Na Rakeku je potekalo 28. državno prvenstvo Republike Slovenije za člane in članice posamezno in dvojice za sezono 2018/2019. V odlični organizaciji PPK Rakek sta se v posamični konkurenci naslova državnega prvaka veselila Darko Jorgič (Krka), zanj je bil to že tretji zaporedni naslov in Ana Tofant (Mengeš), ki je do naslova prišla prvič. Jorgič je s Petrom Hribarjem (Krka) ubranil tudi naslov med moškimi dvojicami, medtem ko je Hribar z Aleksandro Vovk (Krka) prav tako ponovil lanskoletni uspeh z Otočca. Do svojega drugega naslova državne prvakinje je Vovkova, ki je v posamični konkurenci osvojila drugo mesto, prišla še s Katarino Stražar (Mengeš) med ženskimi dvojicami.

Hrastničan Darko Jorgič je naslovu državnega prvaka v Puconcih in na Otočcu dodal še tretjega. Tokrat je bil najboljši še na Rakeku, kjer sta od najboljših manjkala Bojan Tokič in Jan Žibrat, ki je moral državno prvenstvo izpustiti zaradi zdravstvenih težav. Drugi najboljši slovenski igralec na svetovni lestvici je na poti do finala premagal Žigo Kristjana Žigona (Fužinar Interdiskont) s 4:0, Miho Grampovčnika (Krka) s 4:0, s 4:0 pa je ugnal tudi Ožbeja Potočnika (Fužinar Interdiskont). V polfinalu se je srečal s Tilnom Cvetkom (Krka), ki mu prav tako ni oddal niti niza.

Tudi drugi finalist, Deni Kožul (Krka), je imel podobno pot kot Jorgič, s tem, da je svoj edini niz izgubil v osmini finala, ko je premagal Matevža Črepnjaka (Maribor). Pred tem je v drugem krogu izločil Denisa Pintarja (Kajuh Slovan), v četrtfinalu je bil boljši od Aljaža Godca (Fužinar Interdiskont), v polfinalu pa je bil brez pravih možnosti za zmago tudi Peter Hribar. Najboljša slovenska namiznoteniška igralca ob Bojanu Tokiču sta vrhunsko igro prikazala tudi v finalu, ki ga je bolje začel Kožul, nato pa je vajeti igre v svoje roke prevzel Jorgič, ki je na koncu slavil s 4:1 (-8, 8, 8, 8, 2). »S tekme v tekmo sem igral bolje, zato sem resnično lahko zadovoljen s turnirjem. Že pred državnim prvenstvom sem dejal, da imam občutek, da je forma v vzponu in veseli me, da sem to potrdil tudi na Rakeku. Vsekakor je to dobra napoved pred nadaljevanjem sezone, saj nas že prihodnji teden čaka evropsko prvenstvo do 21 let na Portugalskem, pred mano pa je še končnica bundeslige in turnir svetovne serije v Katarju,« je ob svojem tretjem posamičnem naslovu dejal 20-letni Jorgič.

Galičevo je zamenjala Ana Tofant

Zaradi težav je morala Alex Galič izpustiti letošnje državno prvenstvo, zato je bilo že pred začetkom tekmovanja jasno, da bomo dobili novo državno prvakinjo. Krog kandidatk je bil ob njeni odsotnosti širok, v najožjem krogu pa je bila zagotovo tudi Ana Tofant, ki je bila v prvem krogu prosta, v drugem pa je s 4:1 premagala Tino Mozetič (Letrika). Več težav ji je v četrtfinalu povzročila Staša Matis (Kema). Kar štirje od šestih nizov so se končali na razliko, s 4:2 (-9, 15, 8, -13, 8, 9) pa se je uvrstitve v polfinale veselila Tofantova, ki je imela manj težav v polfinalnem klubskem obračunu s Katarino Stražar, saj ji ni oddala niti niza.

Zelo dobre predstave je na poti do finala pokazala tudi Aleksandra Vovk, ki je bila v drugem krogu s 4:2 boljša od Ane Kovačec (Kema), v četrtfinalu je s 4:1 premagala Tjašo Novak (Kajuh Slovan), v polfinalu pa še Leo Paulin (Arrigoni) s 4:0. Tudi v finalu je bila Vovkova po treh odigranih nizih v boljšem položaju, saj je vodila z 2:1, vendar je v nadaljevanju Tofantovi uspel preobrat, tako da se je na koncu s 4:2 (10, -5, -7, 3, 7, 3) svojega prvega članskega posamičnega naslova veselila Ana Tofant.

»Z državnim prvenstvom sem na splošno zelo zadovoljna, že v soboto sva se z Gregorjem Komacem super ujela in prikazala dobro igro v konkurenci mešanih dvojic, kar je v izenačenem turnirju nato zadostovalo za končno drugo mesto. Tudi z Leo Paulin sva bili v polfinalni tekmi blizu zmage, vendar vodstva v zadnjem nizu žal nisva izkoristili. Izjemno zadovoljna sem s svojima današnjima predstavama v polfinalu in finalu posameznic. Po zame najtežji današnji tekmi četrtfinala proti Staši, kjer sem praktično v vseh nizih nenehno lovila rezultatski zaostanek, sem nato v polfinalu in predvsem v zadnjih treh nizih finala igrala na zame zelo visoki ravni. Upam, da bom takšno raven igranja ohranila tudi na prihajajočih pomembnih mednarodnih turnirjih, kajti že v sredo z reprezentanco odhajamo na Portugalsko, kjer se v četrtek začenja evropsko prvenstvo do 21 let, nato pa me v marcu čakata še dva kroga hrvaške superlige in ITTF Challenge turnir v Španiji,« je po svojem prvem članskem naslovu povedala Ana Tofant.

Vovkova kraljica dvojic

Kar Vovkovi ni uspelo v posamični konkurenci, je uspelo v igri dvojic, kjer je do naslova državne prvakinje prišla tako s Petrom Hribarjem kot s Katarino Stražar. Edina slovenska namiznoteniška igralka na lanskoletnih poletnih olimpijskih igrah mladih v Argentini in na mladinskem svetovnem prvenstvu v Avstraliji, je s Petrom Hribarjem prvo mesto osvojila že lani v Puconcih, uspeh pa sta ponovila tudi na Rakeku. Največ težav sta imela v polfinalu proti dvojici Rok Trtnik/Katarina Stražar (Mengeš), ki sta ju premagala s 3:2 (-8, 6, -4, 7, 7). V finalu sta bila Vovkova in Hribar s 3:1 (7, 0, -8, 8) boljša še od dvojice Gregor Komac (Maribor) in Ana Tofant, ki je v četrtfinalu s 3:2 (-11, 9, 6, -6, 8) ugnala Erika in Leo Paulin (Arrigoni), v polfinalu pa še Darka Jamška (Fužinar Interdiskont) in Tino Mozetič (Letrika).  

Da je Vovkova resnično prava kraljica v igri dvojic, je potrdila tudi v paru s Katarino Stražar. Vendar je bila njuna pot do naslova državnih prvakinj vse prej kot lahka. Že v polfinalu sta imeli nemalo težav s sestrama Niko in Zalo Veronik (Ljubljana), ki sta zaradi šolskih obveznosti morali izpustiti posamične boje. V dramatičnem dvoboju sta se s 3:2 (-8, 8, -6, 6, 9) zmage veselili Vovkova in Stražarjeva, ki sta v finalu prav tako morali igrati pet nizov. Dvojica Lara Opeka in Tjaša Novak (Kajuh Slovan) je pošteno namučila slovenski članski reprezentantki, ki sta zadnji niz dobili na razliko. Končni izid je bil 3:2 (3, -12, 7, -10, 11) za Vovkovo in Stražarjevo. Zanimivo je, da se je tudi drugi polfinalni obračun končal šele v petem nizu, v njem pa sta Opeka in Novakova s 3:2 (-9, 2, -7, 8, 6) premagali Ano Tofant in Leo Paulin.

»S Petrom in Katarino sem že uigrana, zato je bil z njima užitek igrati, seveda pa smo morali prikazati zelo dobro igro skozi celotno prvenstvo, da smo prišli do naslova državnih prvakov. V posamičnem finalu je bila Ana tokrat boljša, prikazala je odlično igro in resnično ji privoščim naslov državne prvakinje. Glede na to, da se že dolgo poznamo in da smo že velikokrat igrali druga proti drugi, je v naših medsebojnih dvobojih veliko odvisno od tega, katera ima boljši dan. Tokrat ga je imela Ana,« pa je svoje nastope na Rakeku komentirala Aleksandra Vovk, ki v avstrijski koroški ligi že dolgo ne pozna poraza, kljub temu da igra v moški konkurenci.

Naslov državnih prvakov iz Puconcev sta med moškimi dvojicami ubranila tudi Darko Jorgič in Peter Hribar, ki sta v polfinalu s 3:0 (5, 6, 7) premagala Andraža Novaka in Denisa Pintarja (Kajuh Slovan). V finalu sta se pomerila proti Mitji Horvatu (Fužinar Interdiskont) in Tilnu Cvetku (Krka), ki sta bila v polfinalu boljša od dvojice Luka Norčič in Damjan Zelko (Kema) s 3:0 (9, 4, 8). Tudi finalni dvoboj je kombinacija izkušenega Horvata in nadarjenega Cvetka začela odlično, v nadaljevanju pa sta branilca naslova vendarle potrdila svojo kakovost in zmagala s 3:1 (-9, 4, 6, 5).

Posebno priznanje za Edvarda Vecka

Prireditelji so ob koncu tekmovanja s posebno plaketo nagradili tudi Edvarda Vecka, ki je bil s 74 leti tudi najstarejši udeleženec državnega prvenstva. Vecko, ki je na svetovnem prvenstvu leta 9169 v Münchnu osvojil bronasto kolajno na ekipni tekmi, na evropskih prvenstvih pa je osvojil dve zlati in srebrni kolajni ter eno bronasto, je igral v kvalifikacijah, ki jih je končal z zmago in dvema porazoma. Leta 1968 je za svoje športne dosežke prejel Bloudkovo plaketo, leta 2013 pa je bil sprejem tudi v Hram slovenskih športnih junakov, danes pa se udeležuje veteranskih prvenstev, kjer še vedno navdušuje s svojimi igrami.

Finalne boje si bo v torek ali sredo moč ogledati tudi na spletni televiziji MORELTV.

Izidi državnega prvenstva na Rakeku:

Moški posamezno

Ženske posamezno

Moški dvojice

Ženske dvojice

Mešane dvojice