Najboljša slovenska namiznoteniška igralca na nedavnem državnem prvenstvu na Otočcu uspešno igrata tudi na evropskem prvenstvu do 21 let v Minsku. Jorgić, ki je drugo postavljeni nosilec turnirja, je v skupini B brez poraza osvojil prvo mesto, kot drugouvrščeni pa se je med najboljših 16 iz skupine F uvrstil tudi Kožul. Od nadaljnjega tekmovanja se je poslovila Ana Tofant.

Aktualni slovenski državni prvak Darko Jorgić je evropsko prvenstvo v Minsku začel šele z današnjim uvodnim dvobojem skupine B, v katerem je po hudem boju strl odpor Poljaka Tomasza Kotowskega s 4:3 (-7, 2, 4, 5, -5, -8, 5). Jorgić, ki bo na EP do 21 let lahko igral tudi prihodnje leto, je nato Nemca Dennisa Kleina premagal s 3:1 (10, 13, -7, 4, 8), prvo mesto v skupini pa je potrdil z zmago proti Čehu Stanislavu Kučeri s 4:0 (9, 9, 6, 9).

»Nekaj več težav sem imel le v prvem nizu, vendar sem imel ves čas v mislih, da moram biti stoodstotno zbran. Da je to še kako pomembno, sem spoznal v enem od nizov, v katerem sem vodil s 7:2, nato pa je bil izid 7:7,« je v izjavi za spletno stran evropske namiznoteniške zveze dejal Jorgić.

Za Denija Kožula se drugi del tekmovanja na evropskem prvenstvu ni začel najbolj obetavno, saj ga je že pri zajtrku bolela roka. Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske reprezentance, je na srečo preprosila romunskega fizioterapevta, da je priskočil na moč in Kožula usposobil za igro. V prvem dvoboju skupine F je sicer izgubil proti Madžaru Csabi Andrasu z 0:4 (-9, -8, -3, -8), toda zato je bilo nadaljevanje toliko boljše. V drugem dvoboju je s 4:0 ugnal šestega nosilca Belorusa Aleksandra Hanina s 4:0 (6, 5, 9, 6), v odločilnem dvoboju za napredovanje pa je bil s 4:0 (6, 8, 5, 9) boljši še od Rusa Konstantina Černova. Na koncu je osvojil drugo mesto v skupini F.

V osmini finala bo Jorgić igral proti Poljaku Mareku Badowskemu, nasprotnik Kožula pa bo Romun Cristian Pletea. Oba pa v soboto čaka še tekma dvojic. V prvem krogu sta bila prosta, v drugem pa se bosta pomerila Madžara Csaba Andras in Istvan Molnar.

Od nadaljnjega tekmovanja se je v ženski konkurenci poslovila Ana Tofant, ki je v skupini F izgubila vsa tri srečanja. Šesta nosilka turnirja Belorusinja Solomija Bratejko jo je premagala s 4:0 (7, 8, 7, 7), brez osvojenega niza pa je Tofantova končala tudi dvoboj proti Poljakinji Anni Wegrzyn. Najboljšo igro v drugem delu tekmovanja je igralka iz Mengša prikazala v dvoboju z Belgijo Liso Lung, ki se je morala pošteno potruditi za zmago. V tekmi polni preobratov je bilo 4:3 (-6, 7, 4, -9, 5, -9, 5) za belgijsko reprezentantko. Med 16 najboljših sta se iz te skupine uvrstili Wegrtynova in Lungova, presenetljivo pa je ob Tofantovi izpadla Bratejkova.

»Žal je imela Ana težave z bolečino v desni rami, saj mazila in protibolečinske tablete niso kaj dosti pomagale. Rama jo je začela boleti po včerajšnjih dvobojih. Čeprav je igrala proti igralkam, ki so na lestvici vse višje uvrščene od nje, smo se nadejali vsaj ene zmage, toda že uvrstitev med 32 najboljših je bil zanjo lep uspeh,« je igro Tofantove, ki bo v ponedeljek praznovala svoj 19-ti rojstni dan, komentirala Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske izbrane vrste.