Na svetovnem prvenstvu za posameznike in dvojice v Budimpešti so se tretji tekmovalni dan poslovili vsi slovenski predstavniki. V prvem krogu glavnega turnirja so bili sicer uspešni Darko Jorgič, Bojan Tokič in Deni Kožul, medtem ko sta izpadla Jan Žibrat in Alex Galič, v drugem krogu pa so se od nadaljnjega tekmovanja poslovili še najboljši trije slovenski namiznoteniški igralci na svetovni lestvici. Za Jorgiča je bil usoden Ji Song An iz Severne Koreje, Tokiča je zaustavil Kitajec Gaoyuan Lin, tretji igralec sveta, Kožul pa je v prvi lepotici moral priznati premoč Nemcu Dimitriju Ovtcharovu.

Prvi se je v drugem krogu s svojim nasprotnikom pomeril aktualni slovenski državni prvak Darko Jorgič, ki je v prvem krogu brez večjih težav premagal Vietnamca Anh Tu Nguyena s 4:0 (6, 4, 6, 7). Toda v drugem krogu je bil njegov nasprotnik Ji Song An iz Severne Koreje, ki je sicer igral tudi kvalifikacije, v prvem krogu pa je presenetil Francoza Tristana Florea. Triindvajsetletni Korejec, ki je 160. na svetovni lestvici, je dvoboj z dve leti mlajšim Jorgičem, 41. igralcem svetovne lestvice, začel odlično in povedel s 3:0 v nizih. V četrtem in petem nizu se je Jorgič je zbral, žal pa je v šestem hitro zaostal za Anom ter se po porazu z 2:4 (-8, -9, -3, 6, 8, 5) poslovil od nadaljnjega tekmovanja.

Tudi najstarejši član slovenske izbrane vrste Bojan Tokič je dobro začel posamične dvoboje v Budimpešti, saj je v prvem krogu s 4:0 (4, 7, 5, 9) ugnal Zsolta Peta iz Srbije. Zelo dobro igro je prikazal tudi proti tretjemu igralcu sveta, Kitajcu Gaoyuanu Linu, predvsem v prvih treh nizih. V tretjem je imel celo zaključno žogico, toda v četrtem je bil proti mlademu Kitajcu brez pravih možnosti. Lin se je z izidom 4:0 (9, 8, 10, 7) uvrstil v tretji krog.

Deni Kožul, ki je svojo dobro formo potrdil že v kvalifikacijah, je v prvem krogu glavnega turnirja naletel na Iranca Nashada Alamiyana, ki je bil eden od nosilcev posamičnega turnirja, toda v sicer izenačenem dvoboju je moral priznati premoč 22-letnega Logatčana, ki je slavil s 4:1 (8, 8, -5, 9, 11). Na dvoboj drugega kroga sta z Dimitrijem Ovtcharovom čakala več kot eno uro, saj bi ga morala po prvotnem urniku začeti ob 20:40, vendar so se dvoboji na drugi mizi zelo zavlekli, predvsem to velja za obračun med Nigerijcem Quadrijem Aruno in Irancem Nimo Alamianom, ki ga je s 4:3 (-9, 10, 11, -8, 5, -11, 10) dobil Afričan. Dolgotrajno čakanje na dvoboj je v prvem nizu manj nerviralo Kožula, ki je Ovtcharovu prepustil le štiri točke. V nadaljevanju dvoboja smo videli izenačen boj, v katerem je bil z izjemo četrtega niza, v končnicah bolj zbran nemški reprezentant, ki je v petem nizu zaostanek dveh točk (3:5) spremenil v vodstvo z 9:5, v šestem pa je zaostajal za tri točke (6:9) ter prišel do prve zaključne žogice za končno zmago. Prvo mu ni izkoristil, zato pa je drugo, dvoboj pa se je končal z izidom 4:2 (-4, 8, 9, -8, 7, 10) za Ovtcharova.

Fantastično je svoj dvoboj proti trenutno drugem igralcu sveta, Kitajcu Xin Xuju začel Jan Žibrat, ki se je v glavni turnir uvrstil iz kvalifikacij. Sedemindvajsetletnik iz Mote pri Ljutomeru, ki je v Sloveniji član Sobote, je trenutnemu drugemu igralcu sveta odvzel uvodni niz, v nadaljevanju pa je dve leti starejši Xu vajeti igre vzel v svoje roke in zmagal s 4:1 (-10, 5, 5, 2, 6). V drugem krogu je Xu Avstrijcu Stefanu Fegerlu v štirih nizih prepustil le 14 točk.

»Škoda za Denija, ki je proti Ovtcharovu prikazal odlično igro. V petem nizu je še imel prednost 9:6, toda po minuti odmora so v odprti igri prišle do izraza prišle večje izkušnje Nemca. Tudi Bojan je odigral kvalitetno partijo, še zlasti dobro je igral taktično in bil v prvih treh nizih popolnoma blizu Linu, medtem ko je Darko v odprti igri nekoliko preveč tvegal, kajti An, ki je premagal še Francoza Florea, je bil danes zelo razpoložen za igro. Vse pohvale si zasluži tudi Jan, ki je predvsem v prvem nizu proti Xin Xuju deloval zelo dobro,« je nastope svojih izbrancev na kratko ocenila Andreja Ojsteršek Urh, selektorka slovenske moške reprezentance.

Obilico smole je imela v svojem prvem nastopu na letošnjem svetovnem prvenstvu najboljša slovenska igralka na svetovni lestvici, Alex Galič, ki je bila proti Finki Anni Kirichenko. Finka, ki se je v glavni turnir prebila iz kvalifikacij, je na svetovni lestvici na 186. mestu, toda trenutno 74. igralka sveta, ima že nekaj časa težave s hrbtom, zato je tudi izpustila nastope v dvojicah, prav tako je ni bilo na državnem prvenstvu v Logatcu. Štiriindvajsetletna Galičeva je sicer dobro začela svoj dvoboj proti tri leta mlajši Kirichenkovi, dobila uvodni niz, nato pa kar tri od štirih izgubila na razliko. Končni izid je bil 4:1 (-7, 9, 10, -5, 9) za finsko reprezentantko, ki je v drugem krogu izgubila z Romunko Elizabeto Samaro z 0:4. »Ne glede na to, da je imela res ugoden žreb za napredovanje v drugi krog, zaradi prevelikih bolečin v hrbtu Alex ni zdržala dvoboja. Vprašanje je, kdaj bo imela spet tako lepo priložnost, toda ob takšni poškodbi je bilo težko upati na uspeh. Naredila je vse, kar je lahko, toda bolečine so bile prevelike,« je ob porazu Alex Galič dejala Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske reprezentance, ki je tako končala z nastopi v Budimpešti.