Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v zadnji tekmi skupine A prve divizije ekipnega svetovnega prvenstva v Halmsatadu na Švedskem izgubila z Nemčijo z 2:3. Z zmago proti tretjemu igralcu sveta Dimitriju Ovtcharovu se je izkazal Darko Jorgič, do pomembne zmaga pa je proti Bastianu Stegru prišel tudi Deni Kožul. Z zmago in štirimi porazi so izbranci Andreje Ojsteršek Urh v svoji skupini zasedli peto mesto in se bodo v nadaljevanju svetovnega prvenstva borili za obstanek.

Ker tekma z Nemčijo, ki je lani Slovenijo premagala v polfinalu evropskega prvenstva v Luksemburgu, ni odločala praktično o ničemer več, je Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske izbrane vrste spočila Bojana Tokiča, prvič pa je na prvenstvu priložnost dobil Jan Žibrat. Prav tako je na mesto tretjepostavljenega igralca postavila Darka Jorgiča, ki je svojo nalogo odlično opravil, saj je na kolena spravil Dimitrija Ovtcharova, kar je bilo zanj pred nadaljevanjem prvenstva zelo pomembno za samozavest.

V prvem dvoboju je Deni Žibrat le v prvem nizu nudil dober odpor Ruwenu Filusu, najboljši nemški igralec Timo Boll je počival, v nadaljevanju pa izkušeni 30-letni Nemec, sicer 21. na svetovni jakostni lestvici, devet let mlajšemu tekmecu ni dovolil razviti njegove igre.

Prvič je v Halmstadu zaigral Jan Žibrat, ki je bil v prvih dveh nizih proti nemškemu veteranu 37-letnemu Bastianu Stegru enakovreden nasprotnik, v tretjem nizu pa je 23. igralec sveta 218. igralcu sveta prepustil le tri točke.

Pravi maratonski dvoboj sta uprizorila Darko Jorgič in Dimitrij Ovtcharov, saj so se vsi štirje nizi končali na razliko. Drugi celo z izidom 17:15 v korist slovenskega državnega prvaka, ki je enemu najboljših igralcev na svetu prepustil le uvodni niz, ki se je končal z izidom 13:11 za Nemca, v tretjem in četrtem pa je Hrastničan dokazal, zakaj sodi med največje talente v namiznem tenisu.

Ohrabren z Jorgičevo zmago je Deni Kožul v dvoboj s Stegrom krenil fantastično, praktično brez napake in zanesljivo dobil uvodni niz. Tudi drugega je začel odlično, bil ves čas v vodstvu, tudi z 8:4, ko pa se mu je nasprotnik približal na dve točki (7:9), je vzel minuto odmora, po njej pa je niz mirno pripeljal do konca. V tretjem nizu je ritem igre ves čas narekoval Nemec, v četrtem pa je Kožul spet prišel do svoje igre ter prišel do zanj pomembne zmage, saj je na kolena spravil 23. igralca sveta.

O zmagi je odločal dvoboj med Janom Žibratom in Ruwenom Filusom, v katerega je slovenski igralec vstopil s preveč spoštovanja. Toda že v drugem nizu je igralec iz Mote iz okolice Ljutomera dokazal, da zna tudi on igrati zelo dober namizni tenis. Večino niza je bil v vodstvu, tudi še pri izidu 9:8, žal pa je nato naredil tri napake, tako da je Nemec povedel z 2:0 v nizih. Žibrat je dober odpor Filusu nudil tudi v tretjem nizu, vendar poraza ni več mogel preprečiti.

»Darko je končno okrepil svoj bekend, predvsem pa je bil ves čas miren, kar mu je tudi prineslo zmago nad enim najboljših igralcev sveta. Upam, da je zdaj tudi sam videl, česa je sposoben. Vse pohvale si zasluži tudi Deni, ki je zdržal pritisk in na koncu lahko rečemo prepričljivo premagal Stegra. Škoda za Jana, predvsem v zadnjem dvoboju s Filusom. Tu mislim na drugi niz, pa tudi v tretjem je bil blizu uspeha, a je nasprotnik pri izidu 7:8 do točke prišel s ‘pardonom’, nato pa se Jan ni več pobral. S kom bomo igrali v jutrišnjem razigravanju za obstanek v ligi niti ni tako pomembno,« je po zadnjem dvoboju v skupini A dejala Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske moške reprezentance.

Slovenija – Nemčija    2:3

Deni Kožul – Ruwen Filus                  0:3 (-8, -5, -4)

Jan Žibrat – Bastian Steger                0:3 (-9, -9, -3)

Darko Jorgič – Dimitrij Ovtcharov     3:1 (-11, 15, 9, 9)

Deni Kožul – Bastian Steger                3:1 (7, 8, -5, 6)

Jan Žibrat – Ruwen Filus                     0:3 (-2, -9, -7)