Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je na dobri poti, da si že v četrtem krogu kvalifikacij za uvrstitev na ekipno evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Nantesu v Franciji, zagotovo prvo mesto v skupini 2. Pogoj za to je torkova zmaga v Belgiji. Na prvem medsebojnem srečanju na Otočcu so slavili izbranci Andreje Ojsteršek Urh s 3:0, ki so v Romuniji domačo ekipo premagali s 3:2. Za slovensko reprezentanco bodo igrali Bojan Tokič, Darko Jorgič in Deni Kožul. Tekma se bo začela ob 19. uri v Tennevillu.

Med tednom sta imela Darko Jorgič in Deni Kožul svoj ognjeni krst v ligi prvakov. Bolj zadovoljen je bil Jorgič, ki je v dvoboju med Saarbrücknom in Angersom premagal Jona Perssona s 3:1 in prispeval točko h končni zmagi svoje ekipe, medtem ko je Kožul z Welsom z 0:3 izgubil proti poljski ekipi Dekorglass Dzialdowo, sam pa je po hudem boju moral priznati premoč Čeha Jirija Vrablika z 2:3.

»V nedeljo vse čakajo prvenstvene tekme, tako da se bomo dobili v ponedeljek, saj je iz Saarbrückna do Tennevilla le dobri dve uri vožnje z avtom, tako da ne bomo imeli ravno dolge poti. Če fantje ne bodo imeli težav z zdravjem, bodo igrali Tokič, Jorgič in Kožul, medtem ko bo Jan Žibrat, ki ga v nedeljo čakata dva kroga v italijanskem prvenstvu, v pripravljenosti in bo prišel neposredno na tekmo. Upam, da to ne bo potrebno, so pa vsi trije trenirali pod vodstvom Jožeta Urha,« je povedala Andreja Ojsteršek Urh, selektorka slovenske moške izbrane vrste, ki pa ima žal sama težave z zdravjem, saj je ves minuli teden imela visoko temperaturo.

»Zavedamo se, kaj nam prinaša morebitna zmaga, vendar bo do nje zelo težko priti, kajti Belgija ima zelo nevarno ekipo,« opozarja Ojsteršek Urhova.

Na nedavnem evropskem prvenstvu se je od belgijske ekipe najdlje prebil njihov četrti igralec na svetovni lestvici, Martin Allegro (134), ki je v prvem krogu glavnega žreba izločil Hrvata Andreja Gaćino, v prvem krogu pa sta izpadla Cedric Nuytick (64.) in Robin Devos (116.). Nekaj boljši izkupiček so v Alicanteju sicer imeli slovenski igralci, vendar Tokič in Jorgič dlje od drugega kroga nista prišla, Kožul pa je obstal v kvalifikacijah, tako kot tudi Žibrat, čeprav je bil v svoji kvalifikacijski skupini drugi.

»Škoda za Jana, ki je v skupini igral zelo dobro, vendar je bil žrtev sistema tekmovanja. Ob svojem prvem nastopu na evropskem prvenstvu si pohvale zasluži tudi Peter Hribar, ki je s svojo borbenostjo pokazal, da zna in zmore, bo pa seveda moral nadaljevati s takšnim pristopom do treninga. Škoda za Denija, ki je v Alicante prišel z visoko postavljenimi cilji, na treningu se je odlično počutil, potem pa, ko je izgubil prvi niz proti Poljaku Kotowskemu, se preprosto ni več pobral. Bojana je zaustavil Franziska, ki je bil proti Bollu v polfinalu celo na pragu zmage, tako da si nima česa očitati, medtem ko je Darko v drugem krogu že vodil z 2:0, imel 5:1 v tretjem, potem pa ni slišal time-outa in dvoboj proti Kristianu Karlssonu se je začela obračati v drugo smer. Očitno je, da morajo naši mlajši igralci dozoreti, vsekakor pa imajo v sebi dovolj orožja, da bodo prej ali slej tudi oni prihajali do vrhunskih izidov,« se je Ojsteršek Urhova dotaknila še dogajanj na nedavnem evropskem prvenstvu v Alicanteju.

Slovenska reprezentanca bo 20. oktobra igrala še svoje zadnje srečanje v kvalifikacijah, ko bodo v Murski Soboti v sklopu praznovanj ob 90-obletnici NTK Sobota, gostili Romunijo.