V soboto, 22. septembra, se bo s tekmami prvega kroga začelo letošnje državno prvenstvo v obeh ligah Vzajemna 1. SNTL. Tudi v letošnji sezoni bo v prvi moški ligi deset klubov, eden manj v ženski, naslova pa bosta spet branila Krka v Vzajemni 1. SNTL – moški, že petič zaporedoma in Arrigoni v Vzajemni 1. SNTL – ženske, drugič zaporedoma.

Tudi v letošnji sezoni bo sistem tekmovanja enak kot prejšnja leta, se pravi, da se bodo najboljše štiri ekipe rednega dela državnega prvenstva v končnici borile za naslov državnega prvaka. V zadnjih petih sezonah so bili najboljši Novomeščani, ki bodo v letošnji sezoni nastopili v nekoliko spremenjeni zasedbi, medtem ko bodo Izoljanke do svojega tretjega zaporednega naslova državnih prvakinj skušale priti z lanskoletno zasedbo. Novinca v prvoligaški druščini sta NTS Cornilleau Mengeš II med moškimi ter Ljubljana med ženskimi ekipami. Lani so izpadli Ptujčani, prav tako pa v prvi ligi ne bodo več igrale Ptujčanke, ki so izstopile iz tekmovanja, tako kot tudi Muta, tako da bo v Vzajemna 1. SNTL – ženske le devet klubov.

Vzajemna 1. SNTL – moški

KRKA

Krka je po koncu lanske sezone ostala brez Petra Hribarja, ki bo sicer ostal član NTK Krka, vendar bo v novi sezoni igral v drugi nemški ligi za Saarbrücken 2. Novinci so Deni Kožul, Lorencio Lupulesku in Miha Grampovčnik, vrnil pa se je Aljaž Šmaljcelj. Kožul in Grampovčnik bosta za Novomeščane igrala le na posamičnih turnirjih. Trener ekipe bo še naprej Neven Karković.

Krka: Tilen Cvetko, Tilen Novak, Aljaž Šmaljcelj, Lorencio Lupulesku, Neven Karkovič. Trener: Neven Karković.

MARIBOR

Mariborčani so bili lani tretji, sredi sezone se jim je pridružil izkušeni nekdanji slovenski reprezentant Gregor Komac, ki je ekipi prinesel dodatno kakovost. V letošnji sezoni, v kateri bodo igrali v enaki zasedbi, je cilj stopiti najmanj stopničko višje, če ne celo dve in se po dolgih letih spet veseliti naslova državnih prvakov. Trener ekipe bo še naprej Mirko Milovančevič, ki je tudi predsednik kluba.

Maribor: Matevž Črepnjak, Matic Slodej, Danilo Piljak, Gregor Komac. Trener: Mirko Milovančevič.

INTERDISKONT I

Ravenčani so minulo sezono končali na tretjem mestu, čeprav so redni del tekmovanja končali na drugem. V letošnji sezoni želijo priti vsaj do finala končnice, kar bodo skušali doseči z istimi igralci kot lani. Trener prve ekipe bo še naprej Darko Jamšek, ki bo hkrati tudi igralec, z zmago na prvem odprem turnirju v Logatcu pa je pred začetkom državnega prvenstva v odlični formi. Ravenčani bodo z drugo ekipo, v kateri so Aljaž Godec, Žiga Kristijan Žigon, Luka Breznik, Miha Jamšek, Jan Hovik Šipek in novinec Andrej Godec pod vodstvom Jureta Dretnika igrali v drugi ligi, njen cilj bo uvrstitev med najboljše slovenske klube.

Interdiskont: Mitja Horvat, Janez Petrovčič, Ožbej Poročnik, Darko Jamšek. Trener: Darko Jamšek.

KEMA I

Pucončani, lani četrtouvrščena ekipa državnega prvenstva, bo v novo sezono krenila brez izkušenega Bojana Ropoše, ki se je odločil, da bo nastopal le na posamičnih turnirjih. Trener Mirko Unger bo imel tako na voljo le mlade igralce, Tomaža Pelcarja, Luko Norčiča in Damjana Zelka, s katerimi računa, da bi se lahko uvrstil na sredino lestvice, seveda pa bo njihov skriti cilj uvrstitev v končnico državnega prvenstva. Zanimivo je, da za Pucončane igrajo samo igralci iz lastnega podmladka.

Kema: Tomaž Pelcar, Luka Norčič, Damjan Zelko. Trener: Mirko Unger.

Savinja

Savinjo, ki je bila lani peta, je zapustil Miha Grampovčnik, ki bo kariero nadaljeval v Avstriji, na domačih turnirjih pa bo nosil dres Krke, kar bo oslabilo zasedbo trenerja Jake Golavška, ki je bila lani peta. Nekaj podobnega si Lučani, za katere bodo igrali Jure Slatinšek, Oskar Rosc in Patrik Rosc, želijo tudi v letošnji sezoni. Prvi cilj bo sicer obstanek v ligi, eden od ciljev vodstva kluba pa je, da bi bili tudi v novi sezoni klub z največjih številom gledalcev na domačih tekmah.

Savinja: Jure Slatinšek, Oskar Rosc, Patrik Rosc. Trener ekipe je Jaka Golavšek.

MENGEŠ I

Mengšani bodo v letošnji sezoni v prvi ligi igrali z dvema ekipama. Prvo bo vodil Gregor Gostiša, zanjo bodo igrali Andraž Avbelj, David Orešnik in Klemen Jazbič, se pravi zasedba, ki je barve prve ekipe Mengša branila že lani. Po lanskoletnem šestem mestu bodo v letos skušali priti do končnice državnega prvenstva.

Mengeš I: Andraž Avbelj, David Orešnik, Klemen Jazbič. Trener: Gregor Gostiša.

SOBOTA

Sobočane, ki so bili lani sedmi, je zapustil veteran Bojan Pavič, ki bo kariero nadaljeval v Muti v 2. SNTL, tako da bodo v letošnji sezoni zanje igrali Tomaž Roudi, Gregor Kocuvan in Gaj Vidmar. Po potrebi bodo igrali še veterani Jože Žekš, Igor Vinčec, Vojko Gumilar, Mitja Županek in Darko Fijavž, ali mlajši igralci Blaž Sukič, Lan Tibaut, Rok Kapun in Luka Šantavec. Trenerja bosta Mitja Županek in Jože Žekš, prvi cilj pa bo obstanek v ligi.

Sobota: Tomaž Roudi, Gregor Kocuvan in Gaj Vidmar. Trenerja: Mitja Županek in Jože Žekš.

ARRIGONI

Med tistimi, ki imajo v letošnji sezoni visoke cilje, so tudi Izoljani, ki so bili lani osmi. V letošnji sezoni se bo Eriku Paulinu, Michelu Viginiju, Mitji Novelu, Martinu Kocjančiču in Gregorju Vukoviču pridružil še mladinski reprezentant Taj Lavrič, lani Vesna, ki se bodo skušali uvrstiti med najboljše štiri ekipe v Sloveniji.

Arrigoni: Erik Paulin, Michele Vigini, Mitja Novel, Taj Lavrič, Martin Kocjančič, Gregor Vukovič.

KAJUH SLOVAN I

Varovanci Miloša Živkoviča Peperka so se lani rešili izpada iz prve lige, zato bo njihov prvi cilj, da izboljšajo lanskoletno uvrstitev. Glavno breme bodo tudi letos nosili Andraž Novak, Denis Pintar in Domen Peperko.

Kajuh Slovan: Andraž Novak, Denis Pintar, Domen Peperko. Trener: Miloš Peperko Živkovič.

CORNELLEAU MENGEŠ II

V minuli sezoni je druga ekipa Mengša vodila hud boj z Melaminom in drugo ekipo Interdiskonta za uvrstitev v prvo ligo. Na koncu so bili najbolj uspešni varovanci Žige Zupana, ki bodo tudi v svoji prvi prvoligaški sezoni igrali z Nejcem Erjavcem, Aljažem Frelihom, Rokom Trtnikom in Timom Pavlijem. Ekipa, ki je v povprečju stara 18 let, bo skušala ostati v prvi ligi.

Cornelleau Mengeš II: Nejc Erjavec, Aljaž Frelih, Rok Trtnik, Tim Pavli. Trener: Žiga Zupan.

Vzajemna 1. SNTL – ženske

ARRIGONI

Izoljanke so bile v minuli sezoni po rednem delu državnega prvenstva z enim porazom proti Vesni na prvem mestu, prvo mesto pa so z 2:1 v zmagah proti Založankam ubranile tudi v finalu končnice. Ekipo, ki je dvakrat zaporedoma osvojila naslov državnih prvakinj, bo še naprej vodil Saš Lasan, prav tako ne bo sprememb v igralskem kadru, kar pomeni, da bodo do tretjega naslova skušale priti Lea Paulin, Jana Ludvik, Urška Čokelj, Minea Ljuca in Katrina Lydia Sterchi.

Arrigoni: Lea Paulin, Jana Ludvik, Urška Čokelj, Minea Ljuca, Katrina Lydia Sterchi. Trener: Saš Lasan.

VESNA

V minuli sezoni je Vesna z Arrigonijem vodila ogorčen boj za naslov državnih prvakinj. Na koncu so se naslova veselile Izoljanke, vendar bodo varovanke Bojana Paviča, ki mu bo pri delu pomagal Jože Mikeln, v letošnji sezoni najmanj ponoviti lanskoletni uspeh. Tudi letos bosta nosilke zaloške ekipe Kristina Rahotin Pavič in Ivana Zera, v ekipi pa bodo še Tjaša Supanič, Špela Trelec in Anina Selak.

Vesna: Ivana Zera, Tjaša Supanič, Kristina Rahotin Pavič, Špela Trelec, Anina Selak. Trenerja: Bojan Pavič, Jože Mikeln.

LOGATEC

Že v minuli sezoni so se Logatčanke spogledovale s finalom končnice, a so v polfinalu, potem ko so redni del državnega prvenstva končale na tretjem mestu, morale priznati premoč zaloške Vesne. Tudi pred letošnjo sezono imajo podobne načrte, ekipo bo še naprej vodil Darko Malič, v odlični formi pa je nekdanji slovenska kadetska in mladinska reprezentantka Nina Zupančič, ki je prejšnjo soboto slavila na odprtem turnirju Slovenije v Logatcu. Ob njej bodo logaški dres nosile še Katja Gutnik, Kaja Okorn in Hana Rožmanec.

Logatec: Nina Zupančič, Katja Gutnik, Kaja Okorn, Hana Rožmanec.

KAJUH SLOVAN

Z uvrstitvijo v končnico državnega prvenstva so igralke Kajuh Slovana v minuli sezoni dosegle svoj osnovni cilj, s podobnimi načrti bodo v soboto krenile tudi v letošnji sezoni. Trenerka Špela Polončič bo tudi v letošnji sezoni največ priložnosti za igro ponudila Lari Opeki, Tjaši Novak in Tajdi Šabanov, v ekipi bosta še Alja Benčiča in Sara Kozamernik.

Kajuh Slovan: Lara Opeka, Tjaša Novak, Tajda Šabanov, Alja Benčina, Sara Kozamernik. Trenerka: Špela Polončič.

KEMA

V lanski sezoni so bile Pucončanke pete, nekaj podobnega si želijo tudi v letošnji sezoni. S 24 leti bo njihova najstarejša igralka Staša Matis, posebnost ekipe, ki jo vodil Mirko Unger pa je, da so prav vse igralke iz lastnega pomladka kluba. Ob Matisovi so to še Nuša Vogrinčič, Ana Kovačec, Maša Harkai in Blažka Harkai. Kema tako nima okrepitev iz drugih sredin, kar je glede na to, da izhajamo iz ene najmanjših slovenskih občin redkost in na to so v klubu izjemno ponosni.

Kema: Staša Matis, Nuša Vogrinčič, Ana Kovačec, Maša Harkai, Blažka Harkai.

LETRIKA

Eno najmlajših ekip v letošnji sezoni, če ne celo najmlajšo, bo imela Letrika. Trener Miroslav Tokič bo lahko računal na Tino Mozetič, Tajo Vidmar, Nušo Klaut, Laro Kompara, Saro Tokić in Evo Cerkvenič. Občasno bosta ekipi, ki se želi uvrstiti od petega do osmega mesta, pomagali tudi Nina Pavlin in Gaja Mavri, ki pa bo letošnjo sezono trenirala v Nottinghamu.

Letrika: Tina Mozetič, Taja Vidmar, Nuša Klaut, Lara Kompara, Sara Tokić, Eva Cerkvenič,  Nina Pavlin, Gaja Mavri. Trener: Miroslav Tokič.

JESENICE

Jeseničanke so lani osvojile deveto mesto, dosegle so štiri zmage, kolikor jih je mesto pred njimi imela tudi Letrika. Prvi cilj ekipe je, da bi tudi v prihodnji sezoni igrala med najboljšimi slovenskimi klubi. Trenerja ekipe sta Jaka Veber in Milana Krmelj, do čim boljšega izkupička pa bodo skušale priti Nuša Bolte, Mojca Smolej, Barbara Jančič, Anja Krmelj, Milana Krmelj in Tamara Pezič.

Jesenice: priti Nuša Bolte, Mojca Smolej, Barbara Jančič, Anja Krmelj, Milana Krmelj, Tamara Pezič. Trenerja: Jaka Veber, Milana Krmelj.

PRESERJE

Če ne bi Muta in Ptuj po koncu lanske sezone izstopila iz prve lige, Preserja letos ne bi bilo v druščini najboljših slovenskih klubov. V lanski sezoni so Preserjanke prišle le do ene zmage, zato bo v novi sezoni prvi cilj doseči vsaj kakšno zmago več. Trenerja Benjamin Rogelj in Roman Peršin bosta imela na voljo isto zasedbo kot lani, kar pomeni, da bodo igrale Polona Letnar, Rebeka Lukič, Lea Matjašič in Kristina Kete.

Preserje: Polona Letnar, Rebeka Lukič, Lea Matjašič, Kristina Kete. Trenerja: Benjamin Rogelj, Roman Peršin.

ŽNTK LJUBLJANA

Ker lani v drugoligaški konkurenci z izjemo Ljubljane ni bilo prijavljene nobene druge ekipe, so se Ljubljančanke po nekaj letih med najboljše slovenske klube vrnile praktično brez boja. Čeprav bo šlo za povratnice, so cilji kluba visoko postavljeni. Že lani je Ljubljano igrala Ajda Salkić, ki je prišla iz Cazina, ostali tudi Simona Sovdat in Amela Štulanovič, trener Borut Veren pa bo imel na voljo še tri odlične igralke, nekdanjo slovensko reprezentantko Tamaro Pavčnik, ki je bila lani registrirana v Italiji ter dvojčici Nika in Zala Veronik.

ŽNTK Ljubljana: Tamara Pavčnik, Nika Veronik, Zala Veronik, Ajda Salkić, Simona Sovdat, Amela Štulanovič. Trener: Borut Veren.

Pari 1. kroga

Vzajemna 1. SNTL moški, sobota, 22. september: Krka – Arrigoni, Kema I – Maribor, Mengeš I – Cornilleau Mengeš II, Kajuh Slovan I- Sobota, Interdiskont I – Savinja.

Vzajemna 1. SNTL – ženske, 22. september: Kema – Letrika, Jesenice – Vesna, Kajuh Slovan – Logatec, Ljubljana – Preserje, Arrigoni prost.