V rednem delu lige Vzajemna 1. SNTL sta prvi mesti osvojili ekipi Ljubljane in Krke. Zanimivo je, da so tako Novomeščani kot Ljubljančanke izgubili po enkrat, toda s polfinalnimi tekmami končnice se prvenstvo praktično začenja znova. Prve tekme bodo na sporedu v sredo, v prvi moški ligi sta polfinalna para Krka – Kema in Inter Diskont – Maribor, v prvi ženski ligi pa Ljubljana – Kema in Arrigoni – Logatec. Povratne tekme bodo na sporedu v soboto, 13. aprila, morebitne tretje pa prihodnjo sredo, 17. aprila. Naslova državnih prvakov branijo Izolčanke in Novomeščani. Samo Kema z žensko in moško ekipo v polfinalu končnice.

Liga Vzajemna 1. SNTL moški

Krka – Kema

Petkratni zaporedni državni prvaki so v prvem delu sezone izgubili z Ravenčani, nato pa so od petega kroga naprej nanizali 15 zaporednih zmag. »Naš prvi cilj je bil, da redni del končamo na prvem mestu, kar nam daje prednost dveh domačih tekem. Kot vse ekipe v končnici si tudi mi želimo zmage, zato se bomo na vsako tekmo posebej maksimalno pripravili,« je bil v napovedi previden Tomaž Kralj, predsednik Krke, v kateri so največ tekem odigrala Lorencio Lupulescu (34 zmag, trije porazi) in Tilen Cvetko (30 zmag in štirje porazi) in Tilen Novak (16:17). Nekaj tekem sta odigrala tudi trener Novomeščanov Neven Karković, ki v sedmih dvobojih ni izgubil in Aljaž Šmaljcelj.

»Enega svojih ciljev smo dosegli že z uvrstitvijo na zaključni turnir pokala Slovenije, kjer smo osvojili tretje mesto, tretje pa so bile tudi naše igralke, ki bodo prav tako igrale v polfinalu končnice državnega prvenstva. Ena od posebnosti našega kluba je, da prav vsi igralci prihajajo iz naše najmanjše občine med prvoligaši, kar je posebnost v vrhunskem športu. Predvsem si želimo, da bi obe ekipi uživali v polfinalu, kjer pa se ne bomo kar tako predali,« je odločen Mirko Unger, trener Keme, za katero so igrali Tomaž Pelcar, Damjan Zelko in Luka Norčič.

Inter Diskont – Maribor

V letošnji sezoni so se Ravenčani in Mariborčani pomerili dvakrat. Obe ekipi sta se zmag veselili v svoji dvorani, vendar so Ravenčani, ki so izgubili še s Krko, ki so jo sicer kot edini v ligi enkrat tudi premagali in v zadnjem krogu, ki ni več odločal o ničemer, še z Izolčani. To jim je prineslo drugo mesto in prednost domačega igrišča v polfinalu končnice.

»Z razpletom v rednem delu smo zadovoljni, čeprav so se vmes ponudile možnosti po višji uvrstitvi, vendar končnica je svoja zgodba, še posebej letos, ko bo med polfinalom in finalom več kot mesec dni premora. V kakovost lige se ne bi spuščal, imamo ligo, kot jo imamo in jo je treba spoštovati. Ne bi bili pravi športniki, če v vsako tekmo ne bi šli z željo po zmagi,« pred polfinalnimi obračuni z Mariborčani razmišlja Darko Jamšek, trener in igralec Fužinar Inter Diskonta, za katerega so igrali še Mitja Horvat, ki je v 44 dvobojih le trikrat izgubil, Janez Petrovčič in Miha Jamšek.

Z enim porazom več kot Ravenčani so mesto za njimi končali Mariborčani, lanskoletni finalisti državnega prvenstva. Njihov najbolj obremenjen igralec je bil Danilo Piljak s 40 dvoboji, igrali pa so še Matic Slodej, Gregor Komac, Matevž Črepnjak, Andej Bradač Vranc in Redy Petrovič. »V klubu smo s tretjim mestom zadovoljni, čeprav bi se redni del prvenstva lahko končal tudi drugače, sicer pa se bo tako ali tako o vsem odločalo v končnici. Prve štiri ekipe v končnici so odstopale po kakovosti in se bodo zasluženo borile za naslov državnega prvaka. V končnici se želimo uvrstiti v finale, v kolikor pa se ekipa vanj ne bo uvrstila, tudi ne bomo delali posebne drame,« pa je o pričakovanjih svoje ekipe spregovoril Mirko Milovančevič, predsednik ŽNTK Maribor.

Liga Vzajemna 1. SNTL ženske

Ljubljana – Kema

Čeprav so se Ljubljančanke po nekaj letih spet vrnile med najboljše slovenske klube, so že v svoji prvi sezoni po vrnitvi osvojile prvo mesto po rednem delu državnega prvenstva. Glede na sestavo ekipe, ki jo ima na voljo trener Borut Veren, to niti ni bilo presenečenje, je pa res, da sestri Nika in Zala Veronik nekaj sezon nista igrali, prav tako je lani manjkala Tamara Pavčnik. Ob omenjeni trojki so za Ljubljano igrale še Simona Soldat, Neža Breskvar in Ajla Salkić.

»Glede na to, da že nekaj let nismo igrali v prvi ligi, smo s prvim mestom po rednem delu sezone zelo zadovoljni. Žal zaradi bolezni zadnje tekme v Izoli nismo igrali v najboljši postavi, vendar to naše uvrstitve ni ogrozilo. Mislim, da je bila prva liga izenačena, v njej še šest dobrih ekip in prav vsaka od njih bi lahko imela svoje mesto v končnici. V polfinalu imamo visoka pričakovanja, zavedamo pa se, da bodo dekleta za zmago potrebovale dobro igro in veliko borbenosti, če bodo želele premagati Pucončanke, ki so v letošnji sezoni že nekajkrat dokazale svojo kakovost,« pred sredino tekmo v dvorani ZŠD Krim na Galjevici pravi Borut Veren, trener Ljubljane.

»Z razpletom rednega dela prvenstva smo zelo zadovoljni, saj nismo pričakovali, da bomo med najboljšimi štirimi ekipami v državi. Smo tudi edini klub, ki igra z doma vzgojenimi igralkami. Kakovost lige je primerna na vložena sredstva klubov, zato si, vsaj v našem klubu, ne moremo privoščiti dragih okrepitev. Letos se je to izkazalo za dobro, že z uvrstitvijo v polfinale pa smo presegli svoja pričakovanja,« pred gostovanjem v Ljubljani pravi Mirko Unger, trener Keme, za katero v letošnji sezoni igrajo Staša Matis, Ana Kovačec, Nuša Vogrinčič in Blažka Harkai.

Arrigoni – Logatec

Aktualne državne prvakinje so bile po rednem delu tekmovanja na drugem mestu. V prvem delu sezone so v gosteh izgubile z Ljubljano, v drugem pa je bil boljši od njih Logatec, s katerim se bodo pomerile v polfinalu končnice.

»Ker so bile ekipe, ki so se v letošnjem prvenstvu potegovale za nastop v končnici nekoliko bolj izenačene, smo odigrali kar nekaj težkih dvobojev. Z drugim mestom po rednem delu sem zadovoljen, saj so dekleta, kljub svojim številnim obveznostim, vseskozi držale visoko igralsko raven in le malo nam je zmanjkalo do najboljšega izhodiščnega položaja. Zelo pa sem vesel, da je Lea Paulin že drugo leto zapored postala najboljša igralka rednega dela. V polfinalu pričakujem napete in tesne dvoboje, saj sta ekipi izredno izenačeni. Seveda pa računamo na končno zmago, saj si želimo ponovnega nastopa v finalu, kjer želimo obraniti, si ponovno priigrati naslov državnih prvakinj. Prepričan sem, da si bodo punce s svojo osredotočenostjo, odločnostjo in borbenostjo to tudi priigrale,« se ubranitve naslova nadeja Saš Lasan, trener Izolčank. Zanje so do zdaj igrale Lea Paulin (ob 32 zmagah je le trikrat izgubila), Jana Ludvik, Urška Čokelj, Manca Paljk, Minea Ljuca in Alenka Ačimovič.

»S četrtim mestom po rednem delu prvenstva smo zadovoljni, dobre igre pa pričakujem tudi v končnici. Čeprav je Arrigoni v prednosti, imamo tudi mi svoje načrte. Vedno igramo na zmago in tako bo tudi tokrat. Verjetno bi bila liga še močnejša, če bi v njej igrale tudi nekatere igralke, ki niso vključene v slovensko prvenstvo. S tem bi še pridobili na kakovosti in izenačenosti,« je dejal Matjaž Rus, predsednik Logatca, ki je sezono odigral v postavi Nina Zupančič, Katja Gutnik, Kaja Okorn in Hana Rožmanec.  

Spored polfinalnih  tekem končnice lige Vzajemna 1. SNTL

Moški, prva tekma, sreda, 10. april: Kema – Krka, Maribor – Inter Diskont I; druga tekma, sobota, 13. april: Krka – Kema, Inter Diskont I – Maribor; morebitna tretja tekma, sreda, 17. april: Krka – Kema, Inter Diskont I – Maribor.

Ženske: prva tekma, sreda, 10. april: Kema – Ljubljana, Logatec – Arrigoni; druga tekma, sobota, 13. april: Ljubljana – Kema, Arrigoni – Logatec; morebitna tretja tekma, sreda, 17. april: Ljubljana – Kema, Arrigoni – Logatec.