Miha Štamcar, 09.07.2019 ob 22:10

Tretji dan evropskega prvenstva za mlajše kategorije v namiznem tenisu so navdušile slovenske mladinke, ki so se z zmago proti Srbiji s 3:1 uvrstile v četrtfinale, kjer se bodo v sredo pomerile s Češko. Zelo dobro so danes igrale tudi preostale tri slovenske ekipe, saj so se vse veselile zmag.

Dvoboj osmine finala se je za slovenske mladinke začel odlično, saj je Katarina Stražar brez večjih težav premagala najboljšo srbsko igralko Andjelo Menger s 3:0 (5, 7, 7). Veliko bolj razburljiv je bil dvoboj med Leo Paulin in Radmilo Tominjak, ki se je končal šele po petih nizih, zadnja dva je na razliko dobila Izolčanka, ki je slavila s 3:2 (6, -7, -6, 12, 9). Prav tako v petih nizih se je končal dvoboj med Laro Opeko in Reko Bezeg, zmage s 3:2 (-9, -8, 4, 10, 2) pa se je veselila srbska igralka. Da pa do preobrata le ni prišlo, je poskrbela razpoložena Stražarjeva, ki je s 3:1 (3, 8, -8, 7) ugnala še Tominjakovo.

»Čeprav je zmaga s 3:1 na prvi pogled prepričljiva, smo videli napet dvoboj do zadnje točke. Dekleta so odigrale vrhunsko tekmo, najbolj pa me veseli, da so bile z glavo ves čas pri stvari. V sredo nas čaka boj s Čehinjami za uvrstitev v polfinale. Mislim, da so možnosti izenačene. Njihova prva igralka je Zdena Blaskova, ki je trenutno na devetem mestu svetovne kakovostne lestvice med mladinkami, pa tudi preostali njihovi igralki sta pred našimi na tej lestvici. Kljub temu verjamem, da lahko zmagamo, paziti se bomo morali njihove ‘umazane’ igre, prot nam pa bo tudi polna dvorana, ampak če se nam vse ‘poklopi’…,« v še eno zmago svojih varovank verjame selektorka Vesna Ojsteršek.  

Pohvale za dobre predstave si danes zaslužijo tudi slovenski mladinci, ki so v skupini Q s 3:1 premagali tako Armenijo kot Ciper. Proti Armencem je dvakrat slavil Rok Trtnik, enkrat pa Aljaž Godec, praznih rok je ostal le Taj Lavrič, zato pa so proti Ciprčanom vsi trije zabeležili po eno zmago. V sredo se bodo z Estonijo pomerili za prvo mesto v skupini Q, v primeru zmage pa se bodo borili za končno 29. mesto.  

Z dvema zmagama so dan končali tudi slovenski kadeti, ki so s 3:0 premagali Latvijo, v posamičnih dvobojih sta bila uspešna Mihael Kocjančič in Aljaž Goltnik, med dvojicami pa Mihael Kocjančič in Miha Podobnik. S 3:0 so v svojem drugem današnjem obračunu ugnali še Ciper. Tokrat sta posamično slavila Kocjančič in Podobnik, v dvojicah pa je namesto Podobnika zaigral Goltnik. Tudi kadete v primeru sredine zmage proti Finski čaka boj za končno 29. mesto.

Sara Tokič z dvema zmagama ter dvojica Sara Tokič in Blažka Harkai je slovenskim kadetinjam prinesla zmago proti Avstriji, za katero je bila enkrat uspešna Slovenka Kiara Šegula, ki igra za avstrijsko izbrano vrsto. Če bodo slovenske kadetinje v sredo premagale še Nizozemsko, se bodo borile za končno 25. mesto.