Miha Štamcar, 23.04.2019 ob 23:36

Gorenjsko prvenstvo je tekmovanje, katerega namen je spoznavanje osnov namiznoteniških tekmovanj, druženje in napredek v kakovosti igranja za mlajše. Področje, ki ga pokriva gorenjsko prvenstvo se razteza od Jesenic do Tržiča preko Ljubnega, Kranja, Škofje Loke, Žirija in Šentjošta do Šenčurja in Mengša.

Na OŠ Mengeš je bil pred kratkim uspešno organiziran 3. odprti turnir Gorenjske regije. Klub NTS Mengeš ga je organiziral s pomočjo domačega strokovnega kadra, staršev in lokalnih podjetij. Tekmovanja se je udeležilo malo čez 70 mladih igralcev in igralk iz vseh zgoraj navedenih regij. Najštevilčnejši pa so bili domačini (26), podeljenih pa je bilo devet kompletov medalj prvim štirim v vsaki kategoriji.

Še posebej močna je bila tokrat 1. kakovostna skupina: zmagovalec je postal domačin Aljaž Goltnik, drugo mesto je zasedel njegov klubski kolega Luka Trtnik, tretje mesto je zasedel Jan Krč (B2), četrto pa Jaka Janc (ŠKL). Zelo izenačene in lepe tekme so prikazali tudi ostali igralci in igralke. Še posebej je razveseljivo podatek, da je več kot polovica vseh udeležencev mlajših od 11 let, kar je baza za prihodnost namiznega tenisa.  

Sicer pa je tekmovanje sestavljeno iz običajno devetih kakovostnih skupin. Prva skupina je najmočnejša, v deveti pa tekmujejo prvo in drugošolčki. Tekmovanje je prilagojeno kakovosti in trenažnemu procesu posameznika ne glede na spol in starost. Na tekmovanju nastopa v povprečju do 80 otrok.

Gorenjsko prvenstvo je po svoje posebno, saj igralci ne morejo izpasti, ker se razigrava za vsa mesta. Napreduje se lahko tudi v višjo kvalitetno skupino že med sezono, če igralec oz. igralka dokaže, da je »prerasel« svojo skupino. Druga posebnost zaradi katere otroci radi hodijo na gorenjska prvenstva je srečelov, saj je vsak tekmovalec deležen brezplačne srečke, ki prinaša praktične nagrade. Tretja posebnost pa je druženje ob kosu pice in pijači, ko se igralci po odigranih skupinah za trenutek ustavijo pred samim razigravanjem za končna mesta. Četrta posebnost pa je pokal za absolutno razvrstitev, ki ga podelimo najboljšim trem v skupnem seštevku. Tako najboljši trije v absolutni razvrstitvi dobijo dva pokala enega za absolutno lestvico drugega pa za starostno skupino.