Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v drugem krogu skupine A prve divizije ekipnega svetovnega prvenstva v maratonskem dvoboju ugnala Egipt s 3:1. Največ zaslug za prvo zmago slovenske izbrane vrste je imel Bojan Tokič, ki je dobil oba svoja dvoboja, tudi zadnjega proti 17. igralcu sveta Omarju Assarju, eno zmago pa je prispeval Deni Kožul. Danes, ob 19. uri, bo Slovenija igrala še z Romunijo.

Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske reprezentance, se je odločila, da danes dvoboj z Egipčani, ki so včeraj namučili Nemce, saj so izgubili z minimalnim izidom, začne Bojan Tokič. Najstarejši član slovenske izbrane vrste je proti letu dni starejšemu, 38-letnemu Ahmedu Salehu, ki proti Nemčiji ni igral, dvoboj začel odlično, toda v drugem nizu je bil 123. igralec sveta boljši, v tretjem pa je Tokič stvari spet postavil na svoje mesto. Toda Egipčan se še ni predal in šele v razburljivem petem nizu je Novogoričan le potrdil svojo kakovost.

Izredno razburljiv je bil tudi drugi dvoboj med Darko Jorgičem, 76. igralcem svetovne lestvice, ki je proti Omarju Assarju, ki je na svetovni lestvici 17, včeraj pa je proti Nemčiji dobil oba svoja dvoboja, vodil z 2:1 v nizih. Vsi trije nizi so se končali na razliko, v četrtem in petem pa je bil Egipčan boljši nasprotnik in zasluženo prišel do zmage.

Zato pa je izredno pomembno zmago za slovensko izbrano vrsto proti Mohamedu El-Beialiju (105.) dosegel Deni Kožul (141.), ki ni najbolje vstopil v dvoboj, saj je po dveh nizih zaostajal z 0:2. Toda v tretjem je prišel do svoje igre, nasprotniku prepustil le pet točk, bil v izenačenem četrtem bolj zbran v končnici, v peti pa je 21-letni Logatčan le spravil na kolena osem let starejšega Egipčana.

S fantastično igro pa je v četrtem dvoboju Bojan Tokič samo še enkrat več potrdil, da sodi v svetovni namiznoteniški vrh. Čeprav je Omar Assar na svetovni lestvici kar 94 mest pred Tokičem, se to za mizo ni opazilo. Z raznovrstno igro, odličnimi servisi in zbranostjo v ključnih trenutkih dvoboja je Tokič na kolena spravil enajst let mlajšega Egipčana, kar je pomenilo, da je Slovenija prišla do prve zmage na letošnjem svetovnem prvenstvu.

»Čeprav smo zmagali s 3:1, smo nekaj časa nevarno viseli. Odločilna je bila zmaga Denija proti El-Beialiju, s katerim je izgubil odprto prvenstvo Hrvaške v Zagrebu. Tudi tokrat je že zaostajal z 0:2 v nizih, ko pa se je umiril, je tudi prišel do svoje igre in na koncu tudi do zmage. Vrhunsko pa je proti Omarju Assarju odigral Bojan, ki se je v prvem dvoboju proti Salehu še nekoliko mučil, proti najboljšemu egipčanskemu igralcu pa je pokazal, kako se igra proti njemu. Sam pravi, da ga ima tudi v nemškem državnem prvenstvu vedno pod kontrolo. Škoda za Darka, ki ne igra slabo, tudi danes je z Omarjem Assarjem igral dobro, vodil z 2:1 v nizih, potem pa je bil preveč nestrpen in je želel prehitro končevati točke. Zdaj se moramo spočiti, zvečer pa bomo skušali priti še do druge zmage,« je po dvoboju z Egipčani dejala Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske moške izbrane vrste.

V drugih dveh tekmah skupine A je Nemčija s 3:0 premagala Romunijo, Švedska pa je po hudem boju ugnala Hongkong s 3:2.

 

Slovenija – Egipt             3:1

Bojan Tokič – Ahmed Saleh              3:2 (4, -8, 4, -10, 9)

Darko Jorgič – Omar Assar               2:3 (-10, 9, 9, -5, -5)

Deni Kožul – Mohamed El-Beiali     3:2 (-9, -7, 5, 10, 8)

Bojan Tokič – Omar Assar                3:0 (8, 7, 8)