Na prvem letošnjem Seamaster ITTF World Tour turnirju, ki se v teh dneh odvija v Budimpešti, so od sedmerice slovenskih predstavnikov v posamični konkurenci neporaženi trije. V ženski konkurenci seje Alex Galič uvrstila v drugi krog predtekmovanja, v moški pa bosta v sredo v tretjem krogu igrala Darko Jorgič in Deni Kožul.

V Budimpešti se je na uvodu v leto 2019 zbrala skorajda vsa svetovna smetana, prevladujejo pa kitajski igralci in igralke. Tako bosta v moški konkurenci igrala oba prva nosilca svetovne lestvice, Zhondong Fan in Yin Xu, pa tudi trenutno četrti igralec sveta Gaoyuan Lin. Od najboljše šesterice ni Japonca Tomokaza Harimota in Nemca Timo Bollla. Podobno je tudi v ženski konkurenci, kjer sicer manjka trenutna številka ena sveta Ning Ding, prijavljena pa je Yuling Zhu, ki je na drugem mestu svetovne lestvice. Seveda vsi omenjeni na svoje nastope še čakajo, saj so že uvrščeni v glavni del tekmovanja, kjer bo igralo 32 najboljših igralcev in igralk.

Za 16 prostih mest se v moški konkurenci po prvem dnevu predtekmovanja od četverice slovenskih predstavnikov borita še Darko Jorgič in Deni Kožul. Aktualni slovenski državni prvak, ki je na 59. mestu svetovne lestvice, je bil v prvem krogu predtekmovanja prost, v drugem pa je s 4:0 8, 9, 4, 6) premagal 33-letnega Čeha Tomasa Konečnyja. V tretjem krogu bo igral z vrstnikom, 20-letnim Kitajcem Ziyang Yujem (142.). Z dvema zmagama se je v tretji krog predtekmovanja uvrstil Kožul (120.), ki je v prvem krogu ugnal Švicarja Larsa Poscha (484.), v drugem pa je z izvrstno igro s 4:0 (10, 8, 15, 5) ugnal Nam Pak Nguja (87.) iz Hongkonga. V tretjem krogu se bo pomeril s 30-letnim Nemcem Ruwenom Filusem, ki je na 27. mestu svetovne lestvice.

V prvem krogu je s tekmovanjem končal Jan Žibrat Žibrat (391.), ki je proti mlademu 18-letnem Grku Ioannisu Sgourpoulosu (256.) izgubil z 2:4 (-8, 5, -3, 5, -2, -3), medtem ko je Bojana Tokiča, ki je pred nekaj dnevi praznoval svoj 38. rojstni dan, zaustavil 16 let mlajši Kitajec Zihao Zhao, ki je zmagal 4:1 (7, 8, 4, -10, 2).

V ženski konkurenci bo v posamični konkurenci tekmovanje v sredo nadaljevala le slovenska državna prvakinja Alex Galič (84.), ki  proti Angležinji Marii Tsaptsinos (211.) slavila s 4:1 (11, -7, 8, 9, 6). Njena naslednja nasprotnica bo Jana Noskova (66.) iz Rusije. V prvem krogu pa je Aleksandra Vovk (337.) izgubila proti 24-letni Švedinji Lindi Bergstrom (82.) z 1:4 (-6, -6, 5, -1, -8), Ana Tofant (478.) pa proti izkušeni 41-letni Litovki Ruti Paskauiskene (133.) prav tako z 1:4 (-7, -4, 9, -7, -6).

Danes so bili na sporedu tudi boji v predtekmovanju v mešanih dvojicah, po vodstvo z 2:0 v nizih pa sta edina slovenska predstavnika v tej konkurenci, Darko Jorgič in Alex Galič izgubila z grško dvojico Konstantinos Angelakis in Aikaterini Toliou z 2:3 (8, 5, -9, -10, -3).

V sredo bodo s predtekmovanjem začeli tudi v moških in ženskih dvojicah. Jorgič in Žibrat se bosta v prvem krogu pomerila z nemški dvojici Kilian Ort in Ricard Walther, Bojan Tokič in Deni Kožul pa z Romunom Ovidiuom Ionescum in Špancem Alvarom Roblesom. V ženskih dvojicah bo Alex Galič s Švicarsko Rachel Moret v prvem krogu igrala proti Mariji Tajlakovi in Olgi Vorobevi iz Rusije, Ana Tofant in Aleksandra Vovk pa proti Ines Diendorfer in Sophia Kellermann iz Avstrije.