Miha Štamcar, 09.05.2019 ob 21:02

Drugi dan Mednarodnega odprtega prvenstva Slovenije v namiznem tenisu so se na Otočcu od nadaljnjega tekmovanja v članski posamični konkurenci poslovili še Tilen Cvetko, Uroš Slatinšek in Ana Tofant, ki so po prvem dnevu še ohranili možnosti, da se uvrstijo na glavni turnir. Vsi trije so ostali praznih rok, tako da bodo v petek v glavnem turnirju od slovenskih predstavnikov igrali le Deni Kožul, Peter Hribar, Alex Galič in Aleksandra Vovk. V konkurenci do 21 let sta bila v prvem krogu uspešna Peter Hribar in Erik Paulin.

Zelo blizu napredovanja v glavni žreb sta bila tako Uroš Slatinšek kot Tilen Cvetko, vendar je bil za oba usoden peti niz. Izkušenejši Slatinšek, ki se je dvakrat zaporedoma na skozi kvalifikacije že uvrstil med 64 najboljših, je uvodni niz proti Ericu Glodu dobil, v naslednjih dveh je bil boljši Luksemburžan, v četrtem pa je bil spet boljši nekdanji slovenski državni prvak. Toda v petem nizu je že na začetku naredil nekaj napak, zaostanka pa do konca niza ni nadomestil. Glod je slavil s 3:2 (-3, 9, 8, -7, 8).

Še bližje napredovanju je bil 19-letni Cvetko, ki je v nedeljo postal državni prvak do 21 let. Proti dve leti mlajšemu Vladimirju Sidorenku, ki je na svetovni lestvici sicer pred njim, je vodil z 2:1 v nizih, petega pa je nato izgubil na razliko, tako da se je s 3:2 (6, -11, -10, 6, 11) zmage veselil ruski igralec.

Brez uvrstitve na glavni turnir je ostala tudi Ana Tofant, ki je trenutno 163. igralko svetovne lestvice, Andreo Todorović sicer namučila v drugem in tretjem nizu, vendar to ni bilo dovolj za končno zmago. S 3:0 (6, 10, 11) se je zmage veselila srbska igralka, ki bo v prvem krogu glavnega turnirja igrala proti Alex Galič.

»Čas je, da katera izmed mojih varovank premaga kakšno izmed igralk nekdanje Jugoslavije, toda poleg izkušenj mojim igralkam manjka nekaj predrznosti in samozavesti. Te imajo Srbkinje precej več,« je po porazu Tofantove dejala Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske izbrane vrste.

V konkurenci so 21 let so že v sredo v prvem krogu izpadle vse slovenske predstavnice, danes pa je bilo konec tekmovanja tudi za Tilna Cvetka, ki ga je s 3:0 (6, 8, 5) premagal Američan Tian Ye, od Damjana Zelka pa je bil s 3:2 (13, -10, 5, -2, 2) boljši Rus Aleksander Triutriumov. Vendar Slovenija v petek ne bo brez svojega predstavnika v drugem krogu, kajti Peter Hribar je s 3:1 (6, 10, -6, 7) ugnal Srba Dimitrija Levajca, tako da bo v petek igral proti Indijcu Jeetu Chandri, medtem ko je Erik Paulin na kolena spravil Italijana Gabriela Piciulina s 3:1 (-9, 9, 11, 9). V petek bo njegov nasprotnik v drugem krogu Anglež Tom Jarvis.

V petek se bo začel tudi glavni turnir v članski konkurenci. Deni Kožul se bo v prvem krogu pomerili s Hrvatom Tomislavom Kolarekom, s katerim je zadnji medsebojni dvoboj izgubil, Peter Hribar pa z Lin Hon Mingom iz Hongkonga. Alex Galič, ki ima še vedno težave s hrbtom, bo kot smo že omenili, igrala s Srbkinjo Andreo Todorović, Aleksandro Vovk pa čaka dvoboj z Madžarko Mercedes Nagyvaradi. V petek se bo začel tudi glavni turnir med dvojicami, kjer so na glavni turnir že uvrščeni Peter Hribar in Tilen Cvetko ter Katarina Stražar in Aleksandra Vovk.