Miha Štamcar, 11.03.2018 ob 22:56

Slovenska namiznoteniška reprezentanca je na evropskem prvenstvu do 21 let v Minsku po zaslugi Darka Jorgića osvojila bronasto kolajno v posamični konkurenci. Aktualni slovenski državni prvak je bil v polfinalu na pragu uspeha proti Romunu Cristianu Pleteu, ki je v finalu namučil tudi prvega nosilca turnirja Čeha Tomasa Polanskyja, vendar je bil v končnicah nizov premalo zbran. Jorgić bo z Denijem Kožulom, ki se jima bosta pridružila še Peter Hribar in Jan Žibrat od 13. do 18. marca igral na mednarodnem prvenstvu Poljske.

Želja 19-letnega Jorgića pred evropskim prvenstvom mlajših članov je bila, da bi se uvrstil najmanj v finale, odkrito pa se je spogledoval tudi s prvim mestom. Na koncu se je moral zadovoljiti z bronasto kolajno, kar je ponovitev lanskega uspeha, finale pa bo spet napadal prihodnje leto.

»Želel sem si več, a zdaj je, kar je. Ob normalnem razpletu bi moral Pletea premagati vsaj s 4:1, saj sem v prvem nizu vodil že s 7:2, pa ga nato izgubil na razliko, tako kot tudi tretjega, v katerem je bilo 10:8 zame. S svojimi predstavami v Minsku nisem najbolj zadovoljen. Nisem pokazal svojega najboljšega tenisa. Upam, da bo forma boljša na MP Poljske in potem v Nemčiji,« je svoje nastope v Minsku ocenil Jorgić, ki je na višjo uvrstitev računal tudi v dvojicah, a je imel Deni Kožul težave z roko, tako da se je njuna pot končala že v osmini finala.

»Žal mi je za Denija, saj bi bil že v posamični konkurenci lahko višje uvrščen in kdo ve, kako bi se končal njegov dvoboj s Pleteo, če bi bil zdrav. Njegove težave z roko so se nama poznale tudi v igri dvojic in samo upam lahko, da ni kaj hujšega in da bo na Poljskem lahko tisti namizni tenis, ki ga zna,« je pred potjo na Poljsko dejal Jorgić.

Sicer pa je naslov evropskega prvaka med mlajšimi člani osvojil Čeh Tomas Polansky, ki je Pleteo premagal s 4:3 (6, -5, 10, 5, -5, -7, 10), v ženski konkurenci je bila najboljša Rusinja Marija Tailakova, ki je s 4:0 (3, 7, 4, 8) ugnala rojakinjo Valerijo Ščerbatih. V igri dvojic je šel naslov po zaslugi Ibrahima Gündüza in Abdullaha Yigenlerja v Turčijo, ki sta v finalu s 3:1 (8, -9, 3, 9) premagala Poljaka Patryka Zatowka in Mareka Badowskega, med ženskimi dvojicami pa je ukrajinsko-poljska naveza Slomija Bratejko in Natalija Bajor v finalu ugnala Belgijki Liso Lung in Margo Degraef s 3:0 (8, 9, 6).