trenutno na 518. mestu svetovne lestvice. »Zame je bila to zelo dobra izkušnja, škoda le za četrti niz, ki bi se lahko končal tudi drugače. Drugače sem s svojo igro zadovoljna. V veliko spodbudo so mi bili tudi številni gledalci, ki so mi vlili dodatnih moči. V prihodnosti bom morala odigrati še več takšnih tekem, še več trenirati, kajti le tako se lahko napreduje,« je po dobri igri dejala Stražarjeva.

Tudi v tretjem dvoboju so bile boljše Poljakinje, vendar se je morala 21-letna Natalia Bajor (150.) pošteno potruditi, da je zlomila odpor dve leti mlajše Ane Tofant (483.). V prvem nizu je bila Tofantova še nekoliko zadržana, zato pa je drugega in tretjega odigrala veliko bolje. V drugem je bila do osme točke enakovredna Bajorjevi, v končnici niza pa se ji je roka preveč zatresla, v tretjem pa je tudi še vodila z 8:7. S tremi zaporednimi točkami je bila Poljakinja že na pragu končne zmage, a je potem sama imela dve zaključni žogici za vsaj častni niz. Žal sta obe ostali neizkoriščeni, v tretje pa je Bajorjeva le strla njen odpor.

»Poljakinje predstavljajo vrh Evrope, mi pa smo šele lani zmagale v drugi diviziji in prišle med najboljše evropske ekipe. Že od servisov naprej, prvih prevzemov, vračanja …, se vidi, da gre za resnično kakovostne igralke, vendar se jih dekleta niso ustrašile. V ring so stopile zelo samozavestno in svoje dvoboje odigrale po najboljših močeh. Predvsem to velja za Katarino Stražar, ki je še enkrat več dokazala, da je izredno nadarjena igralka. Škoda bi bilo, če svojega talenta ne bi usmerila samo v namizni tenis in bi iz njega skušala potegniti maksimum. Tudi Ana Tofant je osvojila nekaj odličnih točk, žal pa je razlika v kakovosti še prevelika, da bi bil izid na koncu drugačen,« je svoje izbranke pohvalila Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske reprezentance.

Za Slovenijo v Murski Soboti ni igrala Aleksandra Vovk, ki bo branila slovenske barve na olimpijskih igrah mladih, ki bodo od 6. do 18. oktobra,  v Buenos Airesu, žal pa bo ena izmed štirih Evropejk med najboljšimi 32 igralkami sveta v Argentini brez trenerja.

SLOVENIJA – POLJSKA   0:3

Alex Galič – Kataryna Grzybowska-Franc  1:3 (8, -6, -1, -4)

Katarina Stražar – Natalia Partyka               1:3 (-6, -7, 9, -9)

Ana Tofant – Natalia Bajor                             0:3 (-6, -8, -12)