V sredo se bo na Otočcu z boji v kvalifikacijskih skupinah začel Seamaster challenge turnir za mednarodno odprto prvenstvo Slovenije, ki velja za največji namiznoteniški dogodek v Sloveniji. Med 293 sprejetimi na turnir bo tudi številna slovenska udeležba, žal brez Darka Jorgiča in Bojana Tokiča, zato pa so na glavni žreb že uvrščeni Deni Kožul, Peter Hribar, Alex Galič in Aleksandra Vovk. Glavni turnir se bo začel v petek, finalni obračuni pa bodo v nedeljo.

Pred leti je bilo mednarodno odprto prvenstvo Slovenije še v Velenju, na njem pa so nastopili tudi najboljši igralci na svetovni kakovostni lestvici. Zadnja tri leta se je turnir preselil na Otočec, manjši je tudi denarni sklad, ki znaša 30 tisoč evrov, vendar je kljub temu vladalo veliko zanimanje za slovenski Seamaster challenge turnir. Prireditelji so se morali nekaterim celo zahvaliti na udeležbi. »Nastopili bodo igralke in igralci iz 53 držav, prvič tudi iz Južne Amerike. Pri moških bo prvi nosilec 29. igralec sveta Avstrijec Daniel Habesohn, drugi Nemec Ricardo Walther (35.), tretji Brazilec Gustavo Tsuboi (40.), četrti pa Grk Panagiotis Gionis (46.). Zanimivi bodo tudi mladi japonski igralci, pa nekaj igralcev iz Hongkonga in Tajvana, Kitajcev pa tokrat v Slovenijo ne bo. Pri dekletih bo prva nosilka 31. igralka sveta Portoričanka Adriana Diaz, druga Madžarka Georgina Pota (32.), tretja Japonka Miyu Nagasaki (39.) in četrta Soo Wai Yam Minnie iz Hongkonga (41.),« je na današnji novinarski konferenci v ljubljanski Kristalni palači dejal Tomaž Kralj, predsednik organizacijskega odbora turnirja na Otočcu, ki ga skupaj z Namiznoteniško zvezo Slovenije prireja NTK Krka.

»Ta turnir je popolnoma po meri slovenskega namiznega tenisa. Serija challenger je za našo reprezentanco ta čas največji izziv. Vsi se spomnimo velenjskega turnirja, športnega turnirja z največjim nagradnim skladom v Sloveniji nasploh s šestimi najboljšimi igralci sveta. Tudi sicer je bilo to tekmovanje presežkov. Tekmovanje je zdaj na Otočcu, kjer so pogoji zelo dobri. Žal ne bosta nastopila Darko Jorgič, ki s svojim klubom igra v finalu ETTU pokala in Bojan Tokić, ki je z moje strani in s strani selektorke Andreje Ojsteršek Urh dobili dovoljenje, da nastopi na turnirju v Katarju, kjer bodo nastopili samo povabljeni igralci, v igri pa so visoke denarne nagrade. Tokić je bil dolgo glavna in gonilna sila reprezentance, z njegovim imenom so povezani številni uspehi, zato se je zveza odločila, da mu omogoči nastop na katarskem turnirju povabljencev,« je odsotnost najboljših dveh slovenskih igralcev pojasnil Marjan Hribar, predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije, ki je v prihodnjih tednih napovedal okrepitve v vodstvu zveze in močnejše turnirjev prihodnje.

Na turnirju tudi ne bo Jana Žibrata, ki ima prav tako klubske obveznosti, tako da bo prvo ime slovenske moške reprezentance Deni Kožul, ki je na nedavnem svetovnem prvenstvu v drugem krogu namučil slovitega Nemca Dmitrija Ovtcharova, na Otočcu pa bo 17. nosilec. »Od prvih nosilcev si ne želim le Grka Gionisa, pa tudi sicer bi se rad izognil obrambnim igralcem, mislim pa, da sem lahko uspešen proti vsakemu napadalnemu igralcu. Če mi bo žreb naklonjen, lahko daleč pridem,« je prepričan Deni Kožul, ki je na svetovni lestvici trenutno na 91. mestu

Med 32 nosilci bo tudi Peter Hribar, ki je minuli konec tedna zelo dobro nastopil na mednarodnem prvenstvu Srbije, kjer se je prebil do glavnega turnirja, v prvem krogu pa je imel proti Belgijcu Florentu Lambietu tudi tri zaključne žogice za uvrstitev med 32 najboljših. »Moj prvi cilj bo turnir do 21 let, toda tudi med člani se lahko dokažem, saj bom med najboljšimi 32. igralci. Lahko pridem med prvih 16, a vsaka zmaga bo zame velik uspeh. Škoda, da ni dvojic v tej mlajši kategoriji, a se lahko izkažem tudi med člani,« je dejal Peter Hribar.

V ženski konkurenci sta med nosilkami Alex Galič, ki bo 17. nosilka in Aleksandra Vovk, ki je v nedeljo postala državna prvakinja do 21 let v posamični konkurenci in s Katarino Stražar tudi med dvojicami. »V preteklosti smo dejali, da mlajše igralke na takšnih turnirjih nabiramo izkušnje. Sicer to še vedno velja, vendar si želim priti še do kakšnega odmevnejšega izida. Lahko bom igrala popolno sproščeno, ob ugodnem žrebu pa bi se morda lahko prebila v drugi krog,« je želja Aleksandre Vovk.

»Imamo mlado, obetavno ekipo, v kateri je najstarejša Alex Galič, ki pa ima zadnje tri mesece velike težave s hrbtom. Zaradi tega je na svetovnem prvenstvu iz rok izpustila priložnost za kakšno vidnejšo uvrstitev. Čeprav so bile še prejšnji teden novice z njenim zdravstvenim stanjem dobre, je v soboto spet začutila bolečine. Od mlajših igralk pričakujem čim več zmag v kvalifikacijskih bojih, morda tudi še kakšno uvrstitev v glavni žreb,« pa je o svojih pričakovanjih spregovorila Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske izbrane vrste, s podobnimi željami pa turnir na Otočcu pričakuje tudi njena sestra Andreja Ojsteršek Urh, ki vodi moško reprezentanco.

Slovenske barve bodo na Otočcu branili še aktualni državni prvak do 21 let Tilen Cvetko, Uroš Slatinšek, Erik Paulin, Matevž Črepnjak, Andraž Novak, Damjan Zelko, Tilen Novak, Mitja Horvat, Miha Grampovčnik inAndraž Avbelj v moški konkurenci ter Ana Tofant, Katarina Stražar, Lea Paulin, Lara Opeka, Urška Čokelj, Gaja Mavri, Nina Zupančič, Tjaša Novak in Špela Trelec v ženski konkurenci.