Miha Štamcar, 03.05.2018 ob 21:42

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je na ekipnem svetovnem prvenstvu v Halmstadu na Švedskem v prvem krogu razigravanja od 13. do 24. mesta premagala Poljsko s 3:1. Do dveh zmag je prišel Bojan Tokič, eno je prispeval Deni Kožul. V drugem krogu bodo izbranci Andreje Ojsteršek Urh ob 19. uri igrali proti Romuniji, ženska izbrana vrsta pa se bo v drugem krogu razigravanja od 25. do 36. mesta pomerile z Italijo, ki je v prvem krogu danes pričakovano s 3:0 premagala Litvo.

Poljaki v skupini D niso prišli do zmage, medtem ko so slovenski igralci v prvem delu tekmovanja v skupini A premagali Egipt s 3:1, namučili aktualne evropske prvake Nemce, s katerimi so izgubili šele v petem dvoboju, dober odpor pa so nudili tudi Hongkongu, ki je resda zmagal s 3:0, pa tudi Švedski in Romuniji, ko so izgubili z 1:3. Zato so bili v vlogi favorita razumljivo bronasti z zadnjega evropskega prvenstva v Luksemburgu, ki pa so se za zmago, s katero so si zagotovili obstanek med elito in ostali v boju za 13. mesto, pošteno potruditi.

Že v prvem dvoboju proti Mareku Badowskemu je Bojan Tokič moral vložiti kar veliko napora, da je strl odpor dvajsetletnega Poljaka, 334. igralca na svetovni jakostni lestvici. Po relativno gladko dobljenem uvodnem nizu je v drugem izgubil na razliko, v tretjem je izkoristil drugo zaključno žogico, v četrtem pa je le prišla do izraza večja kakovost Novogoričana.

Po včerajšnjem »skalpu« nad Dimitrijem Ovtcharovom, tretjeuvrščenim igralcem na svetovni lestvici, je že kazalo, da je Darko Jorgič prebrodil manjšo krizo, toda proti najbolje uvrščenemu Poljaku Jakubu Dyjasu mu ni prav nič uspevalo. V prvem nizu je še držal korak s tri leta starejšim tekmecem, v drugem in predvsem v tretjem pa je 22-letni Dyjas brez težav prihajal do točk in s tem do izenačenja v zmagah.

Spet je svojo nalogo dobro opravil Deni Kožul, ki je v prvem nizu po izidu 6:6 dosegel štiri zaporedne točke, nato pa je izkoristil drugo zaključno žogico. Še bolj izenačen je bil drugi niz, v katerem sta bila tekmeca še izenačena, nato pa je na servis Pawla Fertikowskega Logatčan dosegel dve zaporedni točki. V tretjem nizu je 21-letni Kožul Poljaku hitro pobegnil za dve točki, ki ju je na svoj servis povečal na štiri (8:4), kar mu je zadoščalo za končno zmago, čeprav je do nje prišel po tretji zaključni žogici.

Odlično je svoj dvoboj proti najboljšemu poljskemu igralcu Jakubu Dyjasu začel Bojan Tokič, ki je tekmecu v prvem nizu prepustil pet točk. Tudi drugega je začel silovito, povedel s 5:1, nato pa brez težav prišel do zmage v drugem nizu. Toda v tretjem je igro popolnoma prevzel Poljak, ki mu je uspevalo prav vse, kar si je zamislil, na drugi strani Tokiču prav nič. Zato pa je v četrtem nizu izkušeni slovenski reprezentant po izidu 6:6 dosegel štiri zaporedne točke, podobno kot Kožul na dvoboju pred njim, s tretjo zaključno žogico dokončno strl odpor Poljaka.

“Darko po porazu v prvi tekmi proti Wongu, preprosto ni pravi. Včeraj je sicer proti Ovtcharovu odigral vrhunsko, danes pa je bil spet preveč nestrpen, medtem ko ga je Dyjas lepo počakal, mu odlično vračal servisi, tako da Darko ni mogel razviti svoje igre. Vendar smo na ekipnem svetovnem prvenstvu, tu je pomembna ekipa, in če Darku ni šlo, sta na najboljši možni način svoje dvoboje odigrala Bojan in Deni. Bojanu je včerajšnji prosti dan koristil in zelo zanesljivo dobil oba svoja dvoboja, tako kot tudi Deni. Jutri bomo imeli lepo priložnost, da izboljšamo do zdaj najboljšo uvrstitev Slovenije na svetovnih prvenstvih, vendar so Romuni za nas zelo neugodni, predvsem mladi Pletea, a se vseeno nadejam ugodnega izida,” je po zmagi nad Poljaki dejala Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske moške reprezentance.

Slovenija – Poljska    3:1

Bojan Tokič – Marek Badowski      3:1 (8, -11, 9, 6)

Darko Jorgič – Jakub Dyjas             0:3 (-9, -6, -4)

Deni Kožul – Pawel Fertikowski     3:0 (7, 9, 9)

Bojan Tokič – Jakub Dyjas              3:1 (5, 4, -1, 8)