Gondomar na Portugalskem bo od četrtka do nedelje prizorišče letošnjega evropskega prvenstva do 21 let. Slovenske barve bosta branila tudi oba letošnja članska državna prvaka, Darko Jorgič, ki je drugi nosilec evropskega prvenstva in Ana Tofant. V moški konkurenci bosta nastopila še Peter Hribar in Tilen Cvetko, v ženski pa Aleksandra Vovk in Lea Paulin.

Lani v Minsku je do bronaste kolajne prišel Darko Jorgič, ki ga je v polfinalu zaustavil neugodni Romun Cristea Pletea, ki je bil v prvem krogu glavnega žreba usoden tudi za Denija Kožula. V letošnji sezoni Kožul, finalista nedavnega državnega prvenstva na Rakeku, ne igra več v konkurenci do 21 let, medtem ko bo Jorgič na Portugalsko odšel z dobro popotnico, saj je na Rakeku svoj edini niz izgubil v finalu proti Kožulu. V Gondomaru bo drugi nosilec, njegovi glavni konkurenti ob Pletei, ki je tretji nosilec, pa bodo še prvi nosilec Avstrijec Andreas Levenko, drugi Romun Rares Sipos, Aliaknader Hanin iz Belorusije, Tobias Hippler iz Nemčije, Belgijec Florian Cnudde in Jiri Martinko. Vsi omenjeni igralci so neposredno v drugi krog tekmovanja, medtem ko bosta Peter Hribar in Tilen Cvetko morala igrati v kvalifikacijah. Visoko uvrstitev bo napadala tudi slovenska dvojica Jorgič in Hribar, ki je v nedeljo še drugič zaporedoma osvojila naslov državnega prvaka. Slovenska državna prvaka med dvojicama sta sedma nosilca turnirja. Cvetko bo v dvojicah igral z Litovcem Medarrdasom Stankieviciusom.

»Jorgič bo skušal priti do konca in osvojiti naslov evropskega prvaka, za Hribarja in Cvetka pa bo prvi cilj, da pridete v drugi krog tekmovanja. Na Otočcu so fantje prikazali dobre igre, tako da z optimizmom čakamo na začetek evropskega prvenstva,« je dejala Andreja Ojsteršek Urh, selektorka slovenske moške reprezentance.

Z naslovom državnega prvaka bo na Portugalskem nastopila tudi Ana Tofant, ki lani prišla do drugega kroga tekmovanja, od treh Slovenk pa je s šestnajstim mestom tudi najvišje postavljena igralka. Izkušnje z igranjem na evropskem prvenstvu do 21 let ima tudi Aleksandra Vovk, ki je minuli konec tedna prav tako prikazala zelo dobre predstave na Rakeku, saj je v posamični konkurenci izgubila šele v finalu, zato pa je s Katarino Stražar in Petrom Hribarjem slavila med dvojicami. V Minsku je izpadla v prvem krogu tekmovanja. »Z nami ni Katarine Stražar, saj na evropskem prvenstvu igrajo le igralci in igralke, ki dobijo povabilo s strani Evropske namiznoteniške zveze. V odlični formi je trenutno Tofantova, ki je na državnem prvenstvu s kroga v krog igrala bolje, dobro formo pa sta pokazali tudi Vovkova in Paulinova. Želja je, da bi se uvrstile na glavni žreb tekmovanja, ob dobrem žrebu in z malce sreče pa sem prepričana, da se lahko vsaj ena od njih uvrsti med šestnajst najboljših. Med dvojicami bosta igrali Vovkova in Paulinova, Tofantova pa bo igrala s Slovakinjo Emo Labosovo,« je pred začetkom tekmovanj na Portugalskem dejala Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske izbrane vrste.