Na mednarodnem prvenstvu Hrvaške so se danes končali boji v kvalifikacijskih skupinah, ki slovenskim predstavnikom niso prinesli veliko uspeha, tako da bosta v četrtek v glavnem žrebu nastopila le Darko Jorgič in Deni Kožul, ki sta postavljena med nosilce. Več uspeha so imeli v konkurenci do 21 let, predvsem to velja za Aleksandro Vovk, ki se je iz kvalifikacij prebila do četrtfinala.

Darko Jorgič, ki je v Zagrebu peti nosilec, se bo v prvem krogu glavnega turnirja pomeril s 37-letnim Ukrajincem Oleksandrom Diduhom, medtem ko bo nasprotnik Denija Kožula (24.) Manav Vikash Thakkar iz Indije. Mladi Indijec je na tretjem mestu svetovne lestvice U21, v članski konkurenci pa je na 129. mestu.

V kvalifikacijah sta igrala Peter Hribar in Tilen Cvetko. Bližje napredovanju je bil Cvetko, ki je po zmagi nad Davidom Valenzuelo iz Čila s 3:1 moral priznati premoč Wang-Wei Penga s Kitajskega Tajpeha, ki je slavil s 3:1, kar trije nizi pa so se končali na razliko. Enega od njih je dobil tudi Cvetko. Brez zmage pa je kvalifikacije v svoji skupini končal Peter Hribar, ki je obakrat izgubil z 0:3. Najprej ga je premagal Hrvat Filip Zeljko, nato pa še Čilenec Juan Lamadrid.

Brez glavnega žreba so ostale tudi Ana Tofant, Aleksandra Vovk in Lara Opeka. Z zmago s 3:2 je svojo kvalifikacijsko skupino začela Tofantova, ki je bila boljše od Gul Pembe Ozkaye iz Turčije, v odločilni tekmi za napredovanje pa je bila od nje s 3:2 boljša Brazilka Jessica Yamada. Za Vovkovo sta bili usodni Rusinja Ekaterina Černjavskaja, ki je zmagala s 3:0, s 3:1 pa je bila boljša od nje še Archana Girisk Kamath iz Indije. Oba svoja dvoboja je izgubila tudi Opeka, ki sta jo s 3:0 premagali Rusija Anastasija Koliš in Francozinja Laura Pfefer.

V konkurenci do 21 let je bila v kvalifikacijah uspešna Vovkova, ki je s 3:0 ugnala Lilenko Macareno Reyes in Nathaly Paredes iz Ekvadorja. Do odločilne zmage za napredovanje pa je prišla v dvoboju Rusinjo Elizabet Abramjanovi, ki je že vodila z 2:0 v nizih, naslednji trije pa so pripadli aktualni slovenski prvakinji v tej kategoriji. Turkinja Ozge Yilmaz s 3:0 in Švedinja Christina Kallberg s 3:1 sta izločili Opeko, medtem ko je bila Tofantova neposredno uvrščena v glavni žreb. V prvem krogu je s 3:1 premagala Ilko Doval iz Norveške, pot v osmino finala pa ji je z zmago s 3:1 zaprla Archana Girish Kamath iz Indije. V prvem krogu glavnega turnirja je bila uspešna tudi Vovkova, ki je s 3:1 premagala Avstrijko Karoline Mischek, v drugem krogu pa je bila boljša še od Poljakinje Julie Slazak. Težko delo 18-letno Vovkovo čaka v četrtfinalu, saj se bo v četrtek pomerila z Japonko Yemeno Soma, prvo nosilko turnirja do 21 let.

Od nadaljnjega tekmovanja sta se v konkurenci do 21 let poslovila Cvetko in Hribar. Slovenskega državnega prvaka do 21 let je v prvem krogu glavnega turnirja izločil Jose Pedro Francisco s 3:0, Hribarja pa je v drugem krogu premagal 18-letni Američan Kanak Jha s 3:1, sicer prvi igralec sveta do 18 let, ki je v članski konkurenci trenutno na 40. mestu. V prvem krogu je bil Novomeščan s 3:0 boljši od Srba Nikole Marinkovića.  

Začeli so se tudi boji v igri dvojic, kjer Slovenija ne bo imela svojih predstavnikov v moški konkurenci. Po zmagi v drugem krogu nad italijansko dvojico Gabreiele Piciulin in Daniele Pinto s 3:0 sta bila zanjo v odločilni tekmi za uvrstitev v glavni turnir boljša Gaston Alto in Horacio Cifuentes iz Argentine s 3:0. V drugem krogu sta Tilna Cvetka in Petra Hribarja s 3:1 premagala Japonca Hibiki in Kenta Tazoe. Po prvem krogu pa sta s tekmovanjem končali Lara Opeka in Aleksandra Vovk, s 3:0 sta bili boljši Ukrajinki Tatjana Bilenko in Gana Gaponova.