Na evropskem prvenstvu do 21 let v Minsku je Romun Cristian Pletea v polfinalu premagal aktualnega slovenskega članskega državnega prvaka Darka Jorgića s 4:3 (9, -7, 10, -5, -5, 7, 9). Jorgić je tako kot lani v Sočiju osvojil bronasto kolajno, Pletea pa je po sobotni zmagi v osmini finala nad Denijem Kožulom v Minsku premagal še drugega slovenskega predstavnika. Njegov nasprotnik v finalu bo Čeh Tomas Polansky.

Že v uvodnem nizu je imel Darko Jorgić lepo priložnost, da premaga četrtega nosilca turnirja v Minsku, vendar je bil v končnici premalo zbran. V drugem je 19-letni Hrastničan postavil stvari na svoje mesto, v tretjem pa je imel dve zaključni žogi za vodstvo z 2:1 v nizih. Žal sta obe ostali neizkoriščeni, že svojo prvo pa je izkoristil Pletea.

Ko je v četrtem in petem nizu Jorgić le prišel do svoje igre, je že kazalo, da je zlomil odpor borbenega Romuna, ki je še enkrat več potrdil, da zanj ni izgubljenega položaja. Po izenačenju na 6:6 v šestem nizu je z delnim izidom 5:1 prišel do sedmega niza, ki ga je začel s petimi zaporednimi točkami. Pletea je vodil tudi že s 7:1 in 8:4, a se je Jorgić le zbral, vsaj na trenutek pokazal vso svojo kakovost in prišel do vodstva z 9:8. Žal pa je bilo to tudi vse, kar mu je uspelo v tem dvoboju in je še drugič zaporedoma na EP do 21 let osvojil bronasto kolajno.

»Če bom rekla, da bi moralo biti 4:0 za Darka, bi se to morda slišalo prepotentno, vendar je imel v prvih štirih nizih vse v svojih rokah. Učimo ga, da igra bolj čvrst namizni tenis že od samega vračanja začetnega udarca naprej. Toda če nasprotnik prilagodi svoj koncept igre na te žogice, je pač treba zamenjati ritem, kar mu je vedno prineslo točko, žal pa tega ni odigral večkrat. V tej njegovi želji po zmagi in dokazovanju, saj ima s Plateo negativno bilanco, ga je žal poneslo. V prihodnje bo moral za mizo še več garati, več bo treba delati tudi na psihi,« je nastop Darka Jorgića komentirala Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske moške reprezentance, ki bo s svojim varovancem neposredno odpotovala na mednarodno prvenstvo Poljske, ki bo od 13. do 18. marca, na njem pa bosta nastopila tudi Peter Hribar in Jan Žibrat ter najverjetneje tudi Deni Kožul.

»Deni je imel v Minsku veliko težav z roko, morda je bil tudi to razlog, da je v osmini finala izgubil s Plateo. Odločili smo se, da bo šel z nami na Poljsko, kjer se bomo odločili, kako naprej, kajti po mednarodnem prvenstvu Poljske ga čaka liga, potem pa odprto prvenstvo Nemčije,« je še dodala Ojsteršek Urhova.

V drugem polfinalnem obračunu je Tomas Polansky v dvoboju z drugim Romunom, Raresom Siposom upravičil vlogo favorita in se z izidom 4:1 (6, 4, 10, -1, 6) zanesljivo uvrstil v finale.